Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

''Σφήνα'' Ρωσίας στα τουρκικά σχέδια στη Λιβύη: Ετοιμάζει στρατιωτική συμφωνία & με την Τρίπολη

Η Ρωσία χαιρέτισε θετικότατα την προοπτική ανανέωσης της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λιβύη, καθώς ο Ρώσος υπουργός άμυνας Σεργκέι Σοιγκού φιλοξένησε τον Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντουλχάμ Ντεμπάι.

«Θεωρώ ότι η επίσκεψή σας στη Μόσχα ως το πρώτο βήμα για την επανέναρξη μιας πλήρους αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων άμυνας των δύο χωρών», δήλωσε ο Σοιγκού στον πρωθυπουργό της Λιβύης.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ελπίζει ότι «ο φιλικός προς τη Ρωσία λαός της Λιβύης θα ξεπεράσει την πολυετή κρίση που ξέσπασε ως αποτέλεσμα εξωτερικών παρεμβάσεων».

https://www.youtube.com/watch?v=uaJ0RliCx0A

Ο Dbeibah και ο Mohammad Younes Menfi, πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, προσπαθούν να κάνουν ξανά κράτος μια χώρα που έχει διχοτομηθεί σε δυο πλευρές, αυτής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη και αυτής της που υποστηρίζεται από τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ στα Ανατολικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Χαλίφα Χαφτάρ, πολλά χρόνια ανώτατος αξιωματικός στις ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης, αντιτάχθηκε στην κυβέρνηση της Τρίπολης εδώ και μεγάλο διάστημα, μέχρι την συγκρότηση της μεταβατικής λιβυκής.

Η Μόσχα υποστήριξε τον Χαφτάρ κατά του GNA στη ενδολιβυκή σύγκρουση, ενώ είναι γνωστό ότι Ρώσοι μισθοφόροι της γνωστής εταιρείας Wagner, συμμετείχαν στον εμφύλιο πόλεμο.

Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τον Φεβρουάριο ότι είναι έτοιμοι για «εποικοδομητική» συνεργασία με την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης.Ο Λίβυος πρωθυπουργός δήλωσε μάλιστα ότι η Λιβύη χρειάζεται τη στήριξη της Μόσχας και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του  για την υποστήριξη του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Θα θέλαμε να δώσουμε μια νέα ώθηση στη συνεργασία μας και να χτίσουμε νέες γέφυρες μεταξύ των χωρών μας», είπε ο Ντέμπιμπα, προσθέτοντας ότι ελπίζει η χώρα του να δει ένα «νέο οικονομικό κλίμα», με τη Ρωσία.

Την Πέμπτη, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισουστίν φιλοξένησε τον Dbeibah για συνομιλίες σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και σε άλλους τομείς.

https://www.youtube.com/watch?v=8ZG64XM6jS4

Εκεί ακριβώς θα σταθούμε, αφού όλες αυτές οι συναντήσεις του Λίβυου πρωθυπουργού σε Άγκυρα και Μόσχα έχουν επίκεντρο τις έρευνες και την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην λιβυκή ΑΟΖ, που εμπεριέχει τα δύο μεγαλύτερα κοιτάσματα σε ολόκληρη την Μεσόγειο.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης είναι γνωστό ότι η παρουσία της ρωσικής Wagner στη Λιβύη είναι η πιο εκτεταμένη στρατιωτική παρουσία ιδιωτικού στρατού οπουδήποτε στον κόσμο.

Παλαιότερες δορυφορικές εικόνες έδειχναν εγκαταστάσεις που εντυπωσίαζαν με τη δομή των οχυρώσεων. 

Αμερικανοί ειδικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι ο πρωταρχικός σκοπός των Ρώσων είναι η δημιουργία  βάσης κοντά στην πόλη της Σύρτης. Σύμφωνα με πηγές στις ΗΠΑ, η τάφρος εκτείνεται για τουλάχιστον 70 χλμ και έχει περισσότερες από 30 αμυντικές θέσεις. Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι αυτή η εγκατάσταση βρίσκεται δίπλα στον κεντρικό δρόμο προς την Σύρτη. 

Μετά την συριακή πόλη Ταρτούς και τις ρωσικές έρευνες για φυσικό αέριο στην συριακή ΑΟΖ, πιθανότατα το Κρεμλίνο να ετοιμάζει κάτι αντίστοιχο στην Λιβύη.   

https://www.youtube.com/watch?v=E61iYv3eL0k

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ