FREMM Αίγυπτος
Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Σε θέσεις μάχης το ΠΝ της Αιγύπτου: "Φορτώνει" όπλα το Κάιρο, με την Τουρκία στις "διόπτρες"

Ολοκληρώθηκε η ένταξη της φρεγάτας Galala στο Πολεμικό Ναυτικό της Αιγύπτου, με την άφιξή της στη βάση της Αλεξάνδρειας να σηματοδοτεί την ταχύτατη ενίσχυση των αιγυπτιακών δυνάμεων, οι οποίες εδώ και μήνες προετοιμάζονται για συγκρούσεις με την Τουρκία στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Η πρώτη φρεγάτα του μοντέλου (FREMM - Bergamini), η οποία κατασκευάστηκε από την ιταλική εταιρεία (Fincantieri), έφτασε στη Ναυτική Βάση της Αλεξάνδρειας», αναφέρεται στη σελίδα του στρατιωτικού εκπροσώπου των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, υποδεικνύοντας ότι εντάσσεται επίσημα στο στόλο των αιγυπτιακών ναυτικών δυνάμεων, που πρόσφατα γνώρισε μια τεράστια τεχνολογική άνθηση στα οπλικά συστήματα και την αποτελεσματική μάχη.

https://www.youtube.com/watch?v=eXEau6twG6M&t=6s

«Η φρεγάτα (Al-Galala) είναι μία από τις δύο (FREMΜ) φρεγάτες που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Αιγύπτου και της Ιταλίας, η οποία αντικατοπτρίζει το όραμα της πολιτικής ηγεσίας και την ισχυρή υποστήριξή της για την προώθηση των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δύο φιλικών χωρών σε πολλούς τομείς», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η νέα φρεγάτα πολλαπλών αποστολών διακρίνεται από την ικανότητα να ταξιδεύει 6.000 ναυτικά μίλια (περίπου 11.000 χλμ.) και έχει πολλά τεχνικά χαρακτηριστικά και σύγχρονα οπλικά συστήματα που της επιτρέπουν να πραγματοποιεί όλες τις αποστολές μάχης στη θάλασσα σε καιρούς ειρήνης και πολέμου», τονίζεται.

«Αυτά τα χαρακτηριστικά την καθιστούν μια τεράστια τεχνολογική προσθήκη στις δυνατότητες των ναυτικών δυνάμεων και υποστηρίζουν την ικανότητά τους να ασφαλίζουν σύνορα και ναυτιλιακές γραμμές, να υποστηρίζουν και να προστατεύουν τις χερσαίες δυνάμεις κατά μήκος της ακτής κατά τη διάρκεια επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων και να διασφαλίζουν τους φυσικούς πόρους του κράτους στη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα.

Τα εξειδικευμένα και τεχνικά πληρώματα που εργάζονται στη νέα μονάδα προετοιμάστηκαν και καταρτίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ, σύμφωνα με ένα ταυτόχρονο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις στην Αίγυπτο και την Ιταλία, όπου άνδρες του Ναυτικού εκπαιδεύτηκαν σε όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες που τους παρέχονται για να μπορούν να εκτελούν όλες τις εργασίες που τους έχουν ανατεθεί».

https://www.facebook.com/EgyArmySpox/videos/119534253266240

 

Λιβύη, το θέατρο της σύγκρουσης Αιγύπτου-Τουρκίας 

 

Η Λιβύη αποτελεί ένα από τα κυριότερα αγκάθια στις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου, με τις δύο χώρες να υποστηρίζουν ενεργά τις αντιμαχόμενες πλευρές στη βορειοαφρικανική χώρα.

Ωστόσο, αυτό πλέον αλλάζει, καθώς το Κάιρο επικεντρώνεται πλέον στο να εξαλείψει πλήρως την τουρκική επιρροή στη Λιβύη, ανοίγοντας στρατηγικούς διαύλους επικοινωνίας και διπλωματικών επαφών με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), την οποία υποστηρίζει ο Ερντογάν και η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο ισχυρός και δυνητικά νέος πρωθυπουργός της GNA Fathi Bashagha, επισκέφθηκε το Κάιρο στις 5 Νοεμβρίου 2020, σπάζοντας τον πάγο με τους Αιγύπτιους.

Ήταν η πρώτη φορά που ένας τόσο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της GNA επισκέφθηκε το Κάιρο. Η υποστήριξη του Καΐρου είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε πολιτική προσωπικότητα στη Λιβύη.

Το Κάιρο φαίνεται έτοιμο να επανεξετάσει την πολιτική του έναντι της GNA, παρά τα όσα συνέβησαν, ενώ η κυβέρνηση της Τρίπολης καλωσόρισε την όλη προσπάθεια ως ένα καλό σημάδι ότι η Αίγυπτος μπορεί να ενώσει τις δύο πλευρές.

Το Κάιρο έχει επεκτείνει εδώ και μεγάλο διάστημα το πεδίο της προσέγγισής του στις δυνάμεις όλων των περιοχών της Λιβύης, συμπεριλαμβάνοντας τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ, τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, διοικητή του LNA, τον Φαγέζ αλ Σάρρατζ, επικεφαλής της κυβερνήσεως εθνικής συμφωνίας της Λιβύης (GNA), αλλά και τον υπουργό εσωτερικών της GNA Fathi Bashagha από τον περασμένο Οκτώβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η στρατηγική της Αιγύπτου, αν και ακόμα έχει ως πυλώνα τις κόκκινες γραμμές και τη στρατιωτικής υπεροχή, εξού και η αδιάκοπη ενίσχυση ναυτικών και χερσαίων δυνάμεων της Αιγύπτου, έχει εξελιχθεί πλέον και σε μια παρτίδα διπλωματικού "σκακιού" στον περίπλοκο πολιτικό χώρο της Λιβύης, μετατρέποντας πλέον την ειρήνη μεταξύ LNA, GNA και φυλών σε μια ρεαλιστική πιθανότητα.

Οι επεκτατικές τάσεις της Τουρκίας, ωστόσο, διατηρούν ζωντανή την ανάμνηση του πολέμου, αλλά και την πιθανότητα αναζωπύρωσης, οδηγώντας την Αίγυπτο και όλες τις περιφερειακές δυνάμεις σε έναν μαραθώνιο εξοπλισμών και εμβάθυνσης της πολεμικής στρατηγικής σε περίπτωση τουρκικών επιχειρήσεων. Όσο κι αν το Κάιρο λοιπόν επιλέγει την έξυπνη οδό, οι Τούρκοι παραμένουν ο περιφερειακός τραμπούκος και πραγματική απειλή πολέμου. 

 

Οι πολεμικές δυνατότητες της Αιγύπτου

 

Με 920.000 στρατιώτες και αξιωματικούς, 440.000 στρατιωτικούς υπαλλήλους και σχεδόν μισό εκατομμύριο εφέδρους ο αιγυπτιακός στρατός συγκαταλέγεται στους ισχυρότερους του κόσμου. Στο Global Firepower Index, η Αίγυπτος καταλαμβάνει την ένατη θέση επί συνόλου 138 χωρών.

Τα ατού των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων δεν περιορίζονται όμως μόνον στον αριθμό των στρατιωτικών. Ο στρατός της χώρας διαθέτει 1.054 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων 215 μαχητικά και 81 ελικόπτερα, 4.295 πάντσερ και 11.700 τεθωρακισμένα οχήματα.

Μολονότι η σύγκριση με την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη, τις ΗΠΑ των 2,3 εκατομμυρίων στρατιωτικών και 13.300 αεροσκαφών σχετικοποιεί την ισχύ του αιγυπτιακού στρατού, είναι γεγονός ότι οι Αιγύπτιοι διαθέτουν τις ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική και δη με διαφορά. Η Τουρκία ακολουθεί στην 11η θέση της κατάταξης, το Ιράν στην 14η ενώ η Σαουδική Αραβία στην 17η.

H στρατιωτική υπεροχή της Αιγύπτου στη Μέση Ανατολή, αλλά και η γνώση της Τουρκίας πως μία τέτοια σύγκρουση θα προκαλέσει φαινόμενο ντόμινο σε περιφερειακό επίπεδο, με ηχηρή παρουσία και της Ελλάδας, σφίγγει το λουρί του Ερντογάν και των στρατιωτικών "λύκων" του, περιορίζοντάς την Άγκυρα στο γκριζάρισμα περιοχών, την πολεμική ρητορική και την απραξία της απομόνωσης.

https://www.youtube.com/watch?v=SMQd32bevDI

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ