Περίεργο και συγχρόνως επικίνδυνο είναι το σκηνικό που δημιουργείται στο λιβυκό έδαφος από Τουρκία, Γαλλία και Ρωσία το επόμενο κρίσιμο διάστημα.
Η Γαλλία κάλεσε απροσδόκητα για πολλούς, όλα τα αντιμαχόμενα κόμματα στη Λιβύη να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και να απέχουν από κάθε εχθρική πράξη. Όλα αυτά μέσω του γαλλικού ΥΠΕΞ με κάθε επισημότητα.
Η απάντηση της Άγκυρας ήρθε άμεσα με δύο ακόμα πτήσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με προορισμό την Λιβύη σήμερα.
Πρόκειται για δύο στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη Airbus A400M (κωδ. 16-0055 / 17-0078 - διακριτικό TUAF221 / 222) που αναχώρησαν από την αεροπορική βάση στο Ικόνιο προσγειώθηκαν στην Al-Watiya σήμερα το πρωί μεταξύ 10:00 και 11:00.
Το πρώτο Airbus A400M (κωδ. 16-0055 - διακριτικό TUAF220) επέστρεψε στην Τουρκία αφού αναχώρησε από την Al-Watiya στις 12:00 μμ. σήμερα. Ταυτόχρονα η Τουρκία αναπτύσσει ραντάρ και συστήματα Hawk στο Λιβυκό έδαφος!
Ενώ έχουμε αυτές τις εξελίξεις, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις παράσχουν ανελλιπώς στον λιβυκό πολεμικό ναυτικό υπό την ηγεσία της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA), ειδική εκπαίδευση πέντε εβδομάδων στον υποβρύχιο πόλεμο, σύμφωνα και με το τουρκικό υπουργείο άμυνας.
Η ανακοίνωση ανέφερε ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μέρος της δέσμευσης της Τουρκίας προς τη Λιβύη βάσει συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.
Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλαπλά εκπαιδευτικά προγράμματα για τις ένοπλες δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης, στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατιωτικής κατάρτισης, η οποία υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2019 μεταξύ των δύο χωρών.
Συγχρόνως η τουρκική αμυντική βιομηχανία ετοιμάζει την ανάπτυξη μιας ελαφρού τύπου τορπίλης (LWT) με την ονομασία Okra για την αντικατάσταση των αμερικανικών τορπιλών MK46 και MK54 LWTs.
Ο πρόεδρος της (SSB) Ismail Demir ανακοίνωσε την έναρξη της κατασκευής της τορπίλης 324 χιλιοστών για την κάλυψη των αναγκών του τουρκικού ναυτικού.
Η τουρκική εταιρεία Roketsan που θα κατασκευάσει την τορπίλη, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι το σχέδιο Orka ξεκινά για να διασφαλίσει την ασφάλεια της «Γαλάζιας Πατρίδας», μια περιοχής που αναφέρεται ως μέρος των θαλασσίων αξιώσεων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η τορπίλη Orka θα υποστηρίξει διαφορετικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων και αεροσκαφών ναυτικής περιπολίας αρχικά, και αργότερα μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων (UAV).
Το σχέδιο “Γαλάζια Πατρίδα” και τα τουρκικά drone που θα εκτοξεύουν τορπίλες αποσκοπούν στην “νομιμοποήση” του τουρκολιβυκού μνημονίου που αφορά το φανταστικό σενάριο κοινής ΑΟΖ Λιβύης-Τουρκίας.
Χωρίς όμως μια κυβέρνηση ελεγχόμενη από την Άγκυρα και η οποία θα ελέγχει ολόκληρο το λιβυκό έδαφος, η συμφωνία Τούρκων και Τρίπολης ότι και να λένε οι Τούρκοι είναι κυριολεκτικά στον αέρα.
Για αυτό προετοιμάζονται να εισβάλουν στην Σύρτη, αφού χωρίς τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος και των πετρελαιοπηγών δεν γίνεται τίποτα.
Οι Γάλλοι πιθανόν να γνωρίζουν περισσότερα για αυτές τις τουρκικές προθέσεις και αναμένουν ότι οι Τούρκοι θα πράξουν στην Λιβύη αυτό που έκανε για παράδειγμα ο Σαντάμ στο Κουβέιτ, ενώ οι ΗΠΑ υποδέχονται το νέο Αμερικανό πρόεδρο που οφείλει να αποκαταστήσει τις ισορροπίες στην Μεσόγειο.
Η συνέχεια μετά την επικείμενη τουρκική επίθεση στην Λιβύη είναι γνωστή, όπως και η κατάληξη του ιρακινού κράτους μέχρι σήμερα.
Σε αυτό το σενάριο συνηγορεί και η συνεννόηση Τούρκων και Ρώσων στο Σότσι.
Ο πολιτικός αναλυτής Muhammad Al-Asmar δήλωσε για αυτό τον λόγο ότι οι άμεσες συναντήσεις μεταξύ Τούρκων και Ρώσων αξιωματούχων στο Σότσι δίνουν την εντύπωση ότι οι δύο πλευρές προσπαθούν να κερδίσουν κάποια σημεία υπέρ τους, χωρίς να μπουν σε άμεση αντιπαράθεση, στην οποία θα χάνονταν τα πάντα ουσιαστικά.
Ο Αλ-Ασμάρ ανέφερε σε δήλωσή του ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τρίτη, μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ, στη ρωσική πόλη Σότσι.
Ο ίδιος πιστεύει ότι αυτή η συνάντηση, η οποία αποτελεί μέρος της συνεργασίας της Μόσχας και της Άγκυρας στη Λιβύη, δεν θα περιέχει καμία πίεση από κανένα μέρος προς το άλλο, για να σταματήσει η παρέμβασή του με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά αφορά ουσιαστικά μοιρασιά.
Η Τουρκία όμως θα αντιμετωπίσει το σχέδιο της δύσης για επανέλεγχο όλων των ζωτικών περιοχών στην Μεσόγειο στο δρόμο για το Σουέζ, ενώ ο αγωγός East Med είναι πλέον πραγματικότητα και αυτό δεν αλλάζει.