Ρωσικές και αρμενικές δημοσιογραφικές πηγές αποκαλύπτουν ότι η Τουρκία ξεκίνησε την κατασκευή στρατιωτικής βάσεως στην πόλη Γκαντζά του Αζερμπαϊτζάν, με σαφές βλέψεις στο ρωσικό έδαφος, προκαλώντας έντονη ανησυχία στο Κρεμλίνο και το Γερεβάν.
"Η Άγκυρα ξεκίνησε την κατασκευή στρατιωτικής και στρατηγικής εγκατάστασης στη Γκαντζά με το πρόσχημα της αποκατάστασης των μη στρατιωτικών υποδομών", αναφέρει γνωστός Ρώσος πολεμικός ανταποκριτής, επικαλούμενος και πηγές στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με αυτές, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ήταν πολύ ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα του δεύτερου πολέμου στην Καραμπάχ και ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με την δράση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο.
Οι Ρώσοι πρώτοι γνωστοποίησαν ότι προετοιμάζονται ενεργά και αυτοί για το άνοιγμα του αεροδρομίου στο Stepanakert.
Αυτό μεταφράζεται αυτόματα σε μελλοντικές μετασταθμεύσεις ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών και drone (παρατήρησης και οπλισμένα), μια ανάσα από τις τουρκικές δυνάμεις.
Για να αντισταθμίσει όλα αυτά, η Άγκυρα αποφάσισε να κατασκευάσει μια αεροπορική βάση στη Γκαντζά, η οποία σύμφωνα με πηγές του War Gonzo, εκτός από ελικόπτερα και προσωπικό, θα περιλαμβάνει μαχητικά F-16, αλλά και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.
Η αεροπορική βάση αυτή των Τούρκων βρίσκεται σε τρομερά κομβικό σημείο, ανάμεσα σε Γεωργία-Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τον ρωσικό Καύκασο που βρίθει από το μουσουλμανικό στοιχείο.
Το απώτερο σχέδιο της Άγκυρας “κουμπώνει” τέλεια με το πλάνο για επέκταση της Τουρκίας στην περιοχή των Τουρκόφωνων χωρών, και την στόχευση του ρωσικού Καυκάσου.
Τονίζεται ότι οι Τσετσένοι μουσουλμάνοι στην συγκεκριμένη περιοχή χωρίζονται σε δύο “στρατόπεδα”, σε αυτό του φιλορώσου κυβερνήτη Καντίρωφ και στους υπόλοιπους, που στηρίζουν το ισλαμικό κράτος μυστικά ή φανερά έχοντας σχέδια απόσχισης από την Ρωσία.
Η Αρμενία και το “ρωσικά ελεγχόμενο” Ναγκόρνο αποτελούν πλέον ένα προκεχωρημένο ρωσικό φυλάκιο σε όλα τα πιθανά σενάρια δράσης της Τουρκίας στην περιοχή.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR, έχει επενδύσει 20 δισ. δολάρια στην Τουρκία, ενώ αγόρασε στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία όπως την τουρκική πετροχημική εταιρεία PETKIM και δημιούργησε ένα διυλιστήριο πετρελαίου που ονομάζεται STAR.
Ένας όμιλος μέσων ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν με στενούς δεσμούς με τον Aliyev διαθέτει επίσης ένα κανάλι ειδήσεων, το Haber Global, στην Τουρκία από το 2018.
Η δημιουργία τουρκικών βάσεων από την κατεχόμενη Κύπρο, την Συρία, την Σομαλία, την Λιβύη μέχρι την Γάντζα του Αζερμπαϊτζάν, αποτελούν το αληθινό σχέδιο επέκτασης της τουρκικής επιρροής στα εδάφη της πάλαι ποτέ οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Η μόνη περιοχή που έχει μείνει αλώβητη είναι το Αιγαίο, το οποίο παρά τις απεγνωσμένες τουρκικές προσπάθειες αποστρατικοποιήσεως των ελληνικών νήσων, θα μείνει όπως ακριβώς είναι σήμερα, λόγω των ισχυρών ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που το φυλάνε.