Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι γνωστό πως δεν βλέπει ακριβώς με καλό μάτι την ΕΕ και ήδη, μόλις ανέλαβε την εξουσία, ανήγγειλε νέο εμπορικό πόλεμο Ουάσιγκτον-Βρυξελλών.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια ακόμα κίνηση που φαίνεται να αντικατοπτρίζει πλήρως την περιφρόνησή του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε τον διορισμό του Άντριου Πάζντερ ως νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ.
Και ποιος είναι ο Άντριου Πάζντερ; Ένας πρώην διευθύνων σύμβουλος της CKE Restaurants Inc, της εταιρείας πίσω από τις αλυσίδες φαστ-φουντ Carl’s Jr και Hardee’s.
Με άλλα λόγια, ο Τραμπ αποφάσισε ότι το να διευθύνεις εστιατόρια γρήγορου φαγητού είναι το απόλυτο προσόν για να εκπροσωπήσεις την Αμερική σε μια από τις πιο απαιτητικές και σύνθετες διεθνείς σκηνές.
Η επιλογή αυτή είναι, αν μη τι άλλο, εξαιρετικά… καινοτόμα. Διότι ποιος καλύτερος για να διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες με την Ευρώπη από κάποιον που ειδικεύεται στα combos και τις προσφορές δύο-σε-ένα;
Ίσως ο επόμενος στόχος του Τραμπ να είναι να μετατρέψει τις Βρυξέλλες σε drive-thru, όπου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούν να παραγγείλουν πολιτικές αποφάσεις «με έξτρα σος».
Αλλά ας μην είμαστε άδικοι. Ο Τραμπ έσπευσε να υπερασπιστεί την επιλογή του, χαρακτηρίζοντας τον Πάζντερ ως «επιτυχημένο δικηγόρο, επιχειρηματία και σχολιαστή».
Φυσικά, παρέλειψε να αναφέρει τα «μαύρα» στη μισθοδοσία της οικιακής βοηθού του, το ιστορικό του στην ενδοοικογενειακή βία —το οποίο η πρώην σύζυγός του αρχικά είχε καταγγείλει αλλά αργότερα απέσυρε— και τη θέση του κατά του δικαιώματος στην άμβλωση.
Με τέτοιο βιογραφικό, σίγουρα προκύπτει το ερώτημα: είναι η διπλωματία το επόμενο βήμα για κάποιον με τέτοιες δεξιότητες ή απλώς άλλη μια απόφαση του Τραμπ που προκαλεί το συλλογικό facepalm της διεθνούς κοινότητας;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωστή για τις αυστηρές πολιτικές της σε θέματα εμπορίου, περιβάλλοντος και πολιτισμού, μπορεί να αισθάνεται δικαιολογημένα προσβεβλημένη από αυτή την επιλογή.
Αντί να στείλει έναν έμπειρο διπλωμάτη ή κάποιον με βαθιά γνώση των ευρωπαϊκών υποθέσεων, ο Τραμπ επιλέγει κάποιον που έχει συνδέσει την καριέρα του με το φαστ-φουντ. Μήπως αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει η Αμερική στην Ευρώπη;
Ότι η σχέση τους υποβαθμίζεται στο επίπεδο της μαζικής κατανάλωσης και της γρήγορης εξυπηρέτησης;
Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι γνωστό πως δεν βλέπει ακριβώς με καλό μάτι την ΕΕ και ήδη, μόλις ανέλαβε την εξουσία, ανήγγειλε νέο εμπορικό πόλεμο Ουάσιγκτον-Βρυξελλών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι πολύ κακή απέναντί μας.
Μας μεταχειρίζεται πολύ άσχημα. Δεν εισάγει ούτε αυτοκίνητά μας, ούτε αγροτικά προϊόντα μας. Στην πραγματικότητα δεν αγοράζει τίποτα σπουδαίο» από τις ΗΠΑ, είπε ο Ρεπουμπλικάνος προχθές, προσθέτοντας πως τα κράτη μέλη της μπορούν επομένως να αναμένουν την επιβολή «τελωνειακών δασμών» από την κυβέρνησή του.
Ήδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο κ. Τραμπ είχε καταγγείλει επανειλημμένα το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της ΕΕ, παρομοιάζοντας τους 27 με «μικρή Κίνα», που «εκμεταλλεύεται» τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ προκαλεί την Ευρώπη. Από την αρχή της θητείας του, ο πρώην πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει την ΕΕ «μικρή Κίνα», καταγγέλλοντας το εμπορικό έλλειμμα και απειλώντας με δασμούς.
Αλλά η πρόκληση δεν σταματά εδώ. Ο διορισμός του Πάζντερ υπόκειται στην έγκριση της Γερουσίας, αν και οι πιθανότητες να απορριφθεί φαίνονται μικρές, δεδομένης της επιρροής που ασκεί ο Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Ίσως, τελικά, ο Πάζντερ να καταλήξει στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να εξηγήσει στους Ευρωπαίους πώς τα μπέργκερ μπορούν να συμβολίσουν την αμερικανική ισχύ.
Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή αυτή αποκαλύπτει πολλά για την αντίληψη του Τραμπ για τη διπλωματία. Σε έναν κόσμο που απαιτεί εξειδίκευση, γνώση και στρατηγική, ο Τραμπ φαίνεται να πιστεύει ότι όλα λύνονται με μια δόση κέτσαπ.