Η Τσετσίλια Σάλα, η δημοσιογράφος από την Ιταλία που κρατήθηκε φυλακισμένη σε μία από τις σκληρότερες φυλακές του Ιράν, περιέγραψε χθες Κυριακή τη φρίκη που υπέστη από τις 19 Δεκεμβρίου – όποτε συνελήφθη – ως και τις 8 Ιανουαρίου που αφέθηκε ελεύθερη. «Με ανέκριναν επί 10 ώρες συνεχόμενα, με κουκούλα και με το πρόσωπό μου στον τοίχο», δήλωσε η Σάλα κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο «Che Tempo Che Fa», ένα πρόγραμμα της ιταλικής τηλεόρασης, μετά την απελευθέρωσή της νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
«Κατά τη διάρκεια μιας ανάκρισης, κατέρρευσα, οπότε μου έδωσαν ένα χάπι για να με ηρεμήσουν», είπε, προσθέτοντας ότι ο ανακριτής χρησιμοποιούσε ψυχολογικές τεχνικές για να την «λυγίσει».«Κάποιες στιγμές προσπαθούν να σε κάνουν να χαλαρώσεις δίνοντάς σου ένα “βραβείο”, όπως ένα τσιγάρο, και άλλες φορές προσπαθούν να σε λυγίσουν, λέγοντάς σου άσχημα νέα», είπε.
«Ακόμα και όταν με ανέκριναν, το πρόσωπό μου ήταν καλυμμένο»
Κατά τη διάρκεια των 21 ημερών που παρέμεινε φυλακισμένη της στη φυλακή Evin της Τεχεράνης, την έβαλαν σε ένα μικροσκοπικό κελί απομόνωσης, χωρίς στρώμα για να κοιμηθεί. Στο δωμάτιο ήταν πάντα αναμένο ένα έντονο λευκό φως. «Σε αυτές τις συνθήκες, είναι πολύ δύσκολο να κοιμηθείς και το σώμα σου χάνει την αίσθηση του χρόνου», είπε.
«Την πρώτη νύχτα ζήτησα να μου δώσουν το Κοράνι στα αγγλικά, γιατί σκέφτηκα ότι ήταν ένα βιβλίο που δεν μπορούσαν να μου το αρνηθούν», είπε. «Ωστόσο, δεν μου το έδωσαν, οπότε άρχισα να περνάω τον χρόνο μου μετρώντας τα δάχτυλά μου, διαβάζοντας τα συστατικά στη σακούλα με το ψωμί και επαναλαμβάνοντας τους πίνακες πολλαπλασιασμού», πρόσθεσε.
«Απομόνωση δεν σημαίνει μόνο να βρίσκεσαι σε ένα κελί μόνος σου, αλλά σημαίνει επίσης να μην αναγνωρίζει κανείς την παρουσία σου», είπε. «Είσαι πάντα μόνος, ακόμη και όταν δεν είσαι μόνος, γιατί ακόμη και όταν με ανέκριναν, το πρόσωπό μου ήταν καλυμμένο, στραμμένο προς τον τοίχο. Τα πρόσωπα των φρουρών είναι επίσης καλυμμένα», είπε, σύμφωνα με το Politico.
Φοβόταν για δυσκολίες με την άνοδο του Τραμπ στην εξουσία
Η Σάλα είπε ότι από το κελί της άκουγε περιστασιακά θορύβους από άλλα κελιά κρατουμένων που προσπαθούσαν να κάνουν κακό στον εαυτό τους.
«Υπήρχε μια κοπέλα που έπαιρνε φόρα - όσο μπορούσε σε ένα τόσο μικρό κελί - για να χτυπήσει το κεφάλι της όσο πιο δυνατά μπορούσε στην πόρτα ασφαλείας», είπε. «Οι θόρυβοι που ακούγονταν από τον διάδρομο ήταν συχνά σπαρακτικοί, συχνά κλάματα, συχνά εμετοί, μερικές φορές προσπάθειες να κάνει κακό στον εαυτό της».
Η δημοσιογράφος είπε ότι φοβόταν ότι με την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία στις ΗΠΑ, η υπόθεσή της μπορεί να είχε γίνει πιο δύσκολη. «Ήξερα ότι υπήρχε αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία του Τραμπ και αυτό με τρόμαξε πολύ», είπε. «Αν ο Τραμπ είχε πει δημοσίως ότι ήθελε να προβεί σε αντίποινα κατά ορισμένων Ιρανών, η κατάστασή μου θα γινόταν πολύ περίπλοκη».
«Αυτή ήταν η ταχύτερη επιχείρηση απελευθέρωσης κρατουμένου στο Ιράν από τη δεκαετία του 1980»
Η Σάλα κατηγορήθηκε για «παραβίαση του νόμου της Ισλαμικής Δημοκρατίας», ενώ βρισκόταν σε δημοσιογραφικό ταξίδι στην Τεχεράνη.
Η σύλληψή της ήρθε λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη του Μοχάμαντ Αμπεντίνι, ενός Ιρανού υπηκόου που είχε κατηγορηθεί για προμήθεια εξαρτημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ιράν. Ο Αμπεντίνι συνελήφθη από τις ιταλικές αρχές στο Μιλάνο μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος στις 12 Ιανουαρίου, τέσσερις ημέρες μετά τη Σάλα.
Η Σάλα δήλωσε ότι δεν πίστευε ποτέ ότι η απελευθέρωσή της θα γινόταν τόσο γρήγορα.
«Αυτή ήταν η ταχύτερη επιχείρηση απελευθέρωσης κρατουμένου στο Ιράν από τη δεκαετία του 1980. Παρακολουθούσα το Ιράν ως δημοσιογράφος και γνώριζα τις άλλες περιπτώσεις, οπότε ήξερα ότι οι 21 ημέρες δεν ήταν επιλογή», δήλωσε η ίδια.
Σημειώνεται ότι πιστεύεται πως η Τσετσίλια Σάλα κρατούνταν ως διαπραγματευτικό χαρτί για την απελευθέρωση του Αμπεντινί. Ενώ η ιταλική κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε ποτέ καμία σχέση μεταξύ των δύο υποθέσεων, η πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η απελευθέρωση της Σάλα ήταν το αποτέλεσμα ενός «διπλωματικού τριγώνου» με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν.