Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Δύσκολος θα είναι ο χειμώνας στην Ευρώπη! Η Ρωσία σταματάει το φυσικό αέριο-"Εμείς θα επιβιώσουμε" δήλωσε ο Πούτιν

Η αγορά και η Κομισιόν προετοιμάζονται για διακοπή των ροών σε όλη την Ουκρανία την 1η Ιανουαρίου, αναγκάζοντας την Ευρώπη να στραφεί σε άλλες πηγές για να τις αντικαταστήσει και πιθανότατα με αυξημένες τιμές.

Χωρίς φυσικό αέριο από την Ουκρανία θα μείνει η Ευρώπη στις 31 Δεκεμβρίου καθώς όπως ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τις Βρυξέλλες η συμφωνία διαμετακόμισης παύει να ισχύει στο τέλος του χρόνου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε την εξέλιξη τονίζοντας πως «δεν θα υπάρξει νέο συμβόλαιο, είναι σαφές πλέον» επιρρίπτοντας αποκλειστικά την ευθύνη στην Ουκρανία για τη διακοπή ροής στους καταναλωτές στην Ευρώπη.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να παραταθεί η συμφωνία διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, η οποία λήγει στο τέλος του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Δεν θα υπάρξει νέο συμβόλαιο, είναι σαφές πλέον», τόνισε από την πλευρά του ο Βαλντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου. «Υπάρχει ερώτημα τι θα γίνει με αυτό το ζήτημα τώρα - αλλά αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Η Gazprom PJSC θα επιβιώσει», συμπλήρωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως το Κίεβο είναι ανοιχτό να επιτρέψει τη διέλευση μη ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των αγωγών προς την Κεντρική Ευρώπη, αλλά όχι καυσίμου από τη Ρωσία ή καυσίμου που τα έσοδα θα πηγαίνουν στη Ρωσία.

«Εάν μια χώρα υποδοχής είναι σε θέση να εγγυηθεί πως δεν πρόκειται για αέριο ρωσικής προέλευσης και ότι η Μόσχα δεν επωφελείται, τότε θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε τη διέλευση μετά το τέλος του έτους», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας και πρόσθεσε: Εάν επίσης υπάρχει μια χώρα «έτοιμη να δώσει το φυσικό αέριο, αλλά να μην επιστρέψει τα χρήματα στη Ρωσία μέχρι το τέλος του πολέμου, τότε μπορούμε να το σκεφτούμε».

«Είμαστε αποφασισμένοι να περιορίσουμε τις κερδοφόρες ρωσικές εξαγωγές ενέργειας. Δεν θα παρατείνουμε τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου. Η Ουκρανία χάνει ανθρώπους λόγω του πολέμου» και με τα έσοδα από το φυσικό αέριο τροφοδοτεί τον στρατό της, τόνισε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος προχώρησε στη σχετική ανακοίνωση μετά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε ως προσκεκλημένος. Η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία είναι οι χώρες της ΕΕ που επηρεάζονται από τη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης Ρωσίας-Ουκρανίας, σύμφωνα με την Κομισιόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανησυχία στην Κεντρική Ευρώπη

Ωστόσο, αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που εξακολουθούν να βασίζονται σε αυτές τις ροές αναζητούν απεγνωσμένα μια λύση.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο ζήτησε μια ρύθμιση για την παράταση της συμφωνίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση του Κιέβου να μην επεκτείνει τη σύμβαση με την Gazprom «δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πάρουμε φυσικό αέριο από την ανατολή».

Εν τω μεταξύ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επισκέπτεται τη Βουλγαρία αυτή την εβδομάδα, όπου ελπίζει να συνάψει συμφωνία για να διασφαλίσει τη συνεχή πρόσβαση σε προμήθειες.

Οι συζητήσεις της τελευταίας στιγμής έχουν πυροδοτήσει αστάθεια στις αγορές φυσικού αερίου, με τις τιμές να καταγράφουν διαρκείς διακυμάνσεις την Πέμπτη, καθώς οι traders προσπαθούσαν να μαντέψουν τις συνέπειες των δηλώσεων των Ευρωπαίων ηγετών.

«Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη εξακολουθούν να προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να περάσουν αυτό το φυσικό αέριο και θα εργάζονται μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης ημέρας [του μήνα]», δήλωσε στο Bloomberg ο Francisco Blanch, από την Bank of America.

Οι απόψεις αναλυτές και παρατηρητών της αγοράς για τι μέλλει γενέσθαι με τη συμφωνία συνίστανται σε τρία διαφορετικά σενάρια. Το πρώτο είναι να μην υπάρξει συμφωνία, το δεύτερο να υπάρξει μια καθυστερημένη συμφωνία και το τρίτο -το πιο αισιόδοξο- να επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου που λήγει η ισχύουσα. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ