Οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Volkswagen σε όλη τη Γερμανία ξεκίνησαν απεργίες αφού η Volkswagen σχεδιάζει να κλείσει τα εργοστάσια λόγω πτώσης της ζήτησης.
Σχεδόν 100.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν σε στάσεις εργασίας στα γερμανικά εργοστάσια της Volkswagen χτες, Δευτέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της διοίκησης να μειώσει τους μισθούς και να κλείσει εγκαταστάσεις της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης.
Το έναυσμα δόθηκε από το εργοστάστιο στο Τσβίκαου και ακολούθησε η εμβληματική μονάδα-σύμβολο της VW στο Βόλφσμπουργκ. Την απεργιακή σκυτάλη πήραν τα εργοστάστια του γερμανικού κολοσσού στο Ανόβερο, τη Δρέσδη, το Κέμνιτς, το Μπραουνσβάιγκ, το Έμντεν και το Κάσελ.
Η προειδοποιητική απεργία ήταν αρχικά δίωρη και επαναλαμβάνεται σε κάθε διαφορετική βάρδια, ενώ ενδιάμεσα συνεχίζεται η παραγωγή προς αποφυγή μεγάλων κλυδωνισμών στις αλυσίδες παραγωγής και εξαγωγών.
Η προειδοποιητική απεργία ήταν αρχικά δίωρη και επαναλαμβάνεται σε κάθε διαφορετική βάρδια, ενώ ενδιάμεσα συνεχίζεται η παραγωγή προς αποφυγή μεγάλων κλυδωνισμών στις αλυσίδες παραγωγής και εξαγωγών
Ντόμινο απεργιών στη Γερμανία;
Η πλευρά της εργοδοσίας είναι ανένδοτη μέχρι σήμερα σε υποχωρήσεις και θέλει να προχωρήσει στα σχέδια για λουκέτο σε μονάδες παραγωγής στη Γερμανία, για ευρύτατες περικοπές μισθών, απολύσεις και διαγραφή από τα συμβόλαια της εγγύησης εργασίας, που ίσχυε εδώ και περίπου τριάντα χρόνια, προστατεύοντας το εργατικό προσωπικό από απολύσεις.
«Η VW σέβεται το δικαίωμα των εργαζομένων για συμμετοχή σε προειδοποιητική απεργία» ανέφερε εκπρόσωπος της πλευράς της εργοδοσίας, τονίζοντας ότι η VW αποσκοπεί σε μια «βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση».
«Αν χρειαστεί, θα είναι μια από τις πιο σκληρές διαπραγματεύσεις που έχει δει ποτέ η VW» διαμηνύει από την πλευρά του πάντως το ισχυρό συνδικάτο IG Metall.
Επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων αναμένεται στις 9 Δεκεμβρίου, ενώ σοβαρές είναι οι εκκλήσεις και προς την κυβέρνηση για πολιτική παρέμβαση.
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται αντίστοιχες συσκέψεις και σε άλλους κλάδους της βαριάς γερμανικής βιομηχανίας και στη βιομηχανία παραγωγής ενέργειαςγια νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.