Το Ιράν, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία συμφώνησαν να συνεχίσουν τον «διπλωματικό διάλογο» μετά τις «ειλικρινείς συνομιλίες» που είχαν σήμερα Παρασκευή (29/11) στη Γενεύη οι εκπρόσωποί τους, με αντικείμενο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δύο μήνες πριν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Η συνάντηση έγινε κάτω από απόλυτη μυστικότητα στις όχθες της λίμνης Λεμάν.
Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για όσα συζητήθηκαν, ωστόσο οι διπλωμάτες των τεσσάρων χωρών συμφώνησαν «να συνεχίσουν τον διπλωματικό διάλογο στο εγγύς μέλλον», σύμφωνα με τις αναρτήσεις που έκαναν στο Χ.
Ο Ιρανός απεσταλμένος Καζέμ Γαριμπαμπαντί, υφυπουργός Εξωτερικών, έκανε λόγο για «ειλικρινείς συζητήσεις» για τις πρόσφατες διμερείς, περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και ιδίως για το θέμα του πυρηνικού προγράμματος και την άρση των κυρώσεων.
Μια συνάντηση με το ίδιο σχήμα, το αποκαλούμενο «Ιράν + Ε3», είχε διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Το βασικό θέμα αυτών των επαφών αποσαφηνίστηκε από τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας, στη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Γάλλο ομόλογό του, τον διευθυντή της DGSE Νικολά Λερνέρ στο Παρίσι.
Οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική «απειλή για την ασφάλεια» στον κόσμο, είπε ο Ρίτσαρντ Μουρ, επικεφαλής της βρετανικής MI6. Σύμφωνα με τον Μουρ, μολονότι οι οργανώσεις που στηρίζονται από το Ιράν στη Μέση Ανατολή (η Χαμάς και η Χεζμπολάχ) υπέστησαν σοβαρές ήττες, «οι πυρηνικές φιλοδοξίες του (ιρανικού) καθεστώτος εξακολουθούν να μας απειλούν όλους».
Στη δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει οι σύμμαχοι της Τεχεράνης προστίθεται και η επιστροφή στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, υπέρμαχου της άσκησης «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν. Η Τεχεράνη ελπίζει τώρα να αμβλύνει τις σχέσεις της με τους Ευρωπαίους, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα αποφασιστικότητα.
Γενεύη: Ευρώπη και Ιράν συνεχίζουν τον διάλογο για το πυρηνικό πρόγραμμα
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news