Νέες εξελίξεις έχουμε λοιπόν για το ευρωπαϊκο-ιαπωνικό πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικού έκτης γενιάς ονόματι Global Combat Air Programma (GCAP). Η Ρώμη εντάχθηκε και επίσημα στην κοινοπραξία χωρών που θα αναπτύξει το μαχητικό, δίπλα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία.
Ξεκινάει η Ανάπτυξη του GCAP
Πιο συγκεκριμένα, η Ιταλίδα υφυπουργός άμυνας Ιζαμπέλλα Ράουτι επιβεβαίωσε την επικύρωση της ένταξης της Ρώμης κατά την διάρκεια ομιλίας της στο ιταλικό κοινοβούλιο στις 13 Νοεμβρίου φέτος.
Η ίδια δήλωσε πως ολοκληρώθηκε η κοινοβουλευτική επικύρωση και ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της τριμερούς συμφωνίας που υπογράφηκε στο Τόκυο τον Δεκέμβριο του 2022 μεταξύ Ιαπωνίας, Ιταλίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Η συμφωνία αφορούσε την από κοινού ανάπτυξη και παραγωγή της πλατφόρμας GCAP.
Στις 14 Οκτωβρίου φέτος το Ηνωμένο Βασίλειο ολοκλήρωσε και αυτό την διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας. Πλέον το Λονδίνο, το Τόκυο και η Ρώμη είναι έτοιμες να ξεκινήσουν και επίσημα την έναρξη σχεδιασμού του μαχητικού επόμενης γενιάς.
Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως η χρονική περίοδος που έγινε γνωστή η έναρξη ανάπτυξης του GCAP έχει σημασία, διότι πριν λίγες μόνο ημέρες η Κίνα παρουσίασε δημόσια το πρώτο μαχητικό έκτης γενιάς του κόσμου, το White Emperor B.
Η Ευρώπη ετοιμάζει την δική της απάντηση, η οποία προς το παρών αποκαλείται GCAP. Ουσιαστικά το πρόγραμμα GCAP είναι αποτέλεσμα της ένωσης του ιαπωνικού μαχητικού έκτης γενιάς F-X και του βρετανο-ιταλικού μαχητικού Tempest. Στόχος του κοινού προγράμματος είναι να παραχθεί το πρώτο ευρωπαϊκο-ιαπωνικό μαχητικό έκτης γενιάς έως το 2035.
Το GCAP θα είναι εξοπλισμένο με προηγμένα ηλεκτρονικά και χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας και θα μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και τις πιο προηγμένες εχθρικές απειλές. Ένα πρωτότυπο της πλατφόρμας προγραμματίζεται να παρουσιαστεί δημόσια το 2027, όταν και θα αποκαλυφθούν τα προηγμένα ηλεκτρονικά του συστήματος.
Ακόμη δεν γνωρίζουμε το συνολικό κόστος του GCAP, ωστόσο είναι βέβαιο πως και οι τρίτες χώρες θα δαπανήσουν αρκετά δισεκατομμύρια για αυτό. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήδη έχει αποδεσμεύσει 2 δισεκατομμύρια λίρες για το πρόγραμμα Tempest.
Υπό την αιγίδα του προγράμματος θα αναπτυχθούν μη επανδρωμένα αεροχήματα, τα οποία θα συνοδεύουν το GCAP όταν αυτό γίνει επιχειρησιακό.
Οι κύριοι κατασκευαστές του ευρωπαϊκο-ιαπωνικού μαχητικού επόμενης γενιάς θα είναι η ιταλική Leonardo, η ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries και η βρετανική BAE Systems. Αυτές οι εταιρείες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να σχεδιάσουν ένα μαχητικό όμοιο του οποίου δεν έχει ξανά παραχθεί στην Ευρώπη.