Eurofighter Typhoon
Κόσμος

Σεισμός στην Ευρώπη: Η Βρετανία εγκαταλείπει το Eurofighter Typhoon-Αβέβαιο το μέλλον του μαχητικού που επιζητά η Τουρκία

Όσο το τουρκικό αίτημα για μαχητικά Eurofighter πάγωσε εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων στην Γερμανία, η Βρετανία φαίνεται πως αποφάσισε να σταματήσει την προμήθεια περισσότερων αεροσκαφών τέτοιου τύπου και να επικεντρωθεί στην απόκτηση περισσότερων μαχητικών πέμπτης γενιάς τύπου F-35B.

Οι Βρετανοί τα Εγκαταλείπουν

Πιο συγκεκριμένα, ένας Βρετανός αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα σε βρετανικό μέσο ανέφερε πως «ο βρετανικός στόλος μαχητικών αποτελείται σήμερα από τους τύπους F-35B και Eurofighter. Βλέπω πως ενδιαφερόμαστε να αυξήσουν την ποσότητα μόνο των μονάδων τύπου F-35B που επιχειρούμε. Είμαστε αποφασισμένοι να αγοράσουμε περισσότερα τέτοια αεροσκάφη».

Η επιλογή του Λονδίνου να συγκεντρώσει κεφάλαια για την αγορά πρόσθετων F-35B και όχι Eurofighter δεν εκπλήσσει τους στρατιωτικούς ειδικούς. Το Eurofighter Typhoon είναι ένα αεροσκάφος τέταρτης γενιάς, ενώ το F-35 Lightning II είναι ένα stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς με πιο προηγμένες δυνατότητες.

Η βρετανική πολεμική αεροπορία θέλει να επενδύσει τα κεφάλαιά της σε μία πλατφόρμα που θα την εξυπηρετεί μακροπρόθεσμα, για αυτό και επέλεξε το νεότερο και πιο σύγχρονο μαχητικό από τα δύο.

Βέβαια σίγουρα η απομάκρυνση των Βρετανών από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Eurofighter θα προκαλέσει ανησυχίες στην Γηραιά Ήπειρο. Το Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αμερικανική αμυντική βιομηχανία, ενώ σπάνια συμμετέχει σε ευρωπαϊκά εξοπλιστικά προγράμματα.

Όσο για την κοινοπραξία παραγωγής του Eurofighter πρέπει να σας υπενθυμίσουμε πως αντιμετωπίζει κρίση αυτήν την περίοδο. Τα τελευταία έτη κατέγραψε απογοητευτικές πωλήσεις, κυρίως εξαιτίας της απότομης δημοφιλίας του γαλλικού μαχητικού Rafale της εταιρείας Dassault.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι Βρετανοί, οι Γερμανοί, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί ευελπιστούσαν να πουλήσουν το μαχητικό τους σε περισσότερους ξένους πελάτες ανακοινώνοντας νέα στρατηγική πωλήσεων. Αν όμως το Λονδίνο απομακρυνθεί από το πρόγραμμα, το μέλλον του είναι αβέβαιο.

Στον πάγο παραμένει παράλληλα και το τουρκικό αίτημα απόκτησης 40 μαχητικών αυτού του τύπου. Η Γερμανία, η οποία ασκεί βέτο στην πώληση Eurofighter στην Άγκυρα, είδε την κυβέρνησή της να διαλύεται πριν μερικές ημέρες και τώρα οδεύει σε κρίσιμες εκλογές. 

Δεδομένων όλων αυτών, το ευρωπαϊκό μαχητικό Eurofighter Typhoon και τα εργοστάσια παραγωγής τους διατρέχουν μακροπρόθεσμο κίνδυνο. Οι ανταγωνιστές του Typhoon, το γαλλικό Dassault Rafale και το σουηδικό JAS-39 Gripen, κερδίζουν σημαντικό έδαφος στην παγκόσμια αγορά μαχητικών τέταρτης γενιάς.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ