Η Αρμενία ξεκίνησε συνομιλίες με την ινδική αεροναυπηγική εταιρεία Hindustan Aeronautics Limited [HAL] για την πιθανή απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-30MKI. Αυτό αναφέρουν ινδικές πηγές στο διαδίκτυο.
Η πρωτοβουλία φαίνεται πως αποτελεί μέρος μίας μεγαλύτερης στρατηγικής της Αρμενίας που στόχο έχει να εκσυγχρονιστούν και να ενισχυθούν οι στρατιωτικές δυνατότητες του κράτους και κυρίως η αρμένικη πολεμική αεροπορία.
Η απόκτηση Su-30MKI από την Ινδία θα αποτελέσει το δεύτερο σημαντικό βήμα της χώρας προς αυτήν την κατεύθυνση. Το πρώτο ήταν μία συμφωνία εκσυγχρονισμού του υπάρχοντα στόλου μαχητικών Su-30SM της Γιερεβάν στο πρότυπο Super Flanker από την ίδια ινδική εταιρεία.
Εκσυγχρονίζεται η Αρμένικη Αεροπορία
Οι συζητήσεις περί αναβάθμισης του σημερινού αεροπορικού στόλου της Αρμενίας φαίνεται πως βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και αρκετούς μήνες. Το 2023 φήμες ήθελαν την Γιερεβάν να ενδιαφέρεται για την αγορά και ενσωμάτωση ινδικών οπλικών συστημάτων στο οπλοστάσιό της, ειδικά του υπερηχητικού πυραύλους αέρος-εδάφους BrahMos. Στο στόχαστρο της χώρας βρέθηκαν και οι ινδικοί πύραυλοι αέρος-αέρος τύπου Astra.
Ο επικεφαλής της αρμένικης πολεμικής αεροπορίας επιβεβαίωσε πως υπήρχαν εν εξελίξει συνομιλίες με την Ινδία για την πραγματοποίηση αυτών των αναβαθμίσεων.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «μελετάμε σοβαρά την πιθανότητα να εκσυγχρονίσουμε τα Su-30 μας με την βοήθεια της HAL, μιας και η ινδική εταιρεία φέρει μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Ενδιαφερόμαστε να συνεργαστούμε για την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών, την βελτίωση των δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου και την απόκτηση νέου οπλισμού».
Όπως αναφέραμε στην αρχή, η Γιερεβάν ενδιαφέρεται να αποκτήσει και νέες πλατφόρμες από την HAL και συγκεκριμένα την έκδοση Su-30MKI, μία τροποποιημένη εκδοχή της ρωσικής πλατφόρμας Su-30 που αναπτύχθηκε και παράγεται αποκλειστικά στην Ινδία με άδεια από την Μόσχα.
Αν επιτευχθεί μία τέτοια συμφωνία μεταξύ Αρμενίας και Ινδίας τότε θα έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Διαχρονικά η Αρμενία αγόραζε αεροσκάφη από την Μόσχα, ωστόσο σταδιακά η χώρα ξεκίνησε να μειώνει την εξάρτησή της από την ρωσική αμυντική βιομηχανία και να αναπτύσσει σχετικούς δεσμούς με άλλα κράτη, όπως την Ινδία και την Γαλλία.
Οι στρατιωτικοί αναλυτές τονίζουμε πως παρατηρείται μία στρατηγική και ιστορική αλλαγή στην εξωτερική πολιτικής της Αρμενίας, η οποία θα μπορούσε πιθανώς να επηρεάσει και την εξωτερική πολιτική της ίδιας της Ρωσίας στην περιοχή του νότιου Καύκασου.