Επτά χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει την διαφωνία τους σχετικά με μία πιθανή συμφωνία ένταξης της Ουκρανίας στην δυτική στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Αυτό ανέφερε η σελίδα ενημέρωσης Politico, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία βρίσκονται ανάμεσα στα κράτη που διαφωνούν με αυτό το βήμα.
Ο λόγος που οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί αντιτίθενται σε αυτήν την πρωτοβουλία είναι ο προφανής: η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα σηματοδοτούσε την έναρξη απευθείας σύρραξης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. Αυτή η σύρραξη θα μπορούσε πολύ γρήγορα να εξελιχθεί σε παγκόσμια κρίση, ακόμη και παγκόσμιο πόλεμο. Παρά αυτά, τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Βερολίνο παραμένουν κάποιοι από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του Κιέβου στον εν εξελίξει ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.
Οι αναλυτές πιστεύουν πως οι ΗΠΑ και η Γερμανία δεν είναι έτοιμες να πάρουν ένα τόσο μεγάλο ρίσκο, για αυτό και δεν θα εγκρίνουν την ένταξη της Ουκρανίας στην συμμαχία. Αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου πιστεύουν πως εάν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ η Ουκρανία τότε το Κίεβο θα μπορούσε να επικαλεστεί το Άρθρο 5 της συμμαχίας, με αποτέλεσμα να σύρει όλες τις χώρες του δυτικού μπλοκ σε μία ένοπλη σύρραξη με την Ρωσία.
Άλλες χώρες που διαφωνούν με αυτήν την πρόταση είναι η Σλοβακία και η Ουγγαρία, τα επιχειρήματα των οποίων είναι βέβαια λίγο διαφορετικά. Η Ουγγαρία συγκεκριμένα έχει επανειλημμένα εμποδίσει διάφορες προτάσεις συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας κυρίως εξαιτίας των καλών σχέσεων που διατηρεί η Βουδαπέστη με την Μόσχα.
Οι υπόλοιπες χώρες που έχουν υψώσει ανάστημα κατά της πιθανής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι η Ισπανία, το Βέλγιο και η Σλοβενία. Όλες αυτές οι χώρες, όπως και οι προαναφερθείσες, ανησυχούν για την μελλοντική ασφάλεια της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ εάν προστεθεί η Ουκρανία ως νέο μέλος στην δυτική συμμαχία.
Στρατιωτικοί ειδικοί τονίζουν πως οι ανησυχίες αυτών των 7 χωρών είναι κάτι παρά πάνω από δικαιολογημένες, μιας και πράγματι το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ αναφέρει ρητά πως εάν οποιαδήποτε χώρα-μέλος της συμμαχίας δεχθεί επίθεση εντός των εθνικών της συνόρων τότε τα υπόλοιπα κράτη του μπλοκ οφείλουν να την υποστηρίξουν στον αμυντικό αγώνα της και να εισέλθουν στην σύρραξη.