Μία ημέρα πριν την σημαντικότατη σύνοδο κορυφής του οργανισμού BRICS στο Καζάν της Ρωσίας, η Ινδία και η Κίνα κατέληξαν σε μία ιστορική συμφωνία με την οποία ουσιαστικά τερματίζεται η χρόνια αντιπαράθεσή τους για τα αμφισβητούμενα διμερή σύνορά τους.
Πιο συγκεκριμένα, οι δύο πολυπληθείς χώρες της Ασίας συμφώνησαν να περιπολούν τα αμφισβητούμενα αυτά εδάφη, τερματίζοντας έτσι μία πολύπλοκη κατάσταση που ξεκίνησε πριν 4 χρόνια και κατά την οποία οι δύο πλευρές συγκρούονταν ακόμη και με στρατιωτικά μέσα.
Την είδηση αποκάλυψε ο Ινδός υπουργός εξωτερικών πριν λίγες ώρες, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τον δρόμο για μελλοντικές συνεργασίες μεταξύ των δύο ασιατικών γιγάντων.
Και όπως προαναφέραμε, αυτή η ιστορική συμφωνία οριστικοποιήθηκε μία μόλις ημέρα πριν ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επισκεφθεί την Ρωσία για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του οργανισμού BRICS. Η εν λόγω σύνοδος θα λάβει χώρα στην πόλη Καζάν μεταξύ 22 και 24 Οκτωβρίου φέτος. Κατά την διάρκεια αυτής ο Μόντι πιθανών να συνομιλήσει με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ανέφεραν Ινδοί αξιωματούχοι.
Εμείς να σας υπενθυμίσουμε πως τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Νέου Δελχί είχαν επιδεινωθεί σημαντικά, κυρίως εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ των στρατευμάτων τους στα αμφισβητούμενα εδάφη των δυτικών Ιμαλαΐων. Η σημαντικότερη τέτοια σύγκρουση είχε λάβει χώρα το έτος 2020 και ως αποτέλεσμα αυτής σκοτώθηκαν 20 Ινδοί και 4 Κινέζοι στρατιώτες.
Έκτοτε οι δύο πλευρές σταμάτησαν να περιπολούν αρκετές περιοχές κατά μήκος των συνόρων στην περιοχή Λαντάχ με σκοπό να αποφύγουν παρόμοιες συγκρούσεις. Παράλληλα όμως, τόσο ο ινδικός όσο και ο κινεζικός στρατός, μετακίνησαν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό στο συγκεκριμένο οροπέδιο.
«Συμφωνήσαμε να συνεχιστούν οι περιπολίες και μπορούμε έτσι να πούμε πως η διαδικασία επίλυσης του ζητήματος με την Κίνα έχει ολοκληρωθεί» τόνισε ο Ινδός υπουργός εξωτερικών Τζαϊσάνκαρ.
«Καταλήξαμε σε συμφωνία μόλις σήμερα» είπε, προσθέτοντας πως «πάντα λέγαμε πως εάν διαταράξεις την ειρήνη και την γαλήνη πως μπορούν να συνεχίσουν να προχωράνε οι σχέσεις μεταξύ δύο κρατών;»
Αν και η κινεζική πλευρά δεν προέβη σε επίσημο σχολιασμό της συμφωνίας, φαίνεται πως οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Νέου Δελχί βρίσκονται πλέον σε ικανοποιητικό επίπεδο, βελτιώνοντας έτσι και το κλίμα στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν.