Κόσμος

Κίεβο: Καλεί τη Βραζιλία να συλλάβει τον Πούτιν εάν παραστεί στη σύνοδο της G20

Ο ανώτατος εισαγγελέας της Ουκρανίας δήλωσε πως έλαβε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρόκειται να παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G20 στη Βραζιλία τον επόμενο μήνα καλώντας τις αρχές της χώρας να εκτελέσουν το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) σε βάρος του, άπαξ και παρουσιαστεί, σύμφωνα με το Reuters.

Το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν τον Μάρτιο του 2023, περίπου ένα χρόνο μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου εξαιτίας της παράνομης απέλασης παιδιών.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του αρνείται τους ισχυρισμούς αυτούς.

Όταν ρωτήθηκε αν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με το αν ο Ρώσος πρόεδρος θα παραστεί στη σύνοδο της G20, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους: «Όταν ληφθεί απόφαση, θα σας ενημερώσουμε».

Ωστόσο, ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Αντρίι Κόστιν δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του ότι «είναι σημαντικό για τη διεθνή κοινότητα να σταθεί ενωμένη και να θέσει τον Πούτιν προ των ευθυνών του».

Λόγω των «πληροφοριών ότι ο Πούτιν ενδέχεται να παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G20 στη Βραζιλία, θα ήθελα να επαναλάβω ότι είναι υποχρέωση των αρχών της χώρας ως κράτος-μέλος του Καταστατικού της Ρώμης να τον συλλάβουν εάν τολμήσει να παραστεί στη σύνοδο», τόνισε Κόστιν, αναφερόμενος στη συνθήκη με την οποία ιδρύθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Ελπίζω ότι η Βραζιλία θα τον συλλάβει, επιβεβαιώνοντας το καθεστώς της ως δημοκρατίας και κράτους δικαίου. Η αποτυχία να το πράξει ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει ένα προηγούμενο σύμφωνα με το οποίο οι ηγέτες που κατηγορούνται για εγκλήματα θα μπορούν να ταξιδεύουν ατιμώρητοι», τόνισε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι, η Βραζιλία έστειλε στον Πούτιν μια τυπική πρόσκληση για τη σύνοδο της G20 στις 18-19 Νοεμβρίου στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έλαβε καμία ένδειξη ότι σκόπευε να παραστεί, σύμφωνα με δύο Βραζιλιάνους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Πάντως, εκπρόσωπος του ΔΠΔ επανέλαβε ότι βασίζεται στα κράτη μέλη και σε άλλους εταίρους για την εκτέλεση των αποφάσεών του, συμπεριλαμβανομένων των ενταλμάτων σύλληψης.

Τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να συνεργάζονται σύμφωνα με την ιδρυτική συνθήκη του δικαστηρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος Φάντι Ελ Αμπντάλα.

Μεταξύ των έξι Ρώσων αξιωματούχων που βρίσκονται στη μαύρη λίστα και σε βάρος τους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από το ΔΠΔ είναι η επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Λβόβα-Μπελόβα, ο πρώην υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και οι Βίκτορ Σοκόλοφ και Σεργκέι Κόμπιλας, οι οποίοι κατηγορούνται για την καθοδήγηση επιθέσεων εναντίον αμάχων.

Παρά το ένταλμα του ΔΠΔ, ο Πούτιν τον Σεπτέμβριο πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Μογγολία, η αποτυχία της οποίας να τον συλλάβει επικρίθηκε από την Ουκρανία ως πλήγμα στη διεθνή δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ