Κόσμος

«Ξέσπασμα» του ιού Marburg: Υψηλά τα ποσοστά θνησιμότητας

Οι επικεφαλής υγείας προσπαθούν να εντοπίσουν 300 άτομα που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με εκείνους που προσβλήθηκαν από τη νόσο του ιού Μάρμπουργκ.

Το υπουργείο Υγείας της Ρουάντα επιβεβαίωσε το πρώτο ξέσπασμα της νόσου στη χώρα, αφού εντόπισε κρούσματα σε επτά από τις 30 περιφέρειες.

Μεταξύ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, πάνω από το 70% είναι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από δύο εγκαταστάσεις υγείας στο Κιγκάλι.

Το ξέσπασμα έρχεται καθώς η Αφρική μάχεται απέναντι σε μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της mpox.

Ο ιός Marburg προκαλεί ιογενή αιμορραγική πυρετό με συμπτώματα παρόμοια με τον Έμπολα.

Αν και το ξέσπασμα της Ρουάντα σηματοδοτεί την πρώτη εκδήλωση Μάρμπουργκ του 2024, έρχεται κοντά στα ξεσπάσματα το 2023 που ήταν πρώτα για δύο άλλα αφρικανικά έθνη: την Τανζανία και την Ισημερινή Γουινέα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε σε δήλωσή του στις 28 Σεπτεμβρίου ότι 20 ασθενείς βρίσκονται σε απομόνωση και λαμβάνουν θεραπεία και 161 επαφές έχουν εντοπιστεί και βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Η ομάδα κινητοποιεί τεχνογνωσία και εργαλεία αντιμετώπισης επιδημιών, τα οποία θα παραδοθούν στο Κιγκάλι τις επόμενες ημέρες.

Σε οδηγίες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Μάρμπουργκ, η κυβέρνηση έχει περιορίσει το μέγεθος των κηδειών για όσους πέθαναν από την ασθένεια σε 50 άτομα και δήλωσε ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς θα περιοριστούν σε έναν φροντιστή, σύμφωνα με έκθεση του BBC.

Σε μια προειδοποίηση για την υγεία στις 28 Σεπτεμβρίου, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κιγκάλι δήλωσε ότι μέχρι να γίνει γνωστή η έκταση και η σοβαρότητα της επιδημίας του Μάρμπουργκ, οι υπάλληλοι της θα εργάζονται εξ αποστάσεως έως τις 4 Οκτωβρίου. Ανέστειλε επίσης όλες τις προσωπικές υπηρεσίε με το κοινό.

Η νόσος του ιού Μάρμπουργκ έχει ποσοστό θνησιμότητας 88%. Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν ξαφνικά με πυρετό, εξάνθημα και σοβαρή αιμορραγία.

Οι νυχτερίδες φιλοξενούν τον ιό και τον μεταδίδουν στους ανθρώπους, και όπως ο Έμπολα, ο ιός εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω επαφής με μολυσμένα σωματικά υγρά.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια ή θεραπείες. Ωστόσο, αρκετά ελπιδοφόρα αντίμετρα βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ