Όπως σας πληροφορήσαμε πρόσφατα, το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση 94 πυραύλων τύπου RIM-116 RAM για την κλάση τουρκικών κορβετών Ada. Αφότου αναλύσαμε τον λόγο που οι Αμερικανοί αποφάσισαν να εξάγουν αυτά τα ισχυρά οπλικά συστήματα στην Άγκυρα, ας ρίξουμε τώρα μια ματιά στις τεχνικές προδιαγραφές και στις δυνατότητες των όπλων.
Πόσο σημαντική θα είναι η απειλή που θα θέσουν αυτοί οι πύραυλοι για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις;
Ποιοι Είναι οι Πύραυλοι RIM-116 RAM;
Οι πύραυλοι RIM-116 RAM (Rolling Airframe Missile) σχεδιάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για χρήση κυρίως ως όπλα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς για προστασία σημείων έναντι εισερχόμενων πυραύλων κρουζ. Βέβαια τα εν λόγω όπλα μπορούν να εκτοξευθούν για την αναχαίτιση και άλλων ειδών μικρών εναέριων απειλών, όπως drones. Τέλος, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την κρούση συγκεκριμένων στόχων επιφανείας, όπως μικρών σκαφών.
Η αρχική έκδοση του συστήματος, ονόματι RIM-116A, υιοθετήθηκε το έτος 1992. Στις αρχές της δεκαετίας του '2000 κυκλοφόρησε η βελτιωμένη έκδοση RIM-116B και έκτοτε αποκαλύφθηκαν μία σειρά από ακόμη ισχυρότερες εκδόσεις και υπο-εκδόσεις (Block).
Όπως προαναφέραμε οι Τούρκοι ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν αυτούς τους πυραύλους στις κορβέτες κλάσης Ada. Η Τουρκία θα γίνει μία από τις 11 χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος) που επιχειρούν τα εν λόγω οπλικά συστήματα. Οι Τούρκοι παρήγγειλαν συγκεκριμένα 94 πυραύλους τύπου MK 44 mod 4 RAM για χρήση από τους αντιαεροπορικούς εκτοξευτές των κορβετών τους.
Οι Αμερικανοί προωθούν τους πυραύλους RIM-116 ως μία πολύ αποδοτικότερη επιλογή συγκριτικά με τα κοντινά οπλικά συστήματα (CIWS), διότι οι RAM είναι κατευθυνόμενα βλήματα που μπορούν να πλήξουν στόχους σε μεγαλύτερη απόσταση και με υψηλότερη ακρίβεια. Οι νεότερες εκδόσεις των RAM διαθέτουν σύγχρονα συστήματα πλοήγησης, τα οποία προσφέρουν ευελιξία έναντι μίας ποικιλίας εχθρικών στόχων. Αυτές οι εκδόσεις επιδεικνύουν επίσης την δυνατότητα πραγματοποίησης ελιγμών κατά την πορεία τους προς τον στόχο.
Δεν είναι γνωστή η εμβέλεια πυρός όλων των εκδόσεων του συστήματος RIM-116 RAM, ωστόσο η Block 1 είναι γνωστό πως μπορεί να πλήξει εχθρικούς στόχους σε μέγιστη απόσταση 10 χιλιομέτρων.
Όσο αναφορά τα πλοία που θα εκτοξεύουν αυτούς τους πυραύλους, η τουρκική κλάση κορβετών Ada θα αποτελείται από 14 πλοία ειδικά σχεδιασμένα για ανθυποβρυχιακές αποστολές. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν τα μισά σκάφη του προγράμματος, με το πρώτο να τίθεται σε λειτουργία το έτος 2011.