Κόσμος

Ελβετία: Στενότερη συνεργασία με ΝΑΤΟ και με την ΕΕ

Σε μια έκθεση-βόμβα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων συνιστά στην κυβέρνηση να εργαστεί η χώρα, η οποία είναι ουδέτερη από το 1515, για μια «κοινή αμυντική ικανότητα» με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

«Μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η ουδετερότητα έγινε και πάλι αντικείμενο πολιτικής συζήτησης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η πίεση προς την Ελβετία να αποσαφηνίσει τη θέση της αυξάνεται», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία ζητά την “αναθεώρηση” της πολιτικής ουδετερότητας.

Οι εμπειρογνώμονες που εκπόνησαν την έκθεση – μεταξύ των οποίων διπλωμάτες, ανώτεροι αξιωματούχοι, ένας πρώην επικεφαλής του ελβετικού στρατού και ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, πρώην διευθυντής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια – παρέδωσαν τα πορίσματά τους στην Ελβετή υπουργό Άμυνας και Ασφάλειας Βιόλα Άμχερντ, η οποία είναι πρόεδρος της χώρας για το 2024.

Να επιτραπούν οι εξαγωγές όπλων

Οι εξαγωγές όπλων της Ελβετίας μειώθηκαν πέρυσι κατά 27% σε λιγότερα από 700 εκατ. ελβετικά φράγκα (746 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με το 2022 – λόγω τόσο των αυστηρών διατάξεων για τις εξαγωγές όπλων όσο και της εφάπαξ επίδρασης του Κατάρ που τερμάτισε τις αγορές συστημάτων αεράμυνας που συνδέονται με τη φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2022.

Η Βέρνη απαγορεύει την πώληση όπλων σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, και αυτό είχε αντίκτυπο στις σχέσεις με άλλες χώρες που θέλουν να στείλουν όπλα στην Ουκρανία, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ελβετικά εξαρτήματα.

«Η απαγόρευση επανεξαγωγής πρέπει να αρθεί», προτρέπει η έκθεση.

«Εκρηκτικές» προτάσεις

Η έκθεση ήταν αμφιλεγόμενη πριν καν κυκλοφορήσει, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Αμχέρντ ότι διόρισε στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων κυρίως «φιλονατοϊκούς» και «φιλοευρωπαϊστές».

Είναι πάντως πιθανό να συναντήσει αντιδράσεις στο ελβετικό κοινοβούλιο, ιδίως από τα αριστερά κόμματα και την εθνικιστική ακροδεξιά- η Άμχερντ δέχεται ήδη πυρά για τους ολοένα και στενότερους δεσμούς της χώρας με το ΝΑΤΟ.

«Η έκθεση καθιστά σαφές ότι η Ελβετία είναι μια δυτική χώρα και συνεπώς υποστηρίζει τις δυτικές αξίες», δήλωσε ο Jean-Marc Rickli, επικεφαλής του Κέντρου Πολιτικής Ασφάλειας της Γενεύης για τους παγκόσμιους και αναδυόμενους κινδύνους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ