Η διπλωματική αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι Χούτι της Υεμένης συμφώνησαν να προχωρήσουν σε προσωρινή ανακωχή, ώστε να φτάσουν τα ρυμουλκά και τα διασωστικά πλοία στο δεξαμενόπλοιο Sounion.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι Χούτι συμφώνησαν στην ανακωχή, αφού ζητήθηκε από πολλές χώρες.
Λίγο αργότερα, όμως, οι Χούτι τόνισαν ότι δεν συμφώνησαν σε «προσωρινή ανακωχή», παρά μόνο να επιτρέψουν τη ρυμούλκηση του Sounion, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπός τους Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ στο Reuters.
Το ελληνόκτητο πλοίο έχει υποστεί ζημιές έπειτα από την επίθεση που δέχτηκε από τους Χούτι ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα. Το πλήρωμά του το έχει εγκαταλείψει και είναι καλά στην υγεία του.
Υπενθυμίζεται ότι το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο δέχθηκε επίθεση από τους Χούτι στις 21 Αυγούστου. Σήμερα «βρίσκεται ακινητοποιημένο στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου αυτή τη στιγμή παραμένει φλεγόμενο και φαίνεται να έχει διαρροή πετρελαίου, αποτελώντας τόσο κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα, όσο και μια δυνητική περιβαλλοντική καταστροφή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ.
Το πετρελαιοφόρο μεταφέρει περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου και έπλεε από το Ιράκ προς την Ελλάδα με πλήρωμα δύο Ρώσους και 23 Φιλιππινέζους ναύτες. Το πλήρωμα εγκατέλειψε το πλοίο «με τη βοήθεια πλοίου συνεργαζόμενου κράτους», όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
«Παρόλο που οι Χούτι ισχυρίζονται ότι διεξάγουν αυτές τις επιθέσεις για να υποστηρίξουν τον παλαιστινιακό λαό, οι πράξεις τους αποδεικνύουν το αντίθετο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται απλώς για απερίσκεπτες τρομοκρατικές ενέργειες που συνεχίζουν να αποσταθεροποιούν το παγκόσμιο και περιφερειακό εμπόριο, να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αθώων πολιτών ναυτικών και να θέτουν σε κίνδυνο το ζωντανό θαλάσσιο οικοσύστημα στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, την ίδια την αυλή των Χούτι.
»Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ συνεχίζει να παρακολουθεί ενεργά την κατάσταση και συντονίζεται με άλλους ναυτιλιακούς εταίρους στην περιοχή για να καθορίσει τον καλύτερο τρόπο παροχής βοήθειας στο σκάφος και τον μετριασμό των πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων» πρόσθεσε ο στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου σημείωσε επίσης ότι «ένα τρίτο μέρος προσπάθησε να στείλει δύο ρυμουλκά στο πλοίο για να βοηθήσουν στη διάσωση, αλλά απομακρύνθηκαν από τους Χούτι και απειλήθηκαν με επίθεση, γεγονός που καταδεικνύει και πάλι την κατάφωρη αδιαφορία τους όχι μόνο για την ανθρώπινη ζωή αλλά και για την πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή που αυτό συνεπάγεται».
Το περασμένο Σάββατο, ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντεξέφραζε την «σοβαρή ανησυχία» των ΗΠΑ για την επίθεση των Χούτι κατά του «Sounion» και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που αυτή συνεπάγονται, συμπληρώνοντας πως «ενώ το πλήρωμα έχει απομακρυνθεί, οι Χούτι εμφανίζονται αποφασισμένοι να βυθίσουν το πλοίο και το φορτίο του στη θάλασσα».