Το Πακιστάν προετοιμάζει την αεροπορική βάση στο Murid για την παραλαβή των πρώτων τουρκικών drones τύπου Akinci. Τα συγκριμένα UAV γλυκοκοιτάζουν οι πολεμικές αεροπορίες της Ινδονησίας και της Μαλαισίας.
Παρά την αμφιλεγόμενη συμμετοχή της στην συμμαχία του ΝΑΤΟ, η Τουρκία επιχειρεί ενεργά να αποκτήσει επιρροή παρόμοια με αυτήν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σήμερα, η Άγκυρα σκοπεύει να το καταφέρει αυτό μετατρέποντας την τουρκική αμυντική βιομηχανία στον κύριο προμηθευτή όπλων των περισσότερων ισλαμικών κρατών.
Ο Ερντογάν Θέλει το Κύρος και την Επιρροή των Οθωμανικών Εποχών
Η τουρκική τακτική φαίνεται να πιάνει τόπο. Δεδομένης της κατάστασης στην Μέση Ανατολή και άλλων κρίσιμων παραγόντων, οι ισλαμικές χώρες ξεκίνησαν να εγκαταλείπουν τις αμερικανικές αγορές όπλων και να στρέφονται σε τουρκικά αμυντικά προϊόντα.
Σήμερα η τουρκική αμυντική βιομηχανία εξάγει κυρίως επίγειες πλατφόρμες, ωστόσο παράγει διάφορα άλλα αμυντικά προϊόντα όπως στρατιωτικά αεροσκάφη, όπλα και πυρομαχικά. Ένα άλλο best seller των Τούρκων είναι τα UAV, τα οποία επιλέγουν πολλές ισλαμικές χώρες ως οικονομικές επιλογές πολλαπλών ρόλων.
Κάποιες από τις χώρες που ξεκίνησαν το τελευταίο διάστημα να βασίζονται στην τουρκική στρατιωτική βιομηχανία για τον οπλισμό τους είναι το Πακιστάν, η Ινδονησία, η Μαλαισία, το Αζερμπαϊτζάν, οι Μαλδίβες, ακόμη και η Σαουδική Αραβία.
Βέβαια οι συγκυρίες ευνόησαν πολύ τους Τούρκους. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και μετέπειτα η σύρραξη στην Παλαιστίνη ώθησαν πολλές χώρες από όλον τον πλανήτη να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους. Ο ισλαμικός κόσμος πάντα έτεινε να αγοράζει όπλα από άλλα ισλαμικά κράτη, ειδικά σήμερα που βλέπουν την σύγκρουση στην Γάζα ως έναν «ιερό πόλεμο».
Σε αυτό που πρέπει να σταθούμε είναι ότι η Τουρκία όχι μόνο επωφελείται οικονομικά από αυτές τις πωλήσεις αμυντικών προϊόντων, αλλά αυξάνει την επιρροή της σε τρίτες χώρες. Όπως σας είχαμε ενημερώσει πριν κάποιους μήνες, στην φετινή ενημέρωση της λίστας παγκόσμιας κατάταξης χωρών με βάσει την διπλωματική τους επιρροή η Τουρκία ανέβηκε στην τρίτη θέση.
Σύμφωνα με τον Δείκτη Παγκόσμιας Διπλωματίας δηλαδή, η Τουρκία είναι σήμερα η τρίτη χώρα με την μεγαλύτερη διπλωματική ισχύ και την περισσότερη παγκόσμια επιρροή στον πλανήτη.
Σε αυτήν την θέση, η Άγκυρα βρίσκεται σε υψηλότερη κατάταξη από την Γαλλία και την Ινδία, κάτι που δεν έχει επαναληφθεί στο παρελθόν.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει πόσο σημαντικές είναι οι εξαγωγές αμυντικού οπλισμού για ένα κράτος.