Δύο ρωσικά και δύο κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη εντόπισε να πετούν κοντά στην Αλάσκα η Διοίκηση Βορειοαμερικανικής Αεροδιαστημικής Άμυνας.
Αμέσως σηκώθηκαν αμερικανικά και καναδικά μαχητικά και αναχαίτισαν τα ρωσικά και κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη που επιχειρούσαν στην Ζώνη Ταυτοποίησης Αεράμυνας της Αλάσκας την Τετάρτη, αλλά σε διεθνή εναέριο χώρο.
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η «NORAD εντόπισε, παρακολούθησε και αναχαίτισε δύο ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη TU-95 και δύο κινεζικά H-6», σημειώνοντας ότι τα αεροπλάνα αυτά δεν εισήλθαν σε αμερικανικό ή καναδικό εναέριο χώρο κι οι κινήσεις τους «δεν εκλήφθηκαν ως απειλή».
Η αναχαίτιση έγινε από αμερικανικά F-16 και F-35 αλλά και καναδικά CF-18.
Αν και παραμένει διεθνής εναέριος χώρος η ζώνη της Αλάσκας είναι μια περίμετρος όπου παρακολουθείται η εναέρια κυκλοφορία, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερος χρόνος αντίδρασης σε περίπτωση εχθρικών ενεργειών.
Είναι σύνηθες φαινόμενο να αναχαιτίζονται ρωσικά αεροσκάφη στην περιοχή. Συνήθως επικοινωνούν ηλεκτρονικά ή οπτικά μαζί τους αεροπλάνα των ΗΠΑ ή του Καναδά.
Η Ρωσία και η Κίνα έχουν ενισχύσει τη συνεργασία τους τα τελευταία χρόνια, ιδίως λόγω της απομόνωσης της Μόσχας από τη Δύση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Προειδοποίηση των ΗΠΑ για ενίσχυση της συνεργασίας Ρωσίας – Κίνας στην Αρκτική
Η Ρωσία και η Κίνα συνεργάζονται ολοένα και περισσότερο στην Αρκτική, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την περιφερειακή σταθερότητα, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός, παρουσιάζοντας την περασμένη Δευτέρα (22/7) τη στρατηγική του για την περιοχή.
Η Ρωσία έχει θέσει σε λειτουργία εκατοντάδες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της σοβιετικής εποχής στην Αρκτική, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Η Κίνα, η οποία περιγράφει τον εαυτό της ως «σχεδόν αρκτικό» κράτος, έχει επίσης φιλοδοξίες εκεί και έχει γνωστοποιήσει ότι σκοπεύει να οικοδομήσει έναν «πολικό δρόμο του μεταξιού». Το Πεκίνο α έχει το βλέμμα στραμμένο σε ορυκτούς πόρους και νέες ναυτιλιακές διαδρομές, καθώς οι πάγοι υποχωρούν με την άνοδο της θερμοκρασίας.
«Ολο και περισσότερο, η (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) και η Ρωσία συνεργάζονται στην Αρκτική με πολλαπλά μέσα», αναφέρει η έκθεση του Πενταγώνου.
«Παρόλο που σημαντικές διαφωνίες εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ ΛΔΚ και Ρωσίας, η αυξανόμενη ευθυγράμμισή τους στην περιοχή προκαλεί ανησυχία και (το Υπουργείο Αμυνας) εξακολουθεί να παρακολουθεί τη συνεργασία», όπως προστίθεται.
Αρκτικές θαλάσσιες οδοί
Οι θαλάσσιες διαδρομές της Αρκτικής χρησιμοποιούνται ολοένα περισσότερο για τη σύνδεση μεγάλων οικονομιών μέσω του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη συρρικνώνει τους πάγους και αυξάνει τις περιόδους χωρίς πάγο στη θάλασσα.
Η Κίνα και η Ρωσία συνεργάζονται για την ανάπτυξη των αρκτικών θαλάσσιων οδών, καθώς η Ρωσία επιδιώκει να παραδώσει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Κίνα εν μέσω δυτικών κυρώσεων. Η Κίνα από την πλευρά της, αναζητά εναλλακτική ναυτιλιακή οδό για να μειώσει την εξάρτησή της από τα Στενά της Μάλακκα.
Ειδικοί σε ζητήματα ασφαλείας και περιφερειακοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η εξάρτηση της Κίνας από τις ναυτιλιακές οδούς του Ινδικού Ωκεανού θεωρείται στρατηγικά τρωτό σημείο για το Πεκίνο, ιδίως σε σύγκρουση για την Ταϊβάν.
Στην έκθεση του Πενταγώνου προστίθεται ότι η Κίνα επιδιώκει να αξιοποιήσει «την αλλαγή της δυναμικής στην Αρκτική για να επιδιώξει μεγαλύτερη επιρροή και πρόσβαση, να επωφεληθεί από τους πόρους της Αρκτικής και να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην περιφερειακή διακυβέρνηση».
Οπως προστίθεται, ο αμερικανικός στρατός είχε στρατηγική «παρακολούθησης και αντίδρασης» στην περιοχή, η οποία βασιζόταν στη συλλογή πληροφοριών, στη συνεργασία με συμμάχους και στην ικανότητα ανάπτυξης στρατιωτικών μέσων.