Επανεξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την ψηφοφορία που έλαβε χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η Γερμανίδα πολιτικός εξασφάλισε δεύτερη πενταετή θητεία.
Τι είπε στην ομιλία της
Νωρίτερα, η ίδια σε μια ομιλία την οποία απηύθυνε στρατηγικά σε τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, επιφύλαξε κάτι για όλες τις ευρωομάδες στη βάση του νέου σχεδίου της, των πολιτικών κατευθύνσεων που θα ακολουθήσει την ερχόμενη πενταετία.
Επί της ουσίας υποσχέθηκε ένα νέο «ευρωπαϊκό σχέδιο ευημερίας», σε περίπτωση που παραμείνει πρόεδρος της Κομισιόν, δεσμευόμενη για μείωση του γραφειοκρατικού και διοικητικού άχθους, έμφαση στις επενδύσεις στην καινοτομία και την τεχνολογία, προκειμένου η Ε.Ε, να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να μη μένει «ουραγός» έναντι των βασικών οικονομικών της αντιπάλων, τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Τρεις νέες θέσεις επιτρόπων
Ενδιαφέρον έχουν ξεχωριστά οι προτάσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων επιτρόπων στο κολέγιό της: έναν για την αντιμετώπιση του προβλήματος Στέγασης (που έχουν ζητήσει ευθέως οι Σοσιαλιστές), έναν Αμυνας (που θα συνεργαστεί με την νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας), και έναν της Μεσογειακής Περιφέρειας, με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων γειτονίας με χώρες της περιοχής, αλλά και απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.
Τόσο στην ωριαία σχεδόν ομιλία της όσο και στο 31 σελίδων κείμενό της για τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της νέας Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε έμφαση στις «επενδύσεις» κάνοντας μάλιστα αναφορά 49 φορές, που σίγουρα ικανοποίησε τις ευρωομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), των Φιλελευθέρων (Renew) και ακόμα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), καθώς αποτελεί πάγιο αίτημά τους να δοθεί έμφαση στην περαιτέρω ένωση των κεφαλαιαγορών, στη μείωση του γραφειοκρατικού άχθους για τις επιχειρήσεις, την απελευθέρωση ιδιωτικών κονδυλίων για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας, της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Στο πλαίσιο αυτό η Φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε τη δημιουργία «ειδικού ταμείου ανταγωνιστικότητας», πρόταση που θα ικανοποιήσει αρκετά τους Γάλλους, αλλά και την ευρωομάδα των Φιλελευθέρων και του κόμματός της, ΕΛΚ.
Άμυνα
Ο νέος επίτροπος Αμυνας θα αναλάβει –πέραν από τον συμβολισμό της θέσης του σε συνάρτηση με την ασφάλεια της Ε.Ε.– συντονιστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τις σχετικές επενδύσεις.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πάντως, έκανε στην ομιλία της ειδική αναφορά στην πρόταση που έχουν καταθέσει Ελλάδα και Πολωνία και για τη δημιουργία μιας κοινής ασπίδας αεράμυνας, παραδέχθηκε ωστόσο ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ο αμυντικός «πυλώνας» της Ε.Ε., με την Ευρώπη όμως να αναλαμβάνει ξεχωριστές πρωτοβουλίες για τις αμυντικές δαπάνες.
Οχι τυχαία, πάντως, η αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε. έγινε από την υποψήφια πρόεδρο της Κομισιόν στα γαλλικά.
Κλιματική κρίση
Ειδική αναφορά έκανε και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Προς χάριν και των Πρασίνων –που αμφιταλαντεύονταν μέχρι σήμερα εάν θα τη στηρίξουν– υποσχέθηκε ένα νέο σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης με έμφαση στην εφαρμογή των ήδη συμπεφωνημένων νόμων. αλλά και την υπογραφή νέου Συμφώνου καθαρής βιομηχανίας.
Απευθυνόμενη στην ολομέλεια –όχι τυχαία– στα γερμανικά, η υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε έμφαση παράλληλα στην ανάγκη διασφάλισης ενός «δίκαιου εισοδήματος» για τους αγρότες επισημαίνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να αναγκάζεται να πουλά κάτω του κόστους παραγωγής». «Θα πρέπει να ενισχύσουμε τη θέση των αγροτών», επισήμανε, για να προσθέσει ότι «έχουν ανάγκη για πρόσβαση σε περισσότερα κεφάλαια», ενώ υποσχέθηκε την προώθηση διαλόγου αγροτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Μεταναστευτικό
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και με το βλέμμα κυρίως προς την ευρωομάδα του ECR της Τζόρτζια Μελόνι, αλλά και του ΕΛΚ, ανέφερε ότι θα εισηγηθεί αύξηση των συνοριοφυλάκων της Frontex σε 30.000. «Θα προωθήσουμε μια νέα κοινή προσέγγιση για τις επιστροφές, με ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο», πρόσθεσε σχετικά με το ζήτημα των επιστροφών μεταναστών, επίσης βασικό αίτημα των ηγετών του ΕΛΚ και πολλών χωρών της Ε.Ε.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η αναφορά στην ανάγκη «αλλαγής των συνθηκών», καθώς αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα αρκετών ευρωομάδων στο Κοινοβούλιο. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «χρειαζόμαστε αλλαγή συνθηκών» για να βελτιώσουμε την Ε.Ε., τους θεσμούς και να χρησιμοποιήσουμε το μομέντουμ «ως καταλύτη για την αλλαγή των δυνατοτήτων μας να ενεργούμε, των πολιτικών μας και του προϋπολογισμού μας», ενώ δεσμεύτηκε για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ Κομισιόν και Ευρωκοινοβουλίου.
Το πιο δυνατό χειροκρότημα από σχεδόν όλες τις πτέρυγες του ημικυκλίου –εκτός των ακροδεξιών ευρωομάδων– το έλαβε όταν καταδίκασε την επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν στη Μόσχα αποκαλώντας την «ειρηνευτική αποστολή» του ως «αποστολή κατευνασμού». Δεν κατονόμασε προσωπικά τον Ορμπαν, αλλά ανέφερε ότι «η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί».