Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία υπέγραψαν μία συμφωνία για την κοινή ανάπτυξη ενός πυραύλου κρουζ επίγειας εκτόξευσης. Οι υπογραφές έπεσαν στο υπόβαθρο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον πριν λίγες ώρες.
Ένας Τρομερός Πύραυλος Κρουζ
Αν και οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δεν ανακοίνωσαν ακόμη την ονομασία του πυραύλου κρουζ, γνωρίζουμε πως η εμβέλειά του θα φτάνει τα περίπου 500 χιλιόμετρα. Στόχος των Γάλλων, των Γερμανών, των Ιταλών και των Πολωνών είναι η ανάπτυξη ενός όπλου που θα καλύψει το συγκεκριμένα κενό δυνατοτήτων, δηλαδή φονικών πυραύλων κρουζ μεγάλης εμβέλειας.
Ο Γερμανός υπουργός άμυνας Μπόρις Πιστόριους είχε ανακοινώσει στα τέλη του φετινού Ιουνίου την υπογραφή της συμφωνίας. Ούτε τότε ο Γερμανός υπουργός είχε κατονομάσει το οπλικό σύστημα.
Γενικά δεν γνωρίζουμε σχεδόν καμία λεπτομέρεια για το πρόγραμμα. Δεν γνωρίζουμε πότε θα ξεκινήσει και επίσημη ο σχεδιασμός, πόσο μάλλον η μαζική παραγωγή του πυραύλου. Αντίστοιχα προγράμματα, όπως για παράδειγμα ο πύραυλος JFS-M της γαλλικής MBDA, χρειάστηκε 3 με 5 χρόνια για να μπει σε σειριακή παραγωγή.
Από την άλλη, ο πύραυλος Land Cruise Missile, πάλι της MBDA, αναμένεται να εισέλθει σε μαζική παραγωγή πολύ γρηγορότερα, επειδή αποτελεί την έκδοση επίγειας εκτόξευσης του υπάρχοντα πυραύλου κρουζ MdCN (SCALP Naval). Βέβαια οι Γάλλοι έκαναν συμβιβασμούς με τον Land Cruise Missile, αφού το όπλο θα επιδεικνύει εμβέλεια 500 χιλιομέτρων συγκριτικά με την διπλάσια εμβέλεια 1.000 χιλιομέτρων του αρχικού πυραύλου MdCN.
Ειδικοί ουκρανικών μέσων πιστεύουν τώρα πως η ανάπτυξη ενός νέου πυραύλου κρουζ από ευρωπαϊκές χώρες είναι μία απάντηση της Γηραιάς Ηπείρου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι πρότινος τέτοια οπλικά συστήματα αγοράζονταν σχεδόν πάντοτε από αμερικανικές αμυντικές εταιρείες, για αυτό και η νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία υποδεικνύει μία αλλαγή στην πολιτική της ηπείρου.
«Ο μόνος λόγος που η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία απρόσμενα ήθελαν τον δικό τους επίγειο πύραυλο κρουζ είναι επειδή δεν θέλουν να τους υπαγορεύουν οι Αμερικανοί πώς να χρησιμοποιούν τα όπλα τους. Εύστοχο παράδειγμα είναι η απόφαση της Ουάσιγκτον να απαγορεύσει από την Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικούς πυραύλους σε επιθέσεις έναντι της Ρωσίας, ένα ζήτημα στο οποίο η Ευρώπη είχε αντίθετη άποψη».
Εμείς πάντως οφείλουμε να τονίσουμε ότι ο λόγος που ανέφεραν οι Ουκρανοί ειδικοί δεν είναι ο μόνος που ώθησε τους Ευρωπαίους να παράξουν τον δικό τους πύραυλο κρουζ μεγάλου βεληνεκούς. Πρέπει να σημειώσουμε πως η εγχώρια παραγωγή είναι οικονομικότερη, ενώ μειώνει παράλληλα την εξάρτηση της ηπείρου μας από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας.