Την ανατροπή στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία έκανε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, που κερδίζει την πρώτη θέση, χωρίς όμως πλειοψηφία. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το κόμμα του Μακρόν, και στην τρίτη θέση η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν. Σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας μπαίνει η Γαλλία, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας. Να δοθεί εντολή στην Αριστερά ζήτησε ο Μελανσόν, η Γαλλία έπεσε στα χέρια της άκρας αριστεράς δήλωσε ο Μπαρντελά.
Στην πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι, αφότου είχε αρχίσει να αποχωρεί ο περισσότερος κόσμος που διαδήλωσε για την απροσδόκητη ήττα της ακροδεξιάς, έγιναν μικροεπεισόδια με φωτιές, σπασμένες στάσεις λεωφορείων και χρήση καπνογόνων. Ένταση καταγράφηκε και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, όπως στη Λυόν, τη Λιλ και τη Ναντ.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα καταλάβει στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση από 184 ως 186 έδρες
Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα καταλάβει στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση από 184 ως 186 έδρες, κατά νεότερη εκτίμηση του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού BFM.
Από 160 ως 162 θα είναι οι βουλευτές της προσκείμενης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξης.
Η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν θα έχει από 141 ως 143 βουλευτές.
Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εκτιμάται ότι θα έχει από 65 ως 67 βουλευτές.
Στον χώρο της αριστεράς η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) εκτιμάται ότι θα έχει από 73 ως 80 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό κόμμα από 60 έως 64 βουλευτές, οι Οικολόγοι από 33 ως 36 και οι Κομμουνιστές ανάμεσα σε 11 και σε 12 βουλευτές.
Στην προεδρική παράταξη η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν συνιστώσα εκτιμάται ότι θα έχει περί τους 100 βουλευτές ενώ ανάμεσα στους 50 και τους 60 θα είναι οι βουλευτές συμμαχικών κομμάτων.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα στην Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις και για την συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας θα πρέπει να συνεργαστούν δύο, η τουλάχιστον τα μεγαλύτερα τμήματα τους.
Ο πρόεδρος Μακρόν θα λάβει τις αποφάσεις του αφού συγκροτηθεί σε σώμα η Εθνοσυνέλευση και μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά θα προσφέρει τις υπηρεσίες του όσο είναι αναγκαίο.
Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι αρμοδιότητα του προέδρου — όμως η Εθνοσυνέλευση έχει την δυνατότητα να τον ρίξει, σε περίπτωση που υιοθετήσει πρόταση μομφής με απόλυτη πλειοψηφία.
Συγκρούσεις συγκεντρωμένων με αστυνομικούς
Επεισόδια, κάποια σοβαρά, ξέσπασαν στο περιθώριο συγκεντρώσεων στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη χώρα, τις οποίες κέρδισε κάνοντας την έκπληξη η συμμαχία της αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.
Στο Παρίσι, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Place de la République, στο κέντρο της πρωτεύουσας, για να γιορτάσουν τη νίκη της συμμαχίας της Αριστεράς στις πρόωρες εκλογές, καθώς διέψευσε τα προγνωστικά που ήθελαν την ακροδεξιά παράταξη Εθνικός Συναγερμός (RN) να επικρατεί (ήρθε τρίτη).
Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ στήθηκαν επίσης φλεγόμενα οδοφράγματα.
Πολλά καταστήματα και τράπεζες στο κέντρο του Παρισιού είχαν αμπαρώσει τις βιτρίνες και τα παράθυρά τους, καθώς εκφράζονταν ανησυχίες για επεισόδια. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν είχε ανακοινώσει πως θα κινητοποιούνταν κάπου 30.000 αστυνομικοί χθες για να αποφευχθούν επεισόδια, 5.000 στο Παρίσι και προάστιά του.
Επεισόδια αναφέρθηκαν επίσης στη Λίλ (βόρεια) ανάμεσα σε ακροαριστερούς συγκεντρωμένους και αστυνομικούς, που έκαναν χρήση δακρυγόνων.
Στη Ρεν (δυτικά), συνελήφθησαν περίπου 25 άνθρωποι σε επέμβαση δυνάμεων επιβολής της τάξης με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών εναντίον συγκεντρωμένων που φώναζαν συνθήματα όπως «οι πάντες μισούν την αστυνομία».
Στη Νάντη, αστυνομικός τραυματίστηκε όταν διαδηλωτές του έριξαν κοκτέιλ μολότοφ, σύμφωνα με τον Τύπο. Διαδηλωτές εκτόξευσαν πυροτεχνήματα εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης, που έκαναν και σε αυτή την περίπτωση χρήση δακρυγόνων.
Τι δήλωσαν στο Reuters οικονομολόγοι και αναλυτές με αφορμή το exit poll
Simon Harvey, Επικεφαλής ανάλυσης συναλλάγματος, Monex Europe: Με βάση τα exit polls, φαίνεται ότι τα αντι-ακροδεξιά κόμματα έλαβαν μεγάλη στήριξη. Για τις αγορές πάντως το αποτέλεσμα δεν κάνει κάποια διαφορά. Το θέμα είναι πως θα υπάρχει μεγάλο κενό όσον αφορά τη δυνατότητα του γαλλικού κοινοβουλίου να νομοθετεί. Αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε είναι η αγορά των ομολόγων. Μπορεί να παρατηρήσουμε μια πτώση στις τιμές. Στην πραγματικότητα, δεν αναμένεται να δούμε κάποια σημαντική αντίδραση στις αγορές. Αν δούμε όμως, αυτό σημαίνει υψηλότερες αποδόσεις, πτώση για το ευρώ και πτώση για τις γαλλικές μετοχές. Η πραγματική ερώτηση είναι ποιος θα κυβερνήσει και ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Δεν αναμένεται να δούμε πολλά πράγματα στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ θα διανύσουμε μια περίοδο όπου από πολιτικής πλευράς δεν θα μπορεί να γίνει κάτι σημαντικό.
Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος, Berenberg: Το αποτέλεσμα με βάση τα exit polls είναι η μεγάλη ανακούφιση για την Ευρώπη, καθώς η ευρωσκεπτικιστή ακροδεξιά φαίνεται ότι εντέλει τα πήγε λιγότερο καλά απ’ ό,τι αναμενόταν. Η αριστερή συμμαχία ωστόσο, αν και πρώτη στις έδρες, δεν είναι καν κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία και η Μαρίν Λεπέν είναι πολύ πίσω και πολύ μακριά από την πλειοψηφία. Έτσι, θα είναι δύσκολο για τη Γαλλία να σχηματίσει κυβέρνηση και το πιθανότερο σενάριο θα είναι μια προσπάθεια συμφωνίας μεταξύ της αριστεράς και του Γάλλου προέδρου. Αυτό σημαίνει πιθανότατα πως ο Μακρόν θα χρειαστεί να μετατοπίσει λίγο τις θέσεις του, ενώ η αριστερά θα έχει κάποια επιρροή στις πολιτικές της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να δούμε αλλαγές στις υπάρχουσες μεταρρυθμίσεις παρά περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Το αποτέλεσμα πάντως είναι λιγότερο αρνητικό απ΄ ό,τι θα μπορούσε να είναι. Θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο.
Jan von Gerich, Επικεφαλής αναλυτής αγορών, Nordea: Ενώ τα αποτελέσματα, με βάση τα exit polls, εξακολουθούν να εγείρουν πολλά ερωτήματα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι αρκετά πιθανό να τα υποδεχθούν με κάποια ανακούφιση. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν πως οι πιο μετριοπαθείς δυνάμεις κατάφεραν να συμμαχήσουν στον δεύτερο γύρο έναντι των ακραίων υποψηφίων, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις και στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Τούτου λεχθέντος, το οικονομικό πρόγραμμα της αριστεράς είναι από πολλές απόψεις περισσότερο προβληματικό από της δεξιάς, και ενώ η αριστερά δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει μόνη της, οι προοπτικές για τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας επιδεινώνονται. Επομένως, είναι λογικό να επικρατήσουν κάπως υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου στα γαλλικά περιουσιακά στοιχεία.
Ben Laidler, επικεφαλής στρατηγικής, Bradesco BBI: Προφανώς θα υπάρξει κάποια ανακούφιση από το γεγονός ότι η ακροδεξιά υποχώρησε περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν. Από την άλλη, όμως, βρεθήκαμε προ της δυσάρεστης έκπληξης μιας αριστεράς που τα πήγε πολύ καλύτερα από ό,τι προβλεπόταν. Αυτό πιθανότατα θα βάλει τέλος στο ράλι του ευρώ και των γαλλικών μετοχών που είδαμε τις τελευταίες μέρες. Στην ουσία το αποτέλεσμα των εκλογών δημιουργεί περισσότερη αβεβαιότητα για τις αγορές. Πρέπει να τονίσουμε ωστόσο πως μεγάλο μέρος του ράλι στο ευρώ δεν έχει καμία σχέση με τι συνέβαινε στη Γαλλία. Είχε να κάνει περισσότερο με την αποδυνάμωση του δολαρίου στον απόηχο των σαφών ενδείξεων ότι η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται.