Ελληνοτουρκικά

Politico: Το πολιτικό ρήγμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο Αιγαίο

Το γνωστό περιοδικό αναφέρει ότι “ η πρόσφατη πολιτική διαφωνία Μητσοτάκη-Σαμαρά, σχετικά με το πόσο μακριά πρέπει να πάει η Ελλάδα για την ανοικοδόμηση των δεσμών της με τον αρχαίο εχθρό της, την Τουρκία, αποκαλύπτει μεγάλα ρήγματα στο κυβερνών κόμμα στην Αθήνα.

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο χώρες είναι στο ΝΑΤΟ, οι πολιτικές εντάσεις και τα στρατιωτικά επεισόδια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελούν επίμονη απειλή για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, έτσι οι πρόσφατες προσπάθειες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για προσέγγιση με την Άγκυρα παρακολουθούνται στενά από ξένους διπλωματικούς κύκλους.

Καθώς οι δύο κυβερνήσεις έκαναν δοκιμαστικές προσπάθειες να ανοικοδομήσουν γέφυρες τους τελευταίους 16 μήνες, ο Μητσοτάκης δέχτηκε μερικές από τις πιο αυστηρές επικρίσεις, από τις πιο εθνικιστικές τάξεις του συντηρητικού κόμματός του, της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτές οι εντάσεις κορυφώθηκαν στις 16 Νοεμβρίου όταν ο Μητσοτάκης έδιωξε έναν από τους προκατόχους του, τον Αντώνη Σαμαρά, από το κόμμα.

Ο Σαμαράς είχε γίνει ένας από τους κορυφαίους επικριτές της διπλωματίας με την Άγκυρα, κατηγορώντας τον Μητσοτάκη ότι εμπλέκεται σε «επιπόλαιες» κινήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Το Βήμα, ο Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί πολιτική κατευνασμού, και κάλεσε τον Μητσοτάκη να εκδιώξει τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη για “υποχώρηση στις τουρκικές απαιτήσεις” στις διμερείς συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Η αλαζονεία και η απώλεια νεύρων εξηγούν την κίνηση Μητσοτάκη», είπε ο Σαμαράς.

«Αποκομμένος από τη βάση του κόμματος, ηγείται ενός κόμματος που μόλις και μετά βίας μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία», τόνισε ο ίδιος.

Η Αθήνα και η Άγκυρα βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες για μια σειρά θεμάτων όπως η Κύπρος, τα θαλάσσια σύνορα και οι αλληλεπικαλυπτόμενες αξιώσεις για την υφαλοκρηπίδα

Τα μαχητικά αεροσκάφη των δύο χωρών έχουν συμμετάσχει σε αερομαχίες υψηλού κινδύνου στο Αιγαίο, ενώ Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου το 1987 και το 1996, και το καλοκαίρι του 2020, για τα δικαιώματα γεώτρησης.

Η διπλωματική ανάκαμψη ήρθε τον Φεβρουάριο του 2023, όταν η άμεση υπόσχεση υποστήριξης της Ελλάδας μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, δημιούργησε το σκηνικό για μια διπλωματική επαναφορά.

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε γίνει ένας από τους κορυφαίους επικριτές της διπλωματίας με την Άγκυρα.Τους τελευταίους 18 μήνες, ο Μητσοτάκης και ο Ερντογάν συναντήθηκαν έξι φορές.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα υπέγραψαν περισσότερες από δώδεκα συμφωνίες διμερούς συνεργασίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν στην Αθήνα νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι δύο τους, συμφώνησαν να αναζητήσουν τρόπους για να αποτρέψουν την επικίνδυνη κλιμάκωση των συγκρούσεων.

Γεραπετρίτης και Φιντάν θα συναντηθούν ξανά τις επόμενες εβδομάδες, ενώ Ερντογάν και Μητσοτάκης θα συναντηθούν στις αρχές του 2025.

Μητσοτάκης εναντίον Σαμαρά

Ο Σαμαράς, είχε πάντα μια πολύ δύσκολη σχέση με τον Μητσοτάκη, αμφισβητώντας τις πολιτικές του ως υπερβολικά κεντρώες.

Ένα πρόσφατο σημείο ανάφλεξης ήταν το νομοσχέδιο  που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφύλων, το οποίο ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ένα σημαντικό ποσοστό των κυβερνώντων βουλευτών δεν υποστήριξε το νόμο, με πιο επιφανή, τον Σαμαρά, ο οποίος υποστήριξε ότι «ο γάμος μεταξύ ομοφύλων δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα».

Ενώ η Νέα Δημοκρατία πέτυχε μια ηχηρή νίκη στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023, είχε σημαντικά χαμηλότερες επιδόσεις ένα χρόνο αργότερα στις ευρωεκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι δεν θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα.

Δεδομένης αυτής της φθίνουσας πορείας, ο Σαμαράς συνεργάστηκε με έναν άλλο πρώην πρωθυπουργό, τον Κώστα Καραμανλή, για να ασκήσει έντονη κριτική στον Κ. Μητσοτάκη.

Ενώ ο Κ. Καραμανλής είναι αισθητά πιο ήπιος στους τόνους του , και οι δύο αποδεικνύονται αποφασιστικοί επικριτές τόσο της ιδεολογικής κατεύθυνσης του Μητσοτάκη όσο και της πολιτικής του για την Τουρκία".

«Η αποπομπή του Σαμαρά ήταν ένα τολμηρό βήμα του Μητσοτάκη, που σηματοδοτεί ότι η εσωκομματική διαφωνία πρέπει να παραμείνει εντός ορισμένων ορίων, και ότι ο έλεγχος του στηΝ Νέα Δημοκρατία είναι σταθερός, επιτρέποντάς του να αντιμετωπίσει ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος όπως ο πρώην πρωθυπουργός», είπε ο Wolfango. Piccoli, συνιδρυτής της εταιρείας ανάλυσης κινδύνου Teneo.

Ο Piccoli πρόσθεσε ότι η πρόκληση του Μητσοτάκη θα είναι τώρα «να αποφύγει να διχαστεί ανάμεσα στην έμφυτη φιλελεύθερη στάση του και την ανάγκη να κατευνάσει τη δεξιά παράταξη της ΝΔ, η οποία έχει ενθαρρυνθεί από την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ».

Ο Λουκάς Τσούκαλης, καθηγητής στο Sciences Po του Παρισιού και πρόεδρος του ελληνικού think tank ΕΛΙΑΜΕΠ, είπε ότι "ήταν λογικό να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις βασικές στρατηγικές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν παραβιάσεις του εναέριου χώρου και δεν υπάρχουν ( παραβιάσεις) από ( τουρκικά) πολεμικά πλοία, είναι τεράστια επιτυχία και μεγάλο οικονομικό όφελος. Πρέπει όμως να κάνουμες ουσιαστικές συζητήσεις. Δεν μπορούμε να κρατάμε τα πράγματα κάτω από το χαλί επ' αόριστον», είπε ο ίδιος.

«Δεν νομίζω ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αντίθετη σε έναν σοβαρό διάλογο με την Τουρκία που μπορεί κάποια μέρα να οδηγήσει σε κάποιους συμβιβασμούς.

Στην Ελλάδα, υπάρχει μια μειοψηφία που έχει μετατρέψει τον πατριωτισμό σε επάγγελμα και κάνει πολύ θόρυβο, ενώ οι από την άλλη πλευρά φοβούνται να πάρουν δημόσια θέση», κατέληξε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ