Κόσμος

Το Κρεμλίνο "μπλοκάρει" τον Ερντογάν: Δεν μπορεί να είναι μεσολαβητής στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε από Ρώσο δημοσιογράφο αν ο Ερντογάν θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, απάντησε: «Όχι, δεν είναι δυνατόν»

Με μία δήλωση που προκαλεί εντύπωση, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, είπε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα μπορεί να ενεργήσει ως μεσολαβητής στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε από Ρώσο δημοσιογράφο της τηλεόρασης αν ο Ερντογάν θα μπορούσε να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο, απάντησε: «Όχι, δεν είναι δυνατόν», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Ερντογάν και Πούτιν συζήτησαν για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Μαύρη Θάλασσα 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να βοηθήσει να τεθούν οι βάσεις για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ότι είναι εφικτή μια δίκαιη ειρήνη που θα εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, στην Αστάνα του Καζακστάν, συζήτησαν επίσης τον πόλεμο στη Γάζα αλλά και τρόπους για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία.

Ο Ερντογάν προσκάλεσε επίσης, τον Πούτιν να επισκεφθεί την Τουρκία και ο Ρώσος πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόσκληση κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους. Ο Πούτιν είπε σε τηλεοπτικές δηλώσεις ότι Ρωσία και Τουρκία εφαρμόζουν μαζί στρατηγικά έργα.

Επίσης, ο Ερντογάν είπε ότι οι δυο τους θα κάνουν σημαντικά βήματα, ειδικά σε έργα πυρηνικών σταθμών καθώς συζήτησαν και ένα σχέδιο για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη μέση της Μαύρης Θάλασσας, στην πόλη της Σινώπης.

Και όπως είπε ο Πούτιν, οι ρωσοτουρκικές σχέσεις αναπτύσσονται παρά όλες τις προκλήσεις. «Υπήρξε πτώση στον όγκο του εμπορίου τους τελευταίους μήνες, αλλά ο ετήσιος όγκος του εμπορίου μας είναι 55 δισεκατομμύρια δολάρια. Υλοποιούμε τα έργα μας με προγραμματισμένο τρόπο. Θα συζητήσουμε τους μελλοντικούς μας στόχους (να βελτιώσουμε τις σχέσεις). Είμαστε σε στενή επαφή» τόνισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης, ότι έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που συνάντησε τον «εκλεκτό φίλο» του Πούτιν, επισημαίνοντας πως Άγκυρα και Μόσχα θα λάβουν σοβαρά μέτρα για τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και ότιδιεξάγονται συζητήσεις για ένα νέο εργοστάσιο στη Σινώπη, μια τουρκική επαρχία της Μαύρης Θάλασσας.

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε σημαντικά βήματα. Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του. Η BOTAŞ (κρατικός φορέας εκμετάλλευσης αγωγών της Τουρκίας) έχει ειλικρινείς σχέσεις με την Gazprom (της Ρωσίας). Προς το παρόν, πρωταρχικός μας στόχος είναι η εκτόξευση του Akkuyu», είπε, αναφερόμενος σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που κατασκεύασε η ρωσική Rosatom στη νότια Τουρκία.

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν είπε ότι ο τρέχων όγκος εμπορίου ήταν μικρός και ο στόχος τους είναι να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. «Έχουμε τη δυνατότητα να το πετύχουμε» είπε, χαιρετίζοντας την τουριστική ροή από τη Ρωσία προς την Τουρκία, αναφερόμενος στα 7 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα του σε ένα χρόνο.

«Δίνουμε σημασία στη φιλοξενία Ρώσων τουριστών στην Τουρκία και είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε αυτόν τον αριθμό εφόσον οι Ρώσοι τουρίστες αγαπούν την Τουρκία. Υπό το πρίσμα αυτών των θερμών σχέσεων, θα ήθελα να σας φιλοξενήσω στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ερντογάν στον Πούτιν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...