αμερικανικά μαχητικά
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Θα μπορούν οι Έλληνες πιλότοι F-35 να επιβιώσουν από χημική ή βιολογική τουρκική επίθεση;

Ο εν εξελίξει πόλεμος στην Ουκρανία αποτέλεσε αφορμή για πολλές συζητήσεις, μεταξύ των οποίων και κάποιες φήμες ότι η Ρωσία θα μπορούσε πιθανώς να παρατάξει χημικά όπλα κατά εχθρικών στόχων, όπως λέγεται πως έκανε στην Συρία και στην Τσετσενία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρωσικά Χημικά Όπλα Κατά ΝΑΤΟ και Ουκρανίας;

Στην αρχή το Πεντάγωνο των Αμερικανών και το ΝΑΤΟ ανησυχούσαν πως τέτοια χημικά όπλα θα χρησιμοποιούνταν από παραστρατιωτικές οργανώσεις της Ρωσίας, όπως την Βάγκνερ, έτσι ώστε να μην συνδέονταν άμεσα η Μόσχα με αυτά τα απαγορευμένα πυρομαχικά. Σήμερα όμως ειδικοί από την Δύση φοβούνται πως το ίδιο το ρωσικό υπουργείο άμυνας ή ο κινεζικός στρατός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χημικά ή και βιολογικά όπλα σε έναν πόλεμο του μέλλοντος.

Ιδιαίτερα εφιαλτικό αλλά πολύ ρεαλιστικό είναι το ενδεχόμενο χρήσης τέτοιων όπλων με την βοήθεια συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης ή σμηνών από drones, τα οποία θα μπορούσαν να ρίξουν μικρές χημικές βόμβες σε εχθρικές περιοχές.

Υπό το φως αυτών των πρωτοφανών απειλών, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες αντιμετώπισης εχθρικών χημικών και βιολογικών όπλων (CBW). Εντός αυτού του πλαισίου, φαίνεται πως το αμερικανικό μαχητικό χαμηλής παρατηρησιμότητας F-35 αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις αμυντικές αποστολές της Δύσης. Σήμερα αυτό το υπερσύγχρονο αεροσκάφος χρησιμοποιείται για εναέριες περιπολίες στην Ευρώπη, τόσο από Αμερικανούς όσο και από Ευρωπαίους πιλότους.

Ο Ρόλος του F-35 σε Αυτό το Εφιαλτικό Σενάριο

Το 2017, έπειτα από μία δεκαετία ανάπτυξης, η αμερικανική πολεμική αεροπορία δοκίμασε για πρώτη φορά ένα σύστημα ειδικά σχεδιασμένο για να κρατά ζωντανούς τους πιλότους του F-35 όταν αυτοί επιχειρούν σε περιβάλλοντα μολυσμένα από χημικά και βιολογικά όπλα. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την πρώτη φορά που ένα τέτοιο σύστημα αναπτύχθηκε για το υπερσύγχρονο μαχητικό πολλαπλών ρόλων της Δύσης.

Το εν λόγω σύστημα αποτελείται από μία ειδική στολή για τον πιλότο του μαχητικού, η οποία με την σειρά της περιλαμβάνει μία ειδική μάσκα, ένα προηγμένο φίλτρο αέρα, ειδικές κάλτσες και γάντια που σχεδιάστηκαν για να κρατούν τον πιλότο ασφαλή. Λέγεται πως με αυτόν τον εξοπλισμό, ένας πιλότος F-35 θα παρέμενε ασφαλής ακόμη και όσο περπατούσε προς το μαχητικό του για να απογειωθεί από μία βάση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν και η στολή είναι ιδιαίτερα βαριά και λέγεται πως μειώνει την ευκινησία του πιλότου εντός του μαχητικού, η δοκιμή απέδειξε πως το σύστημα μπορεί αποτελεσματικά να προστατεύσει τον πιλότο από μολυσμένα περιβάλλοντα. Σίγουρα οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την ανάπτυξη αυτού του εξοπλισμού, ειδικά εν όψει των απειλών που θέτουν τα χημικά και βιολογικά όπλα της Μόσχας και του Πεκίνου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...