Κόσμος

Δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της Χοντέιντα και του νησιού Καμαράν στην Υεμένη

Στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εξαπέλυσαν τις προηγούμενες ώρες τουλάχιστον έξι επιθέσεις κατά του διεθνούς αεροδρομίου της Χοντέιντα στην Υεμένη και άλλες τέσσερις στο νησί Καμαράν, κοντά στο λιμάνι Σαλίφ στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως πληροφορεί το προσκείμενο στους Χούθι τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι η πρώτη φορά που το νησί Καμαράν μπαίνει στο στόχαστρο του διεθνούς συνασπισμού, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, ο οποίος από τις αρχές Φεβρουαρίου εξαπολύει σποραδικά πλήγματα εναντίον θέσεων των ανταρτών Χούθι.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης εκτιμά πως οι αντάρτες Χούθι έχουν εξαπολύσει ορισμένες από τις πρόσφατες επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων από το νησί Καμαράν και το λιμάνι Σαλίφ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, δύο εμπορικά πλοία – το ελληνόκτητο Tutor και το ουκρανικό Verbena – χτυπήθηκαν από πυραύλους και drones των Χούθι. Τα πληρώματά τους υποχρεώθηκαν να τα εγκαταλείψουν και τα δύο πλοία κινδυνεύουν να βυθιστούν.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι προσκείμενοι στο Ιράν αντάρτες της Υεμένης εξαπολύουν συχνά επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Άντεν και στον Ινδικό Ωκεανό. Αρχικά έλεγαν ότι στόχευαν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, αλλά στη συνέχεια διεύρυναν τους στόχους τους, συμπεριλαμβάνοντας πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σε αντίποινα για τα πλήγματα εναντίον θέσεών τους στη Υεμένη από δυνάμεις των χωρών αυτών.

Οι επιθέσεις των Χούθι στην περιοχή έχουν προκαλέσει προβλήματα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα, αναγκάζοντας τις εταιρίες να στέλνουν τα πλοία τους σε χρονοβόρα και πιο δαπανηρά ταξίδια γύρω από τη νότια Αφρική.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...