Η δημιουργία ενός «Λαϊκού Μετώπου» της Αριστεράς στη Γαλλία μετά τη συμφωνία των κομμάτων να κατέβουν με κοινό πρόγραμμα και κοινούς υποψηφίους απειλεί την κεντρώα συμμαχία του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν με συντριβή στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Δύο νέες έρευνες για λογαριασμό του γαλλικού δικτύου BFMTV και της εφημερίδας Le Figaro αναφέρουν ότι μόνο περίπου 40 εκ των βουλευτών του Μακρόν θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Ιουλιόυ, όταν θα αναμετρηθούν κυρίως υποψήφιοι υποστηριζόμενοι από την ακροδεξιά ή το αριστερό «Λαϊκό Μέτωπο».
«Μπούμερανγκ» για τον Μακρόν η προκήρυξη πρόωρων εκλογών;
Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στον Μακρόν η ριψοκίνδυνη ζαριά του να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ελπίζοντας να φρενάρει την άνοδο της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν, αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζουν ότι η Αριστερά μπορεί να καθορίσει την έκβαση των δύο γύρων των βουλευτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.
Τέσσερα κόμματα της γαλλικής Αριστεράς - Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστικό Κόμμα και Ανυπότακτη Γαλλία – που συνήθως ερίζουν, κατάφεραν να καταλήξουν το βράδυ της Πέμπτης σε συμφωνία για μια λίστα με κοινούς υποψήφιους και για ένα πολιτικό πρόγραμμα για τις πρώτες εκατό ημέρες στην κυβέρνηση, εξέλιξη την οποία χαιρέτισε ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.
Ποιος θα είναι υποψήφιος της Αριστεράς για την πρωθυπουργία;
Τα κόμματα της Αριστεράς δεν αναφέρουν στη συμφωνία τους ποιος θα είναι είναι ο υποψήφιός τους για την πρωθυπουργία της Γαλλίας.
Ο νεοκομμουνιστής ηγέτης της ακροαριστερής «Ανυπόταχτης Γαλλίας» (La France Insoumise – LFI), Ζαν Λικ Μελανσόν, μια λίαν διχαστική προσωπικότητα στη γαλλική πολιτική σκηνή, άφησε νωρίτερα χθες να εννοηθεί ότι ενδιαφέρεται για το πόστο στο Ματινιόν. Το κόμμα του εξασφάλισε τους περισσότερους υποψηφίους στη λίστα του αριστερού Λαϊκού Μετώπου.
Σε περίπτωση που τα κόμματα της Αριστερά είχαν κατεβάσει πολλούς υποψηφίους για κάθε έδρα, η κεντρώα Συμμαχία του Μακρόν θα είχε περισσότερες πιθανότητες να στείλει δικούς της στον δεύτερο γύρο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Le Figaro αν οι Γάλλοι ψηφίσουν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών όπως στις ευρωεκλογές, τότε η ακροδεξιά της Λεπέν θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη σε 362 έδρες και η Αριστερά σε 211. Αναλυτές, ωστόσο, σημειώνουν ότι δεν μπορούν να συναχθούν ασφαλή συμπεράσματα από τις ευρωεκλογές, που χρησιμοποιούνται συχνά από τους ψηφοφόρους για να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση, ενώ διεξάγονται με αναλογικό σύστημα σε έναν μόνον γύρο και η προσέλευση στις κάλπες είναι συνήθως χαμηλή.
«Δύσκολη μάχη, αλλά όχι χαμένη», λένε στο στρατόπεδο του Μακρόν
Η κατανομή των εδρών σε αυτή τη φάση είναι «απλώς θέμα διαίσθησης», λέει ο δημοσκόπος της Ipsos, Ματιέ Γκαλάρν, σημειώνοντας ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιοι θα είναι υποψήφιοι, συν το ότι οι ψηφοφόροι κατά τόπους συχνά επιλέγουν τους απερχόμενους βουλευτές της περιοχής τους.
Μολονότι οι προβλέψεις για την πρόθεση ψήφου σε αυτό το στάδιο είναι εξαιρετικά αβέβαιες, έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από δυσοίωνες δημοσκοπήσεις των τελευταίων 24ωρων για την παράταξη του Μακρόιν, που μπορεί να χάσει ακόμη και τις μισές της έδρες στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.
«Διαγράφεται μια δύσκολη πορεία προς τα εμπρός και θα δούμε πώς θα αλλάξει η δυναμική τις επόμενες ημέρες. Είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο», δήλωσε σύμβουλος της συμμαχίας του Μακρόν σχολιάζοντας τις ζοφερές σφυγμομετρήσεις, όπως εκείνη της εταιρείας Elabe που δίνει πλειοψηφία με 31% στο κόμμα της Λεπέν και 4% στο έτερο ακροδεξιό κόμμα Reconquete του Ερίκ Ζεμούρ, 28% στη συμμαχία της Αριστεράς, 18% στην κεντρώα συμμαχία του Μακρόν και 6,5% στη γκωλική δεξιά των Ρεπουμπλικανών.
Ο σύμβουλος της παράταξης Μακρόν τόνισε ότι η συμμαχία του Γάλλου προέδρου έχει ανακτήσει κάποια δυναμική μετά τις ευρωεκλογές, όπου απέσπασε ποσοστό 15% και επεσήμανε ότι σχεδόν δύο στους τρεις Γάλλους υποστηρίζουν σε δημοσκοπήσεις την απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Το πιθανότερο σενάριο σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις αυτής της εβδομάδας είναι να προκύψει μια Εθνοσυνέλευση χωρίς αυτοδυναμία, αλλά αν νικήσει με μεγάλη διαφορά η «Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν, θα διεκδικήσει το πόστο του πρωθυπουργού και το δικαίωμα σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης της Γαλλίας.