Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία ετοιμάζεται να "γυρίσει την πλάτη" στο ΝΑΤΟ για τους BRICS;

Η Τουρκία, η μοναδική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία, την ώρα που ολόκληρος ο δυτικός κόσμος βρίσκεται -θέλοντας και μη- στο πλευρό της Ουκρανίας, όσον αφορά στα της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης, φαίνεται να εξετάζει, πλέον, σοβαρά το ενδεχόμενο να ενταχθεί στην ομάδα των BRICS.

Ειδικότερα, την επιθυμία της χώρας του να ενταχθεί στο μπλοκ που εκλαμβάνεται διεθνώς ως ο «αντίπαλος πόλος» της Δύσης, με επίκεντρο τον σινορωσικό άξονα, εξέφρασε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στο Πεκίνο, όταν, ερωτηθείς εάν η Τουρκία θα ήθελε να ενταχθεί στους BRICS, απάντησε: «Θα θέλαμε φυσικά, γιατί όχι;». Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Φιντάν υπογράμμισε πως η Άγκυρα εξετάζει μια σειρά από συνεργασίες με τα μέλη των BRICS και πως τουρκική αντιπροσωπεία θα παρευρεθεί σε προγραμματισμένη συνάντηση της ομάδας την επόμενη εβδομάδα στη Ρωσία, όπως αναφέρει το newsbreak.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως τόνισε σχετικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ένας από τους σημαντικούς πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας είναι η δημιουργία ισχυρών οικονομικών δεσμών σε θεσμική μορφή. Στη συνέχεια δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τη στάση ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών απέναντι στην Άγκυρα, σημειώνοντας πως λόγω της «πολιτικής της ταυτότητας», ορισμένα ισχυρά κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν επέτρεψαν στην Τουρκία να γίνει πλήρες μέλος του ευρωπαϊκού μπλοκ, αν και προσπαθούσε να ενταχθεί εδώ και πολύ καιρό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Έτσι έπρεπε να αναζητήσουμε άλλες εναλλακτικές λύσεις», σημείωσε ο Φιντάν και υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι οι BRICS είναι μια σημαντική πλατφόρμα συνεργασίας και προσφέρει σε ορισμένες άλλες χώρες μια καλή εναλλακτική λύση». Σημειώνεται πως η πρώτη φορά που ο Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφραστεί θετικά για τους BRICS, ήταν πριν από έξι χρόνια, στη σύνοδο κορυφής της ομάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Ρώσοι και Κινέζοι την… καλωσόρισαν

Μετά τις δηλώσεις του Φιντάν, η Μόσχα έσπευσε να χαιρετίσει την επιθυμία της Τουρκίας να γίνει μέλος των BRICS, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει, μάλιστα, πως το θέμα θα είναι στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου κορυφής του οργανισμού.

Αναφερόμενος γενικά στη δυναμική των BRICS, ο Πεσκόφ τόνισε πως υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για ένταξη στον οργανισμό και από άλλα κράτη, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι απίθανο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα ένταξης όλων των ενδιαφερομένων.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι πόρτες των BRICS είναι «ανοιχτές στους εκπροσώπους των πιο διαφορετικών οικονομικών και πολιτικών συστημάτων και μακροπεριφερειών» και πρόσθεσε πως «η μόνη προϋπόθεση είναι ότι πρέπει να συμφωνήσουν να εργαστούν από κοινού, με βάση τη βασική αρχή της κυρίαρχης ισότητας των κρατών».

Απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του κατά τη συνάντησή τους, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, δήλωσε πως το Πεκίνο είναι έτοιμο να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία με την Τουρκία, για να αντιμετωπίσει την «πολιτική εξουσίας» στη διεθνή σκηνή. «Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη στενής στρατηγικής επικοινωνίας… για τη διασφάλιση των κοινών συμφερόντων των αναπτυσσόμενων χωρών», τόνισε και πρόσθεσε πως το Πεκίνο είναι πρόθυμο να επεκτείνει συνεχώς τις σχέσεις με την Άγκυρα σε οικονομικό, εμπορικό και ενεργειακό επίπεδο, αλλά και σε τομείς όπως οι υποδομές και η υψηλή τεχνολογία.

Σημειώνεται πως οι BRICS είναι ο διεθνής πολιτικός οργανισμός του οποίου ηγούνται η Κίνα και η Ρωσία, ιδρυτικά μέλη του οποίου είναι, επίσης, η Βραζιλία και η Ινδία, ενώ ένα χρόνο αργότερα προσχώρησε και η Νότια Αφρική (εξ ου και το BRICS = Brasil, Russia, India, China και South Africa). Πρόσφατα στους BRICS εντάχθηκαν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Ιράν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ΗΠΑ ανησυχούν

Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει επικριθεί επανειλημμένα από τους δυτικούς συμμάχους για τους στενούς δεσμούς της με τη Ρωσία, που, τα προηγούμενα χρόνια, οδήγησαν ακόμη και σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Υπό το φόβο, ωστόσο, να χαθεί οριστικά ένας στρατηγικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει διαδικασίες αναθέρμανσης των σχέσεων τους και, μάλιστα, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, που έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της G7, προσκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη επόμενη σύνοδο κορυφής των ισχυρότερων χωρών της Δύσης.

Η Άγκυρα έχει απορρίψει επανειλημμένα τις επικρίσεις για τις σχέσεις της με τη Μόσχα, υπογραμμίζοντας πως παραμένει αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ, την ώρα που συνεχίζει τη στρατηγική της πολύπλευρης εξωτερικής πολιτικής. Άλλωστε, ο Ερντογάν δεν χάνει την ευκαιρία να συνεργαστεί με κάθε πλευρά που, κατά την αξιολόγησή του, προωθεί τα συμφέροντά του, στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου «οράματος» του για τη ανάδειξη της Τουρκίας ως παγκόσμιας δύναμης και ηγέτιδας όλου του μουσουλμανικού κόσμου.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...