Κόσμος

Εσθονία: Το Ταλίν κατηγορεί τη Ρωσία ότι προκάλεσε "συνοριακό περιστατικό"

Οι Εσθονοί ακτοφύλακες δήλωσαν σήμερα ότι οι Ρώσοι ομόλογοί τους απέσυραν κατά τη διάρκεια της νύχτας σημαδούρες που είχαν τοποθετηθεί στον ποταμό Νάρβα, ο οποίος χωρίζει τα δύο κράτη, στο πλαίσιο μιας διαφωνίας που σημειώθηκε στα σύνορα. Το Ταλίν δήλωσε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις καθώς και την επιστροφή του εξοπλισμού αυτού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας κάνει λόγο για «συνοριακό περιστατικό», καθώς η Λιθουανία και άλλες χώρες της περιοχής διατηρούν τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Ταλίν, από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα αμφισβήτησε τη θέση των πλωτών φάρων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για να εμποδίζουν τα πλοία να βρεθούν κατά λάθος σε ξένα χωρικά ύδατα.

«Φέτος, η Ρωσία δήλωσε ότι αμφισβητεί τη θέση όπου έχουν τοποθετηθεί σχεδόν οι μισές προβλεπόμενες σημαδούρες», δηλώνουν οι Εσθονοί ακτοφύλακες σε ανακοίνωση. «Στις 3 η ώρα το πρωί, είδαμε τους Ρώσους ακτοφύλακες να μετακινούν σημαδούρες», προσθέτουν.

Περίπου 24 από τις 50 σημαδούρες που τοποθετήθηκαν πρόσφατα στον ποταμό Νάρβα για τη σήμανση των διαδρομών πλεύσης αφαιρέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, σύμφωνα με ανακοίνωση της εσθονικής αστυνομίας και της συνοριοφυλακής.

Ο ποταμός Νάρβα πηγάζει από μια λίμνη ανάμεσα στη Ρωσία και την Εσθονία και εκβάλλει στον Φινλανδικό Κόλπο, που αποτελεί μέρος της Βαλτικής Θάλασσας.

Συνοριακό περιστατικό καταγγέλλει η Εσθονία

Σύμφωνα με την Κάλας, η Εσθονία επικοινώνησε με τη Ρωσία για να λάβει πληροφορίες για το θέμα αυτό. «Πρόκειται για ένα συνοριακό περιστατικό, του οποίου τις ακριβείς συνθήκες προσπαθούμε να διευκρινίσουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Η Ρωσία αυξάνει τα περιστατικά στα σύνορα για να προκαλεί τον φόβο και την ανησυχία, ώστε να σκορπά την ανασφάλεια μέσα στις κοινωνίες μας. Διαπιστώνουμε μια γενική τάση σε αυτό».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας δήλωσε ότι αντιμετωπίζει την αφαίρεση των σημαδούρων ως προκλητικό περιστατικό στα σύνορα και θα ζητήσει εξηγήσεις όπως και την άμεση επιστροφή τους. «Η ενέργεια της Ρωσίας, που έλαβε χώρα τη νύχτα, ταιριάζει στο ευρύτερο πλαίσιο της προκλητικής συμπεριφοράς της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων της με τους γείτονες», αναφέρεται στην ανακοίνωσή του.

Το περιστατικό αυτό λαμβάνει χώρα μετά μια άλλη συνοριακή διαφωνία που σημειώθηκε στην περιοχή και με την εμπλοκή της Ρωσίας.

Την Τετάρτη, η Λιθουανία, άλλη βαλτική χώρα, ανακοίνωσε ότι κάλεσε για εξηγήσεις Ρώσο διπλωματικό σύμβουλο για το θέμα των σχεδίων που έχουν στόχο την επέκταση μονομερώς των ρωσικών θαλάσσιων συνόρων στα χωρικά ύδατα της Λιθουανίας και της Φινλανδίας, στην ανατολική Βαλτική Θάλασσα, προειδοποιώντας ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια τακτική υβριδικού πολέμου και προκαλώντας ανησυχία στα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Εσθονίας.

Σύμφωνα με σχέδιο απόφασης του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, η Μόσχα σκοπεύει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τον Ιανουάριο του 2025 αλλάζοντας τα σύνορά της στη Θάλασσα της Βαλτικής με τη Φινλανδία και τη Λιθουανία. Αυτό το νέο σύνορο θα μπορούσε να επιτρέψει στη Μόσχα να δηλώσει ρωσικές τις φινλανδικές και λιθουανικές θαλάσσιες ζώνες. Τα σύνορα της Ρωσίας στην περιοχή του Καλίνινγκραντ και εντός του Φινλανδικού Κόλπου θα μπορούσαν επίσης να αλλάξουν, σύμφωνα με το έγγραφο.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα ότι τα σύνορα της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα θα πρέπει να είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι το έργο του υπουργείου Άμυνας για την αποσαφήνιση των συνόρων είναι τεχνικής φύσης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ