Κόσμος

Ο Πούτιν συνάντησε τον Σι στην Κίνα ώστε να ζητήσει υποστήριξη για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνάντησε τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο για πρώτη φορά στη νέα του θητεία, επιχειρώντας να εξασφαλίσει την υποστήριξη της κυβέρνησής του, διότι ο πόλεμος στην Ουκρανία διανύει τον τρίτο χρόνο του.

Ο Πούτιν και ο Σι ξεκίνησαν συνομιλίες σήμερα (16.05.24), όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, μετά την άφιξη του Πούτιν νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Είναι πιθανό να δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των προειδοποιήσεων των ΗΠΑ προς την Κίνα για το εμπόριο με τη χώρα του στις συνομιλίες με τον Σι.

Σε προηγούμενη γραπτή συνέντευξή του στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την τεχνητή νοημοσύνη, τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και σε περισσότερους τομείς. Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης, ο Ρώσος ηγέτης θα επισκεφθεί επίσης τη βορειοανατολική πόλη Χαρμπίν, όπου θα συμμετάσχει στην τελετή έναρξης της όγδοης Ρωσοκινεζικής Έκθεσης, αναφέρει το Bloomberg.Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι διακήρυξαν μια «φιλία χωρίς όρια» μόλις λίγες εβδομάδες πριν ο Πούτιν ξεκινήσει την εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, έχουν συναντηθεί περισσότερες από 40 φορές από τότε που ο Σι ανέβηκε στην εξουσία το 2012.

Η Κίνα, η οποία βοήθησε τη Ρωσία να αντέξει τις πρωτοφανείς κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής του Κρεμλίνου στη γείτονα, αντιμετωπίζει αυξανόμενες απειλές των ΗΠΑ για αντίποινα, τονίζει το Bloomberg. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έχει γίνει ένας απαραίτητος σύμμαχος για τη Ρωσία, η οποία βασίζεται στην Κίνα ως αγορά για την ενέργειά της και ως προμηθευτής των αναγκών της σε καιρό πολέμου.

Αυτό έχει φέρει τον Πούτιν σε μια δύσκολη θέση, καθώς το Πεκίνο είναι επιφυλακτικό απέναντι στις πυρηνικές επιθέσεις του και έχει κατά νου την ανάγκη να διατηρήσει την απρόσκοπτη πρόσβαση στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις προειδοποιήσεις προς τις κινεζικές τράπεζες και τους εξαγωγείς σχετικά με τις συνέπειες της βοήθειας για την ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας της Ρωσίας. Τον Δεκέμβριο, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δευτερογενείς κυρώσεις σε τράπεζες που διευκολύνουν συμφωνίες στις οποίες η Ρωσία προμηθεύει ημιαγωγούς, ρουλεμάν και άλλο εξοπλισμό απαραίτητο για τον στρατό της – ακόμη και αν δεν γνωρίζουν ότι το κάνουν.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...