Σε μια πρωτοφανή κίνηση εντυπωσιασμού προχώρησε ο πρέσβης του Ισραήλ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, που υπερψήφισε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία την αναβάθμιση της Παλαιστίνης. Συγκεκριμένα ο πρέσβης κατέστρεψε δημόσια ένα αντίγραφο του Καταστατικού Χάρτη του παγκόσμιου οργανισμού, δείχνοντας ότι για το κράτος του Ισραήλ αψηφά τις συλλογικές αποφάσεις του ΟΗΕ.
Το ψήφισμα που αναγνωρίζει ότι οι Παλαιστίνιοι πληρούν τα κριτήρια για να γίνουν μέλος και θα έπρεπε «να ενταχθούν στον Οργανισμό», δίνοντάς τους και ορισμένα πρόσθετα δικαιώματα, συγκέντρωσε 143 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 25 αποχές. Μεταξύ των εννέα που το καταψήφισαν ήταν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.
«Τεμαχίζετε τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ με τα ίδια σας τα χέρια»
Συγκεκριμένα ο Γκιλάντ Ερντάν ενώ βρισκόταν στο βήμα της γενικής συνέλευσης έσκισε ένα αντίγραφο του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ισχυριζόμενος ότι ο ΟΗΕ θα παραβίαζε τον ίδιο του τον καταστατικό χάρτη επιτρέποντας την ένταξη της Παλαιστίνης στα μέλη του.
«Σήμερα, θα σας κρατήσω έναν καθρέφτη», είπε ο Ερντάν, βγάζοντας τον καταστροφέα χαρτιού για να καταστρέψει ένα αντίγραφο του καταστατικού χάρτη.
«Τεμαχίζετε τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ με τα ίδια σας τα χέρια. Ναι, ναι, αυτό ακριβώς κάνετε. Τεμαχίζετε τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Ντροπή σας».
«Ο ΟΗΕ υποδέχεται ένα κράτος τρομοκράτη στις τάξεις του»
Ο Γκιλάντ Ερντάν δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το ψήφισμα, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα και κάνοντας λόγο για «Χίτλερ της εποχής» και υποστηρίζοντας ότι ο ΟΗΕ υποδέχεται τώρα ένα «κράτος τρομοκράτη» στις τάξεις του.
«Τα Ηνωμένα Έθνη ιδρύθηκαν με την αποστολή να διασφαλίσουν ότι μια τέτοια τυραννία (ναζιστική) δεν θα σηκώσει ποτέ ξανά το άσχημο κεφάλι της. Σήμερα, είστε έτοιμοι να κάνετε ακριβώς το αντίθετο και να προωθήσετε την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους τρομοκράτη, του οποίου θα ηγείται ο Χίτλερ της εποχής μας. Είναι κατά τη διάρκεια της ιερής μας εβδομάδας που αυτό το ξεδιάντροπο σώμα επέλεξε να επιβραβεύσει τους σύγχρονους ναζί με δικαιώματα και προνόμια; Σήμερα, με αρρωστημένη και διεστραμμένη ειρωνεία, το ίδιο το σώμα που ιδρύθηκε για να αποτρέπει το κακό, υποδέχεται τώρα ένα κράτος τρομοκράτη στις τάξεις του», είπε αρχικά.
«Εφόσον πολλοί από εσάς μισείτε τους Εβραίους δεν σας νοιάζει πραγματικά που οι Παλαιστίνιοι δεν είναι ειρηνόφιλοι», σχολίασε ο πρεσβευτής του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν, που μίλησε μετά τον Μανσούρ. «Ντροπή σας», πρόσθεσε.
Σε κάθε δημοσκόπηση, η Χαμάς προβλέπεται να κερδίσει τις παλαιστινιακές εκλογές, αν ποτέ γίνουν. Έτσι, σήμερα, η Γενική Συνέλευση δεν είναι μόνο έτοιμη να παραχωρήσει τα δικαιώματα σε ένα κράτος της Παλαιστινιακής Αρχής, σήμερα είστε έτοιμοι να παραχωρήσετε προνόμια και δικαιώματα στο μελλοντικό κράτος τρομοκράτη της Χαμάς. Ετοιμάζεστε να χορηγήσετε προνόμια και δικαιώματα στο μελλοντικό τρομοκρατικό κράτος της Χαμάς. Ανοίξατε στον ΟΗΕ τους σύγχρονους ναζί, σε γενοκτόνους τζιχαντιστές που έχουν δεσμευτεί να ιδρύσουν ένα ισλαμικό κράτος εναντίον του Ισραήλ και της περιοχής. Ένα τέτοιο κράτος θα δολοφονούσε κάθε Εβραίο άνδρα, γυναίκα και παιδί», κατέληξε.
Ο ίδιος είχε δηλώσει την Δευτέρα ότι, εάν εγκριθεί η πρόταση, αναμένει από τις ΗΠΑ να διακόψουν τη χρηματόδοτηση του ΟΗΕ και τον θεσμών του.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αντέδρασε αμέσως, χαρακτηρίζοντας «δώρο για τη Χαμάς» την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
«Η παράλογη απόφαση που ελήφθη σήμερα στη Γενική Συνέλευση επισημαίνει τη δομική προκατάληψη των Ηνωμένων Εθνών και τους λόγους για τους οποίους, υπό την ηγεσία του γενικού γραμματέα (Αντόνιο) Γκουτέρες, μετατράπηκαν σε έναν άσχετο θεσμό» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ.
Οι Παλαιστίνιοι
Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η υποστήριξη της Γενικής Συνέλευσης στο αίτημα των Παλαιστινίων για ένταξη στον ΟΗΕ ως πλήρες μέλος ενισχύει τις προσπάθειές τους για μια νέα ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα αυτό. «Η Παλαιστίνη θα συνεχίσει την προσπάθεια να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ» ανέφερε στην ανακοίνωσή του.
Το παλαιστινιακό αίτημα υποβλήθηκε ενώ ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας διανύει τον έβδομο μήνα του και το Ισραήλ επεκτείνει τους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τους οποίους ο ΟΗΕ θεωρεί παράνομους.
«Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε ελευθερία», είπε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ πριν από την ψηφοφορία. «Μια θετική ψήφος είναι ψήφος υπέρ της παλαιστινιακής ύπαρξης, όχι εναντίον οποιουδήποτε κράτους (…) Είναι μια επένδυση στην ειρήνη. Το να ψηφίσετε ναι είναι το σωστό», είπε, με τις δηλώσεις του να χειροκροτούνται από τους παριστάμενους.
Πώς γίνεται μια χώρα πλήρες μέλος
Με βάση τον ιδρυτικό χάρτη του ΟΗΕ, μέλη μπορούν να γίνουν οι «ειρηνόφιλες» χώρες που αποδέχονται τις υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν από το κείμενο αυτό είναι ικανές και πρόθυμες να τις εκπληρώσουν.
Το αίτημα για να γίνει μια χώρα πλήρες μέλος πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας και κατόπιν από τη Γενική Συνέλευση. Εάν η πρόταση επιστρέψει και πάλι στο Συμβούλιο, είναι πιθανό ότι θα έχει την ίδια μοίρα: το βέτο των ΗΠΑ.
«Το Συμβούλιο πρέπει να ανταποκριθεί στη βούληση της διεθνούς κοινότητας», είπε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ Αμπουσαχάμπ πριν από την ψηφοφορία.
Με το σημερινό ψήφισμα δίνονται ορισμένα προνόμια στους Παλαιστίνιους, που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο του 2024, όπως μια έδρα μεταξύ των μελών του ΟΗΕ στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. Δεν θα έχουν όμως δικαίωμα ψήφου.