Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους καταδικάστηκε από το δικαστήριο ήταν μια σειρά δημόσιων τοποθετήσεων του Ρασούλοφ, όπως η υπογραφή του κειμένου «Κατεβάστε τα Όπλα» το 2022, που ζητούσε συγκράτηση από τις αρχές κατά την καταστολή διαμαρτυριών που προκλήθηκαν εξαιτίας κατάρρευσης κτιρίου στην επαρχία του Χουζιστάν, καθώς και η συμμετοχή του στη δημιουργία ταινιών και ντοκιμαντέρ, στα οποία το δικαστήριο απέδωσε «πρόθεση διάπραξης εγκλήματος κατά της ασφάλειας της χώρας».
Η τελευταία ταινία του 52χρονου Ρασούλοφ, με τίτλο “The Seed of the Sacred Fig”, προγραμματίζεται να κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ των Καννών την επόμενη εβδομάδα. Από τότε που ανακοινώθηκε η συμμετοχή της ταινίας στο φεστιβάλ τον περασμένο μήνα, ο σκηνοθέτης και οι οργανωτικές αρχές έχουν δεχτεί σημαντική πίεση από το Ιράν, ώστε να αποσύρουν την ταινία από το διαγωνισμό. Όπως αποκαλύπτει ο Πάκνια, οι παραγωγοί της ταινίας επίσης ανέφεραν παρενοχλήσεις από την αστυνομία, ενώ και οι ηθοποιοί κλήθηκαν για ανάκριση και τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Ο δικηγόρος προσθέτει ότι για τη συγκεκριμένη ταινία ο Ρασούλοφ κατηγορείται ότι τη γύρισε χωρίς να λάβει την κατάλληλη άδεια από τις αρχές, ενώ οι ηθοποιοί δεν εφάρμοζαν σωστά το χιτζάμπ.
Ο σκηνοθέτης είχε τιμωρηθεί και στο παρελθόν, όμως αυτή ήταν η σκληρότερη ποινή που του έχει επιβληθεί. Το 2010 είχε καταδικαστεί σε έξι χρόνια φυλάκιση, η οποία αργότερα μειώθηκε σε ένα έτος, μετά από κατηγορίες ότι γύριζε χωρίς τη σωστή άδεια.
Το 2017, του απαγορεύτηκε ουσιαστικά η έξοδος από τη χώρα μετά την κατάσχεση του διαβατηρίου του όταν επέστρεψε στο Ιράν από το εξωτερικό.
Δύο χρόνια αργότερα, το ισλαμικό επαναστατικό δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, διετή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και απαγόρευση συμμετοχής σε κοινωνική ή πολιτική δραστηριότητα, εξαιτίας της ταινίας “A Man of Integrity”, που καυτηρίαζε την ενδημική διαφθορά στο Ιράν.
Το 2020 καταδικάστηκε σε έναν ακόμη χρόνο φυλάκιση και διετή απαγόρευση δημιουργίας ταινιών μετά από κατηγορίες για «προπαγάνδα κατά του συστήματος». Κατά συνέπεια, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στο φεστιβάλ του Βερολίνου του 2020, όπου η δημιουργία του “There Is No Evil” – μια ταινία για τη θανατική ποινή στο Ιράν – κέρδισε το κορυφαίο βραβείο του φεστιβάλ, τη Χρυσή Άρκτο.