Κόσμος

"Παράδειγμα για το ψευδοκράτος η ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης" διαμηνύει τ/κ βουλευτής- "Θα το βρούμε μπροστά μας" λέει η Κύπρος

Μια σοβαρή, αρνητική εξέλιξη για την Κύπρο χαρακτηρίζει η εφημερίδα Φιλελεύθερος την υπερψήφιση της Εισήγησης της Ντόρας Μπακογιάννη, να γίνει το Κόσσοβο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ολομέλεια της ΚΣΣΕ ενέκρινε χθες (17/4) την Έκθεση Μπακογιάννη και το θέμα θα αχθεί πλέον ενώπιον των υπουργών. Δύσκολα, όμως, θα ανατραπεί το αποτέλεσμα.

Να θυμίσουμε πως η έκθεση της Ντόρας Μπακογιάννη, εγκρίθηκε με 131 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 11 αποχές μετά από τρεις ώρες συζήτησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και περισσότερες από 65 παρεμβάσεις.

Τέσσερις στους πέντε Έλληνες βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένταξης του Κοσόβου. Απείχαν από την ψηφοφορία ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Πρόκειται για μια εξέλιξη, αναφέρει το δημοσίευμα του "Φιλελεύθερου", που μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο και για την περίπτωση της Κύπρου. 

Αναμένεται να το βρούμε μπροστά μας ως Κυπριακή Δημοκρατία καθώς αναμένεται να το αξιοποιήσει στο έπακρο η κατοχική πλευρά. 

Σημειώνεται ότι τόσο οι Κοσσοβάροι όσο και οι Τουρκοκύπριοι έχουν καθεστώς παρατηρητή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι εκ του Κοσσόβου θα είναι μέλη μετά που θα εγκριθεί και από τους υπουργούς.

Πρέπει, επίσης, να αναφερθεί πως η κ. Μπακογιάννη και η ελληνική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης είχαν πρόσφατα επισκεφθεί την Κύπρο και είχαν συζητήσεις τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τη Βουλή. Κατά τις συζητήσεις επιβεβαιώθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις.

Είναι σαφές πως η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει προηγούμενο με την αποσχιστική οντότητα, το κατοχικό καθεστώς, στην Κύπρο. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία η Άγκυρα έχει εντείνει τις προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Βουλευτής ψευδοκράτους: Παράδειγμα η ένταξη του Κοσσόβου στο ΣτΕ

Παράδειγμα για το ψευδοκράτος θεωρεί την περίπτωση του Κοσσόβου και την ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο «βουλευτής» και γγ του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου που παρευρέθηκε στη Γενική Συνέλευση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Στρασβούργο.

Ο τ/κ Τύπος προβάλει σήμερα δηλώσεις του κ. Χασίπογλου, ο οποίος ανέφερε ότι τα πιο σημαντικά θέματα στη Γενική Συνέλευση ήταν η ψηφοφορία για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και η έκθεση για την περιφραγμένη περιοχή του Βαρωσιού στην ατζέντα της Πολιτικής Επιτροπής με εισηγητή τον Ιταλό Βουλευτή Φασσινό. Στην εν λόγω επιτροπή ο κ. Χασίπογλου είπε ότι είναι μέλος όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Cyprus Times

Οι εξελίξεις γύρω από το Κοσσυφοπέδιο, είναι για τον τ/κ πολιτικό, σημαντικές για το ψευδοκράτος.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε την απόφαση 1244 σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο το 1999. Ήταν σαφές ότι αυτή η απόφαση, που ελήφθη βάσει του Κεφαλαίου 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, βασιζόταν στην αρχή της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της τότε Γιουγκοσλαβίας και της σημερινής Σερβίας. Αν και η απόφαση περιλάμβανε και δηλώσεις που θα υποστήριζαν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου και την ενίσχυση της αυτόνομης διοίκησης στο Κοσσυφοπέδιο, ωστόσο, η απόφαση βασίστηκε στην αρχή της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας.

Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου ήταν απίθανο να συμμορφωθεί με αυτήν την αρχή. Παρόλα αυτά, το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του στις 17 Φεβρουαρίου 2008, κινδυνεύοντας με κάθε είδους αντιδράσεις. Το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε ότι η διακήρυξη της ανεξαρτησίας δεν ήταν αντίθετη με το ψήφισμα 1244. Επιπλέον, δεδομένου ότι εκείνη την περίοδο συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία στην Κύπρο, η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε γράψει στην απόφαση ότι δεν θα υπήρχε προηγούμενο για την αναγνώριση της τδβκ μετά την απόφαση για το Κοσσυφοπέδιο» είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Ο κ. Χασίπογλου σημείωσε ότι τα δύο τρίτα των Βουλευτων θεώρησαν σημαντικό κριτήριο οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να μην υπερβαίνουν τις αρχές και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και το σημαντικό κριτήριο για το Συμβούλιο είναι ότι οι Κοσοβάροι, που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, έχουν τη δική τους Κυβέρνηση και κυριαρχία, τον δικό τους πληθυσμό και τη δική τους επικράτεια.

Τονίστηκε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να γίνονται σεβαστά και θα πρέπει να επωφελούνται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη δικαστική ασφάλεια, πρόσθεσε.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι αυτές οι απόψεις μπορεί να ωθήσουν περαιτέρω την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, συνέχισε, Σέρβοι και Ελληνοκύπριοι βουλευτές έκαναν ομιλίες για το θέμα αυτό και ξεκαθάρισαν ότι θα ήταν εναντίον. Ο κ. Χασίπογλου σημείωσε επίσης την διαφορετική στάση της Ελλάδας που σχεδόν πάντοτε συμφωνεί με την ε/κ πλευρά, όπως είπε.

Καταψήφισε η Κύπρος

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως εναντίον της Έκθεσης ψήφισαν οι δυο εκπρόσωποι της Κύπρου, Γιώργος Λουκαίδης του ΑΚΕΛ και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ, που έδωσαν μάχη αποτροπής καθώς και η Νίνα Κασιμάτη( ΣΥΡΙΖΑ) από ελλαδικής πλευράς. Αποχή τήρησαν οι Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Παπανδρέου.

Οι υπόλοιποι της ελλαδικής αντιπροσωπείας, προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία, υπερψήφισαν ακολουθώντας την κ. Μπακογιάννη. Η έκθεση ψηφίστηκε με 131 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 11 αποχές.

Πρέπει να αναφερθεί πως η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, που απουσίαζε για λόγους υγείας, είχε αποστείλει επιστολή σημειώνοντας πως επειδή η ψηφοφορία «είναι εξαιρετικής σημασίας για το κόμμα μου και μένα, να καταγραφεί η άρνησή μου, δηλαδή ΚΑΤΑ στην ψηφοφορία, παρακαλώ να με αντικαταστήσετε μόνο με συνάδελφο αναπληρωματικό μέλος, που θα έχει την ίδια αρνητική ψήφο, όπως η κ. Κασιμάτη, που με διαβεβαίωσε γι’ αυτό. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτό, ας μείνει η θέση μου κενή για να μην αλλοιωθεί η αρνητική μου ψήφος».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...