Επίσημη επίσκεψη στην Ινδία πραγματοποιεί έως τις 11 Απριλίου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του, General Anil Chauhan.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το ΓΕΕΘΑ, οι δύο αρχηγοί στη συνάντησή τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία μεταξύ άλλων περιλάμβαναν τη διαμορφωθείσα κατάσταση σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, καθώς και τις αναδυόμενες προκλήσεις ασφαλείας ως αποτέλεσμα των επικρατουσών εστιών αστάθειας ανά την υφήλιο.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε επίσης με τον Chief of the Air Staff Air Chief Marshal VR Chaudhari, τον Chief of the Naval Staff Admiral R Hari Kumar, καθώς και με τον Vice Chief of the Army Staff Lieutenant General Upendra Dwivedi, με τους οποίους αναφέρθηκαν σε επιχειρησιακά θέματα, τονίζοντας παράλληλα την ιδιαίτερη αξία της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, υπεγράφη, για πρώτη φορά, το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Ινδίας, στο οποίο περιλαμβάνεται αριθμός δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν και στις δύο χώρες, οι οποίες αναμένεται να ενισχύσουν τη στρατιωτική συνεργασία και τις άριστες μεταξύ τους σχέσεις, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατέθεσε στεφάνι στο National War Memorial στο Νέο Δελχί, ενώ είχε την ευκαιρία για κατ΄ιδίαν συνάντηση με την πρέσβη της Ελλάδας στην Ινδία Αλίκη Κουτσομιτοπούλου, με την οποία συζήτησαν για τις διεθνείς εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και για τις σχέσεις των δύο χωρών.
Οι σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας έχουν αναβαθμιστεί σε «Στρατηγική Εταιρική Σχέση»
Η εταιρική σχέση μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας θα μπορούσε να είναι μια κατάσταση win-win και για τις δύο χώρες, ενώ η Ελλάδα θα έχει έναν ακόμη πολύ ισχυρό σύμμαχο όπως η Ινδία, για να αντιμετωπίσει την συμμαχία Τουρκίας-Πακιστάν, σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.
Η Ινδία έχει φιλικές και εγκάρδιες σχέσεις με την Ελλάδα και αναγνωρίζει την ιστορική συμβολή της χώρας μας στον παγκόσμιο πολιτισμό, ενώ θα είναι προς το κοινό συμφέρον των 2 χωρών η στρατιωτική συνεργασία τους.
Η εταιρική σχέση μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας θα μπορούσε να είναι μια κατάσταση win-win και για τις δύο χώρες, ειδικά για την Ελλάδα, η οποία θα έχει έναν νέο ισχυρό σύμμαχο όπως η Ινδία, για να αντιμετωπίσει την συμμαχία Τουρκίας-Πακιστάν, σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.
Η διεξαγωγή κοινών αεροπορικών ασκήσεων Ελλάδας-Ινδίας, θα είχε ως αποτέλεσμα την εξοικείωση αντιμετώπισης των F-16 από τα Ινδικά RAFALE, γεγονός πολύ ωφέλιμο για τους Ινδούς πιλότους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα "Πακιστανικά" F-16.
Η Ελλάδα και η Ινδία μπορούν να συνεργαστούν σε τεχνολογίες άμυνας κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την αντιμετώπιση της απειλής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία και το Πακιστάν.
Νωρίτερα τον Φεβρουάριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί το Δελχί για διήμερη κρατική επίσκεψη στην Ινδία. Συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και συμφώνησε να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της ναυτιλίας, της συνδεσιμότητας και της άμυνας.
«Είχα μια παραγωγική συνάντηση με τον πρωθυπουργό @kmitsotakis νωρίτερα σήμερα. Οι συνομιλίες μας κάλυψαν βασικούς τομείς όπως η τεχνολογία, τα φαρμακευτικά προϊόντα, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, το διάστημα και η καινοτομία.
Συμφωνήσαμε επίσης να ενισχύσουμε τη συνεργασία σε τομείς όπως η ναυτιλία, η συνδεσιμότητα και η άμυνα», είχε γράψει ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι σε ανάρτησή του στο X.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ινδία, συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων S Jaishankar. Συγκεκριμένα, αυτή ήταν η πρώτη διμερής επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους ή αρχηγού κυβέρνησης από την Ελλάδα στην Ινδία μετά από 15 χρόνια, αφού η τελευταία Πρωθυπουργική επίσκεψη από την Ελλάδα στην Ινδία πραγματοποιήθηκε το 2008.
Ο πρωθυπουργός Μόντι είχε επισκεφθεί την Αθήνα στις 25 Αυγούστου 2023.