Στην τελευταία διάσκεψη του Παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ, δόθηκε μια συμβουλή προς όλες τις χώρες, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ μας προτείνουν να πλένουμε λιγότερο τα ρούχα μας για να σώσουμε δήθεν τον πλανήτη.
Στην διάσκεψη του Παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ, έγινε γνωστό ότι η επόμενη παγκόσμια κρίση που θα αντιμετωπίσει ο πλανήτης θα είναι ευρεία έλλειψη νερού.
Οι συμμετέχοντες παραδέχτηκαν ότι η κρίση του Covid και η κρίση για την κλιματική αλλαγή απέτυχαν να πείσουν κυβερνήτες και πολίτες για την σημασία τους.
Οι ίδιοι ανέφεραν ότι επρόκειτο για κρίσεις που δεν πίστεψε όλος ο κόσμος, αλλά η κρίση του νερού θα είναι μια πραγματική σοβαρή κρίση που θα πείσει το 100% του παγκόσμιου πληθυσμού να υπακούσει στα κελεύσματα του παγκόσμιου φόρουμ. .”
«Δεν καταλαβαίνω πώς δεν έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ( το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ). Ό,τι κάνουν και θέλουν να κάνουν έχουν καταρριφθεί από ειδικούς στον τομέα τους, επομένως πρόκειται για σχέδιο εκφοβισμού ανθρώπων στον πλανήτη για το τίποτα», ανέφερε ένας ειδικός.
Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ:
Η Mariana Mazzucato που συμμετείχε στην εν λόγω συνεδρίαση του φόρουμ ανέφερε: "Η προσπάθειά μας να εμβολιάσουμε ολόκληρο τον πλανήτη απέτυχε, η «κλιματική αλλαγή» είναι μια «πολύ αφηρημένη» έννοια για να γίνει κατανοητή από ολόκληρο τον πλανήτη , αλλά η επερχόμενη κρίση έλλειψης νερού θα είναι κάτι πολύ σοβαρό που όλοι παντού θα αντιμετωπίσουν".
Τον Μάρτιο του 2023, πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το νερό, την οποία συνδιοργάνωσαν πολλές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων της Ολλανδίας και του Τατζικιστάν. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται αυτό το συνέδριο μετά από 46 χρόνια, ενώ η πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην Αργεντινή το 1977.
”Ελπίζουμε ότι η κρίση για το νερό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συμφωνία ανάλογη με αυτή “του Παρισιού” για το κλίμα ”, δήλωσαν οι Henk Ovink και Sulton Rahimzoda.
Ο Ovink είναι ο Ειδικός Απεσταλμένος για Διεθνείς Υποθέσεις Υδάτων του Βασιλείου της Ολλανδίας, ενώ ο Rahimzoda είναι ο Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας του Τατζικιστάν για το Νερό και το Κλίμα.
Στον ιστότοπο της Διάσκεψης, αναφέρεται το εξής : “Το νερό είναι ένας παράγοντας διαπραγμάτευσης για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης… Αλλά η πρόοδός μας όσον αφορά τους στόχους που σχετίζονται με το νερό, παραμένει ανησυχητικά εκτός τροχιάς, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρη την ατζέντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη”( πρόκειται για την Ατζέντα 2030).
Η ίδια ιστοσελίδα παρουσιάζει ένα απόσπασμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες:
“Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Ενδιάμεση Ολοκληρωμένη Ανασκόπηση της Εφαρμογής των Στόχων ς Δράσης για το “Νερό και την Αειφόρο Ανάπτυξη”, (2018-2028)”, είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για επερχόμενη παγκόσμια κρίση νερού και να αποφασίσει για δράση για την επίτευξη διεθνώς συμφωνημένων στόχων που σχετίζονται με την χρήση του ".
Ο κίνδυνος συγκρούσεων μπορεί να αυξηθεί λόγω της έλλειψης τροφίμων και νερού και των πληθωριστικών πιέσεων που προκαλούνται από την κλιματική κρίση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έκθεσης που εκπόνησε το Ινστιτούτο Οικονομίας και Ειρήνης (IEP). Η έκθεση, η οποία αναλύει τις παγκόσμιες περιβαλλοντικές απειλές, επισημαίνει ότι χωρίς συντονισμένη δράση, τα τρέχοντα επίπεδα προστασίας του περιβάλλοντος θα επιδεινώσουν και θα εντείνουν τις συγκρούσεις, οδηγώντας σε αύξηση της αναγκαστικής μετανάστευσης.
Οι τρεις νέες χώρες που έχουν αναδειχθεί ως «hotspots» είναι ο Νίγηρας, η Αιθιοπία και η Μιανμάρ, οι οποίες έχουν εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο αυξανόμενων περιβαλλοντικών απειλών και κλιμάκωσης των συγκρούσεων. Καθεμία από τις τρεις χώρες έχει βιώσει λιμό και βία τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με την έκθεση.
Η έκθεση κάνει συγκεκριμένη αναφορά στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Αιθιοπία, στο πρόσφατο στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα και στη βία μετά το πραξικόπημα στη Μιανμάρ το 2021. Η οικολογική υποβάθμιση έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο σε περιοχές συγκρούσεων όπως το Σαχέλ, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα διακυβέρνησης, υψηλά επίπεδα φτώχειας και βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα του κλίματος.
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 33% από το 2016, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους πιο ευάλωτους τομείς.
Η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει τους κινδύνους ξηρασίας, πλημμύρων, κυκλώνων και καταιγίδων, προσθέτει η έκθεση και εκτιμά ότι μια αύξηση κατά 25% της επισιτιστικής ανασφάλειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση 36% των συγκρούσεων. Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους σε όλο τον κόσμο δεν έχει συνεχή πρόσβαση σε πόσιμο νερό