Η Κολομβία ανακοίνωσε την επιχείρηση ανάκτησης πολύτιμων αντικειμένων από το ναυάγιο της ισπανικής γαλέρας Σαν Χοσέ, η οποία βυθίστηκε πριν από περίπου 300 χρόνια.
Το Σαν Χοσέ θεωρείται το «άγιο δισκοπότηρο των ναυαγίων», καθώς εκτιμάται ότι κατά τη βύθισή του ανοικτά της βόρειας Κολομβίας, το 1708, περιείχε ένα φορτίο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κολομβίας, οι πρώτες προσπάθειες ανάκτησης του θησαυρού θα γίνουν μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, πιθανώς με ρομποτικό ή με υποβρύχιο σκάφος.
Εκτιμάται ότι το πλοίο μετέφερε 11 εκατομμύρια χρυσά και ασημένια νομίσματα, σμαράγδια και άλλο πολύτιμο φορτίο από αποικίες που ελέγχονταν από την Ισπανία.
Η γαλέρα βυθίστηκε σε μάχη με βρετανικά πλοία πριν από περισσότερα από 300 χρόνια. Εντοπίστηκε το 2015, ωστόσο έκτοτε βρέθηκε στο επίκεντρο διπλωματικής και δικαστικής διαμάχης.
Το 2018, η κυβέρνηση της Κολομβίας εγκατέλειψε τα σχέδια για έρευνες στο ναυάγιο, εν μέσω διαμάχης με μια ιδιωτική εταιρεία που διεκδικεί ορισμένα δικαιώματα περισυλλογής βάσει συμφωνίας της δεκαετίας του 1980 με την κολομβιανή κυβέρνηση.
Το 2018, η πολιτιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε την Κολομβία να μην εκμεταλλευτεί εμπορικά το ναυάγιο. Εμπειρογνώμονες της Unesco εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η ανάκτηση του θησαυρού για πώληση και όχι για την ιστορική του αξία «θα προκαλούσε την ανεπανόρθωτη απώλεια σημαντικής κληρονομιάς».
Η Κολομβία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, που τα της επέβαλε να ενημερώσει την Unesco για τα σχέδιά της για το ναυάγιο.
Το πλοίο έχει αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής μάχης στις ΗΠΑ, την Κολομβία και την Ισπανία, σχετικά με το ποιος κατέχει τα δικαιώματα του βυθισμένου θησαυρού.