Στις 50 κορυφαίες πόλεις στον κόσμο συγκαταλέγεται η Αθήνα σύμφωνα με τον έγκριτο δείκτη World's Best Cities που δημοσίευσε η εταιρεία Resonance Consultancy. Η κατάταξη αυτή, που τοποθετεί την Αθήνα στην 48η θέση παγκοσμίως, αναδεικνύει την σημαντική πορεία της ελληνικής πρωτεύουσας προς την ανθεκτικότητα και τον μετασχηματισμό της, κυρίως έναντι στις πρόσφατες αντιξοότητες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κρίσεων, των πυρκαγιών και της παγκόσμιας πανδημίας.
Ο δείκτης World's Best Cities, που χαίρει εκτίμησης για την ολοκληρωμένη και μεθοδική του προσέγγιση, αξιολογεί την ποιότητα του τόπου, τη φήμη και την ανταγωνιστική ταυτότητα των αστικών κέντρων παγκοσμίως. Η κατάταξη βασίζεται σε έναν συνδυασμό ποσοτικών δεδομένων και ποιοτικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των κριτικών που δημιουργούνται από χρήστες και της δραστηριότητας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτός ο συνδυασμός αναλυτικών στοιχείων και κοινής γνώμης καθιστά τον δείκτη αξιόπιστο δείκτη της συνολικής ελκυστικότητας και απόδοσης μιας πόλης.
Σύμφωνα με το gazzetta.gr, η άνοδος της Αθήνας στην κατάταξη μπορεί να αποδοθεί στην εντυπωσιακή ανάκαμψη και ανάπτυξή της, ιδίως μετά από αρκετές προκλήσεις. Η έκθεση της Resonance Consultancy επαινεί την ανθεκτικότητα της πόλης, σημειώνοντας την αναζωογόνηση της οικονομίας της, την εισροή παγκόσμιων εργαζομένων και νεοφυών επιχειρήσεων που προσελκύονται από την προσιτή τιμή της, καθώς και την επιστροφή στα προ της πανδημίας επίπεδα τουρισμού.
Η ελληνική πρωτεύουσα γνώρισε επίσης μια αναγέννηση στους τομείς της γαστρονομίας και της φιλοξενίας, με την εμφάνιση σχεδόν 300 νέων εστιατορίων και 35 νέων ξενοδοχείων.
Σε συγκεκριμένες κατηγορίες, η Αθήνα πέτυχε αξιοσημείωτες κατατάξεις, μεταξύ των οποίων η 31η θέση στα μουσεία, η 19η στα ψώνια, η 22η στη νυχτερινή ζωή και η 27η στα αξιοθέατα. Σε ευρωπαϊκή κλίμακα, η Αθήνα κατέλαβε την 43η θέση.
Επικεφαλής του παγκόσμιου δείκτη ήταν το Λονδίνο ακολουθούμενο από το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, το Τόκιο και τη Σιγκαπούρη.
Ο δείκτης 2024 World's Best Cities αξιολόγησε πάνω από 270 πόλεις σε μητροπολιτικές περιοχές με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου. Τα κριτήρια αξιολόγησης ήταν ποικίλα, με στόχο τον εντοπισμό των 100 κορυφαίων πόλεων που διακρίνονται για τη βιωσιμότητα, την αξιαγάπητη ζωή και την ευημερία. Η αξιολόγηση αυτή βασίστηκε σε βασικά στατιστικά στοιχεία, συστάσεις χρηστών και ψηφιακά κανάλια, όπως το TripAdvisor, το Google, το Facebook και το Instagram.