Κι ενώ η διπλωματική κρίση μεταξύ Ισπανίας και Ισραήλ φαινόταν να υποχωρεί τις τελευταίες ημέρες μετά και την συνάντηση που είχε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, με τον Ισραηλινό ομόλογό του Έλι Κοέν, στην υπουργική διάσκεψη του ΟΑΣΕ στα Σκόπια, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιάμιν Νετανιάχου έχει διαφορετική ιδέα.
Η ισραηλινή κυβέρνηση περιγράφει ως «επαίσχυντες» τις δηλώσεις του Σάντσεθ ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός “έδωσε εντολές στον υπουργό Εξωτερικών, Έλι Κοέν, να καλέσει την Ισπανίδα πρέσβειρα στο Ισραήλ για να την επιπλήξει μετά τα επαίσχυντα σχόλια του Ισπανού πρωθυπουργού την ημέρα που οι τρομοκράτες της Χαμάς δολοφόνησαν Ισραηλινούς στην πρωτεύουσά μας, την Ιερουσαλήμ [μη διεθνώς αναγνωρισμένη]».
Η ανακοίνωση αναφέρεται στην ένοπλη επίθεση σε στάση λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η Χαμάς, κατά την οποία δολοφονήθηκαν τρία άτομα πριν σκοτωθούν οι δύο δράστες.
Η διπλωματική κρίση ανοίγει ξανά μετά την επίσκεψη στο Ισραήλ, τα παλαιστινιακά εδάφη και την Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα του Ισπανού πρωθυπουργού μαζί με τον Βέλγο ομόλογό του. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση του Ισραήλ κατηγόρησε και τους δύο για «υποστήριξη της τρομοκρατίας».
Ο Σάντσεθ επέμεινε σήμερα στην ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες που εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη, όπως η Ισπανία, να κάνουν αυτό το βήμα «για λόγους ηθικής» ενόψει της τρέχουσας κατάστασης στη Γάζα αλλά και επειδή αποτελεί γεωπολιτικό συμφέρον των 27, οι οποίοι αντιμετωπίζουν και δεύτερο ανοιχτό μέτωπο εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αναγνώρισε ότι η σχέση της Ισπανίας με το Ισραήλ είναι «σωστή» και υπερασπίστηκε ότι «οι φιλικές χώρες πρέπει να λένε μεταξύ τους αλήθειες». Επίσης επανέλαβε ότι η επίθεση που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ «είναι απολύτως απεχθής και αξιοθρήνητη». «Έχει την καταδίκη μας και την απόρριψή μας», διαβεβαίωσε, ζητώντας επίσης «χωρίς όρους και άμεσα» την απελευθέρωση των ομήρων που βρίσκονται ακόμη στα χέρια της Χαμάς. Όμως, πρόσθεσε ο Σάντσεθ, «με την ίδια πεποίθηση» πρέπει να πούμε στο Ισραήλ ότι η απάντησή του πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. «Με τις εικόνες που βλέπουμε και τον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων , ειδικά αγοριών και κοριτσιών, που πεθαίνουν, έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι συμμορφώνεται»παραδέχτηκε.