Ο Χένρι Κίσινγκερ περιέγραψε την τεχνητή νοημοσύνη ως «τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας» και προέβλεψε ότι η ανθρωπότητα μπορεί να αντικατασταθεί από ρομπότ μέσα στα επόμενα 5 χρόνια .
Ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε τα σχόλια σε συνομιλία με τον Mathias Döpfner, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Axel Springer. Βίντεο από τη συνέντευξη δημοσίευσε η Welt TV. Από την κυκλοφορία του ChatGPT του OpenAI τον Νοέμβριο του 2022, η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται ότι είναι πιο κοντά από ποτέ στην αντικατάσταση σε πολλές από τις εργασίες που είχαν προηγουμένως εκτελεσθεί από ανθρώπους, όπως εκείνες στην τεχνολογία, τα μέσα ενημέρωσης, τη δικαιοσύνη, την έρευνα αγοράς, την εκπαίδευση, το εμπόριο, τη γραφιστική, τη λογιστική και για τους πελάτες υπηρεσίες.
Ο Κίσινγκερ , ο οποίος έκλεισε τα 100 φέτος, είπε ότι ανησυχεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να γίνει τόσο ισχυρή μακροπρόθεσμα που θα ζήσουμε το μέχρι και το χειρότερο σενάριο επιστημονικής φαντασίας όπου οι άνθρωποι είναι υποταγμένοι στα ρομπότ και όχι στο αντίστροφο.
«Νομίζω ότι η κατάσταση μπορεί να αποφευχθεί, αλλά μόνο με την κατανόηση της ουσίας αυτής της νοημοσύνης, η οποία θα μπορέσει να δημιουργήσει τη δική της άποψη», είπε ο Κίσινγκερ.
Ο Κίσινγκερ έγραψε ένα βιβλίο για την τεχνητή νοημοσύνη - " The Age of AI and Our Human Future " - με τον πρώην CEO της Google, Eric Schmitt και τον επιστήμονα υπολογιστών Daniel Huttenlocher, στο οποίο διερεύνησαν πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αλλάξει τη σχέση μας με τη γνώση, την πολιτική και την κοινωνία.
Κίσινγκερ: Οι μηχανές με τεχνητή νοημοσύνη θα συνδεθούν για να επικοινωνούν μεταξύ τους
Το αν η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει ή όχι τους ανθρώπους είναι «ένα ζήτημα της εποχής μας», είπε ο Κίσινγκερ. «Είναι η μεγάλη πρόκληση του μέλλοντός μας, και σε αυτό το επίπεδο, είναι προς το συμφέρον της Κίνας και άλλων προηγμένων χωρών και τελικά όλων των χωρών να συμμετάσχουν σε αυτήν, γιατί διαφορετικά θα βρίσκονται στα χέρια μηχανών που δεν καταλαβαίνουν».
Το κύριο μέλημα του Κίσινγκερ είναι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη -αλγόριθμοι όπως ο ChatGPT, που δημιουργούν περιεχόμενο με βάση απλές εντολές και περιβάλλοντα- και η διαδικασία με την οποία αποκτά και παράγει γνώση. «Από τη στιγμή που αυτές οι μηχανές μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, κάτι που σίγουρα θα συμβεί τα επόμενα 5 χρόνια, τότε γίνεται ζήτημα εάν το ανθρώπινο είδος μπορεί να διατηρήσει την ατομικότητά του μπροστά σε αυτόν τον ανταγωνισμό».
Ο Κίσινγκερ είπε επίσης ότι άρχισε να προσπαθεί να συγκεντρώσει καλοπροαίρετους επιστήμονες για να προωθήσουν τα αίτια της ελευθερίας και της συνύπαρξης στον κόσμο. «Πρέπει να γίνει. Δεν έχει γίνει γιατί η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ακόμη κατανοητή», είπε ο Κίσινγκερ.