Δίπλα στη ροή των χρημάτων και υποστήριξης από το Ιράν προς τη Χαμάς, που είναι γνωστή εδώ και χρόνια, υπάρχει και μια διαφορετική ροή που στηρίζει τις δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης την οποία μόλις τώρα έχουν αρχίσει οι διεθνείς παίκτες να χαρτογραφούν.
Έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης συνδέει τη Χαμάς με το «ξέπλυμα» χρήματος, ενώ υποστηρίζει ότι η Χαμάς έχει εξασφαλίσει δωρεές και σε κρυπτονομίσματα. Αν και το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα πολλές λεπτομέρειες, γιατί το υλικό καλύπτεται ακόμη από το απόρρητο, το CNN αναφέρει ότι σχετίζεται με λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που συνδέονται με τη Χαμάς. Σημειώνεται πως και το Ισραήλ είχε κατασχέσει λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που επίσης συνδέονται με τη Χαμάς.
Το ποσό στους λογαριασμούς ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο δεν είναι σαφές ποιο είναι το συνολικό ποσό που έλαβε η οργάνωση. Μόνο ένα από τα «πορτοφόλια» που κατέσχεσαν οι Ισραηλινοί είχε πάνω από 40 εκατ. δολάρια που συγκεντρώθηκαν μεταξύ 2020 και 2023, ενώ σε άλλο ψηφιακό «πορτοφόλι» που ανήκε σε ένοπλη οργάνωση που σχετίζεται με τη Χαμάς υπήρχαν πάνω από 90 εκατ. δολάρια, αν και πιθανόν δεν ανήκαν όλα στην οργάνωση.
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι εκκλήσεις για δωρεές γινόταν σε κοινή θέα μέσα από κοινωνικά δίκτυα. Η τρομοκρατική ομάδα απλώς δημοσίευε τη διεύθυνση του «κρυπτοπορτοφολιού» όπου οι ενδιαφερόμενοι έκαναν τις δωρεές σε bitcoin, Ether, XRP και Tether.
Οι αμερικανικές αρχές είχαν απευθύνει κατηγορίες κατά άνδρα από το Νιου Τζέρσεϊ που υπερηφανευόταν στο Instagram ότι κατέθεσε 100 δολάρια υπέρ της Χαμάς. Άλλος ένας έστειλε το αντίστοιχο σε bitcoin ενός ποσού 20 δολαρίων επίσης στη Χαμάς. Οι δωρεές πρακτικά δεν σταμάτησαν καθόλου, γράφει το CNN. Την Τρίτη, ενώ ήδη είχε γίνει η εισβολή των τρομοκρατών στο Ισραήλ, οι ισραηλινές αρχές πάγωσαν και άλλους κρυπτολογαριασμούς
Συνεχές «κρυφτό» με τις αρχές
Αναλυτής λέει ότι η Χαμάς, όπως και άλλες τρομοκρατικές ομάδες, δείχνουν συνεχώς ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Κάθε προσπάθεια των αρχών να τις σταματήσουν καταλήγει σε ένα συνεχές «παιχνίδι ανάμεσα στη γάτα και το ποντίκι». Το έργο των αρχών είναι δύσκολο και γιατί οι οργανώσεις φυλούν τα ίχνη τους, χρησιμοποιώντας «διευθύνσεις μίας χρήσης» για κάθε έναν δωρητή κρυπτονομισμάτων.
Κοντά στους πόρους από τα κρυπτονομίσματα, υπάρχουν και τα «πραγματικά» χρήματα που λαμβάνουν οι παλαιστινιακές ομάδες από το Ιράν, τα οποία υπολογίζονται σε 100 εκατ. δολάρια τον χρόνο. Οι αμερικανικές αρχές, αναφέρει το CNN, έχουν εντοπίσει πρόσωπα στον χρηματοοικονομικό κλάδο παράγοντες σε Τουρκία και Λίβανο (έδρα της Χεζμπολάχ) που διευκολύνουν αυτές τις μεταφορές.
Το Ιράν έχει και αυτό μεγάλη πείρα στην αποστολή χρημάτων με πλάγιους τρόπους (και για να αποφύγει τις διεθνείς κυρώσεις εναντίον του) όπως εικονικές εταιρείες και χρήση πολύτιμων μετάλλων.
Μία από αυτές τις μεθόδους εντόπισαν οι αμερικανικές αρχές το 2018. Ήταν μια τριγωνική συναλλαγή με ένα δίκτυο το οποίο παρείχε πετρέλαιο στη Συρία μέσα ρωσικών εταιρειών, πληρωμές της Συρίας στους ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης, οι οποίες κατέληγαν στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ. Και σαν μην έφταναν αυτά, η Χαμάς έχει κέρδη από την επιβολή ενός είδους φορολογίας και από το λαθρεμπόριο...