Η Τσενγκ, 48 ετών, παρουσιάστρια επιχειρηματικών ειδήσεων στην κινεζική κρατική τηλεόραση, συνελήφθη τον Αύγουστο του 2020 ως ύποπτη για διαμοιρασμό κρατικών μυστικών με άλλη χώρα.
Η Τσενγκ, που δικάστηκε μυστικά τον Μάρτιο του 2022, έφθασε στη Μελβούρνη και επανενώθηκε με τα δύο παιδιά και την οικογένειά της, δήλωσε ο Αλμπανέζι σε συνέντευξη Τύπου.
"Η κυβέρνηση επιδίωκε την απελευθέρωσή της για μακρά χρονική περίοδο και η επιστροφή της θα τύχει θερμού καλωσορίσματος όχι μόνο από την οικογένεια και τους φίλους της αλλά και από όλους τους Αυστραλούς", είπε.
Η απελευθέρωσή της ακολουθεί την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών στην Κίνα, είπε.
Το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας είπε πως η Τσενγκ δήλωσε ένοχη στις κατηγορίες ότι διαβίβασε στο εξωτερικό κρατικά μυστικά που σχετίζονταν με την εργασία της σε ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης. Απελάθηκε αφού εξέτισε την ποινή δύο χρόνων και 11 μηνών που της είχε επιβληθεί.
Η είσοδος Αυστραλών διπλωματών στη δίκη της είχε απαγορευθεί και η Τσενγκ δεν σχολίασε ποτέ δημόσια την υπόθεση.
Η Αυστραλία είχε εκφράσει κατ΄επανάληψη ανησυχίες για την κράτησή της, η οποία ήρθε σε μια περίοδο που η Κίνα διεύρυνε τα εμπόδια στις αυστραλιανές εξαγωγές εν μέσω μιας διπλωματικής αντιπαράθεσης η οποία μειώνεται σταδιακά.
"Είναι ένας πολύ δυνατός και ανθεκτικός άνθρωπος", δήλωσε ο Αλμπανέζι, ο οποίος είπε πως μίλησε στην Τσενγκ και την καλωσόρισε εκ μέρους της χώρας.
Η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Πένι Ουόνγκ συνάντησε την Τσενγκ στο αεροδρόμιο.
Σε επιστολή προς την Αυστραλία που δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο, η Τσενγκ έγραφε πόσο της έλειπαν τα παιδιά της, 11 και 14 ετών, που ζούσαν στη Μελβούρνη με τη γιαγιά τους ενόσω κρατείτο.
"Στο κελί μου, το φως του ήλιου λάμπει μέσα από το παράθυρο αλλά μπορώ να σταθώ κάτω από αυτό μόνο για 10 ώρες τον χρόνο", έγραψε σε αυτό που αποκάλεσε "ερωτικό γράμμα σε 25 εκατομμύρια ανθρώπους", την πρώτη δημόσια δήλωσή της μετά τη σύλληψή της.
Ο Αλμπανέζι, που ανήλθε στην εξουσία πέρυσι με σκοπό να βελτιώσει τις σχέσεις με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Αυστραλίας, είπε πως αναμένει να επισκεφθεί την Κίνα φέτος. Δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο διάλογος είναι "καλό πράγμα".
Είχε ασκηθεί πίεση από την κοινή γνώμη στον Αλμπανέζι να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της Τσενγκ πριν από οποιαδήποτε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.
"Πρόοδος"
Ο Αλμπανέζι είχε πει προηγουμένως πως έθεσε την υπόθεση της Τσενγκ στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Αναλυτές δήλωσαν πως η απελευθέρωσή της είναι μια σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις των δύο χωρών, όμως οι διαφορές παραμένουν.
"Είναι μία από τις πιο συγκεκριμένες ενδείξεις ότι η Αυστραλία δεν τιμωρείται πλέον από την Κίνα για σχόλια και μέτρα πολιτικής στα οποία αντιτίθετο το Πεκίνο", δήλωσε ο Ράιαν Νίλαμ, αναλυτής στο κέντρο σκέψης Lowy Institute.
"Οπότε αυτό υποδηλώνει όντως ότι υπάρχει πραγματική πρόοδος στο να πάει μπροστά η σχέση... Αλλά δεν αλλάζει εντελώς τις συνολικές δομικές δυσκολίες που υπάρχουν".
Ο Αλμπανέζι είπε πως η Αυστραλία "εξακολουθεί να υποστηρίζει" την απελευθέρωση ενός άλλου Αυστραλού δημοσιογράφου, του Γιανγκ Χενγκτζούν, ο οποίος κρατείται από τον Ιανουάριο του 2019.
Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ο Γιανγκ θα αφεθεί ελεύθερος και η κατάστασή του παραμένει άσχημη, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ένας στενός φίλος του μπλόγκερ. Η ετυμηγορία στη δίκη του, όπου κατηγορείται για θέματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, έχει καθυστερήσει κατ΄επανάληψη.
Η ποινή της Τσενγκ για διαρροή κρατικών μυστικών ήταν σχετικά ελαφριά, δήλωσε ο Ντέιβιντ Ζιανγκ, ένας δικηγόρος της νομικής εταιρίας Mo Shaoping με έδρα το Πεκίνο.
Ο Τζέιμς Λόρενσον, διευθυντής του Ινστιτούτου Σχέσεων Αυστραλίας-Κίνας στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, δήλωσε πως το Πεκίνο στέλνει ένα "σαφές σήμα" με την αποφυλάκιση της Τσενγκ ότι θέλει η επικείμενη επίσκεψη του Αλμπανέζι στην Κίνα να στεφθεί με επιτυχία.
"Όταν η κυβέρνηση Αλμπανέζι ανήλθε στην εξουσία, τα προβλήματα ήταν σε τρία καλάθια -- κανένας πολιτικός διάλογος σε υψηλόβαθμο επίπεδο, εμπορικές διαταραχές και οι κρατούμενοι Αυστραλοί. Τώρα είχαμε γενική πρόοδο", είπε ο Λόρενσον.
Ο πρεσβευτής της Κίνας στην Αυστραλία είπε πως είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η δυναμική της σταθερότητας και της βελτίωσης των σχέσεων, προσθέτοντας πως η Κίνα βλέπει την Αυστραλία ως φίλη χώρα, και η Αυστραλία δεν έχει λόγο να βλέπει την Κίνα ως απειλή.
Η Κίνα έχει φυλακίσει ξένους υπηκόους στο παρελθόν με κατηγορίες που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια, για να τους αφήσει ελεύθερους χωρίς να δώσει πολλές εξηγήσεις.
Ανάμεσά τους, δύο Καναδοί που κρατούνταν για περισσότερα από τρία χρόνια με κατηγορίες για κατασκοπεία και αφέθηκαν ελεύθεροι τον Σεπτέμβριο του 2021 μερικές ώρες αφότου η Μενγκ Ουανζού, στέλεχος της Huawei Technologies, κατέληξε σε συμφωνία με εισαγγελείς στις ΗΠΑ για τον τερματισμό μιας υπόθεσης για τραπεζική απάτη σε βάρος της.
Το Πεκίνο αρνήθηκε πως οι συλλήψεις τους συνδέονταν.
Το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας έσωσε σήμερα για πρώτη φορά λεπτομέρειες για τις κατηγορίες σε βάρος της Τσενγκ.
"Τον Μάιο του 2020, η Τσενγκ Λέι, προσεγγίστηκε από κάποιον από μια ξένη οργάνωση και, παραβιάζοντας τη ρήτρα εμπιστευτικότητας που είχε υπογράψει με τον εργοδότη της, προμήθευσε παράνομα κρατικά μυστικά που εξασφάλισε κατά τη διάρκεια της εργασίας της την ξένη οργάνωση μέσω του κινητού τηλεφώνου της", ανέφερε προσθέτοντας πως "δήλωσε οικειοθελώς ένοχη και αποδέχθηκε την τιμωρία".
Οι δικαστικές αρχές δίκασαν την υπόθεση σε αυστηρή συμφωνία με τον νόμο και εξασφάλισαν πλήρως τα δικαιώματά της, ανέφερε.