Ρώσος πιλότος φέρεται να προσπάθησε να καταρρίψει κατασκοπευτικό αεροσκάφος της Βρετανίας, καθώς παρερμήνευσε εντολή, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.
Συγκεκριμένα, ο πιλότος εκτόξευσε δύο πυραύλους, ο πρώτος εκ των οποίων αστόχησε αντί να παρουσιάσει τεχνική δυσλειτουργία, όπως υποστήριξε η Ρωσία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αποδέχθηκε τότε δημοσίως τη ρωσική εξήγηση.
Σύμφωνα όμως με τρεις ανώτερες στρατιωτικές πηγές της Δύσης που επικαλείται το βρετανικό μέσο, οι ρωσικές επικοινωνίες που υπέκλεψε το αεροσκάφος RC-135 Rivet Joint της RAF δίνουν διαφορετική εξήγηση από την επίσημη εκδοχή.
Το αεροσκάφος της RAF -με πλήρωμα έως 30 ατόμων- εκτελούσε αποστολή «επιτήρησης» πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα σε διεθνή εναέριο χώρο στις 29 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, όταν συνάντησε δύο ρωσικά μαχητικά SU-27.
Οι υποκλαπείσες επικοινωνίες δείχνουν ότι ένας από τους Ρώσους πιλότους νόμιζε ότι του είχε δοθεί άδεια να στοχεύσει το βρετανικό αεροσκάφος, μετά από διφορούμενη εντολή από ρωσικό επίγειο σταθμό. Ωστόσο, ο δεύτερος πιλότος δεν το πίστευε. Διαμαρτυρήθηκε στον συνεργάτη του όταν εκτόξευσε τον πρώτο πύραυλο.
Το Rivet Joint είναι φορτωμένο με αισθητήρες για την υποκλοπή των επικοινωνιών. Το πλήρωμα της RAF θα ήταν σε θέση να ακούσει το περιστατικό που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το θάνατό τους.
Απαντώντας σχετικά με τις νέες αναφορές εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε: «Πρόθεσή μας ήταν πάντα να προστατεύσουμε την ασφάλεια των επιχειρήσεών μας, να αποφύγουμε την περιττή κλιμάκωση και να ενημερώσουμε το κοινό και τη διεθνή κοινότητα».
Τι συνέβη
Καθώς τα δύο ρωσικά SU-27 πλησίαζαν το κατασκοπευτικό αεροσκάφος της RAF, είχαν επικοινωνία από τον ελεγκτή του επίγειου σταθμού τους. Δυτική πηγή δήλωσε στο BBC ότι τα λόγια που έλαβαν ήταν του τύπου «έχετε το στόχο».
Αυτή η διφορούμενη γλώσσα ερμηνεύτηκε από έναν από τους Ρώσους πιλότους ως άδεια για να πυροβολήσουν. Η χαλαρή γλώσσα φαίνεται ότι έδειξε υψηλό βαθμό αντιεπαγγελματισμού από τους εμπλεκόμενους, δήλωσαν οι πηγές.
Ο Ρώσος πιλότος απελευθέρωσε έναν πύραυλο αέρος-αέρος, ο οποίος εκτοξεύθηκε με επιτυχία, αλλά δεν κατάφερε να κλειδώσει στο στόχο του, όπως ειπώθηκε στο BBC. Ήταν αστοχία, όχι δυσλειτουργία.
Αμυντικές πηγές δήλωσαν στο BBC ότι στη συνέχεια ξέσπασε καβγάς μεταξύ των δύο Ρώσων πιλότων. Ο πιλότος του δεύτερου SU-27 θεώρησε ότι δεν του είχε δοθεί άδεια να πυροβολήσει.
Λέγεται ότι έβρισε τον συνεργάτη του, ρωτώντας τον ουσιαστικά τι νόμιζε ότι έκανε. Ωστόσο, ο πρώτος πιλότος εξαπέλυσε ακόμη έναν πύραυλο.
Μας είχαν πει ότι ο δεύτερος πύραυλος απλώς έπεσε από την πτέρυγα - γεγονός που υποδηλώνει ότι το όπλο είτε δεν λειτούργησε σωστά είτε ότι η εκτόξευση ματαιώθηκε.
Τρεις εβδομάδες αργότερα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε ότι το περιστατικό είχε λάβει χώρα μετά από μια εξήγηση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που έκανε λόγο για «τεχνική δυσλειτουργία». Σε δήλωσή του προς τους βουλευτές στις 20 Οκτωβρίου, ο τότε υπουργός Άμυνας Ben Wallace έκανε λόγο για μια «δυνητικά επικίνδυνη εμπλοκή».
Ωστόσο, αποδέχθηκε τη ρωσική εξήγηση, λέγοντας ότι «δεν θεωρούμε ότι το περιστατικό αυτό συνιστά σκόπιμη κλιμάκωση εκ μέρους των Ρώσων και η ανάλυσή μας συμφωνεί ότι οφειλόταν σε δυσλειτουργία».
Η εκδοχή των ΗΠΑ
Ωστόσο, διαρροή πληροφοριών αποκάλυψε ότι ο στρατός των ΗΠΑ μίλησε για το τι συνέβη με πιο σκληρούς όρους. Σε σειρά εγγράφων που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο από τον Αμερικανό αεροπόρο Τζακ Τεϊξέρα, το ίδιο περιστατικό περιγράφεται ως «παρ' ολίγον κατάρριψη».
«Το περιστατικό ήταν πολύ πιο σοβαρό από ό,τι είχε αρχικά παρουσιαστεί και θα μπορούσε να ισοδυναμεί με πράξη πολέμου», ανέφεραν οι New York Times.
Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της αμερικανικής άμυνας, ανέφερε η εφημερίδα, ο Ρώσος πιλότος είχε παρερμηνεύσει μια εντολή από το έδαφος και «είχε κλειδώσει στο βρετανικό αεροσκάφος, πυροβόλησε, αλλά ο πύραυλος δεν εκτοξεύθηκε σωστά».
Η εφημερίδα επικαλείται επίσης έναν ανώνυμο αξιωματούχο της αμερικανικής άμυνας που περιέγραψε το περιστατικό «ως πραγματικά, πραγματικά τρομακτικό».
Σε απάντηση στην αναφορά που διέρρευσε για «παρ' ολίγον κατάρριψη», το βρετανικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε άλλη μια ανακοίνωση που μπέρδεψε περισσότερο την κατάσταση.
Το υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι ένα «σημαντικό ποσοστό του περιεχομένου αυτών των αναφορών [από τα έγγραφα] είναι αναληθές, παραποιημένο ή και τα δύο».