Η συνάντηση ανάμεσα σε δύο ηγέτες που δεν έχουν πολλούς φίλους στο εξωτερικό κατέληξε ακριβώς στο να έλθουν πιο κοντά οι δυο τους, ωστόσο δεν είχε χειροπιαστά αποτελέσματα.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν αντάλλαξαν μια εξαιρετικά θερμή χειραψία πολλών δευτερολέπτων κατά τη συνάντησή που είχαν την Τετάρτη στη ρωσική Άπω Ανατολή.
Συμφώνησαν μάλιστα σε αυτό που τους ενώνει, μια «ιερή μάχη» κατά της Δύσης, αλλά και να συνεργαστούν ακόμη πιο στενά.
Η συνάντηση δεν έγινε τυχαία στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι, ένα από τα «αγαπημένα» έργα του προέδρου Πούτιν. Η Βόρεια Κορέα ενδιαφέρεται να αναπτύξει τη διαστημική τεχνολογία και η βοήθεια της πολύπειρης Ρωσίας είναι κάτι παρά πάνω από ευπρόσδεκτη. Ίσως μάλιστα δούμε τον πρώτο Βορειοκορεάτη κοσμοναύτη.
Και τα τρόφιμα είναι ευπρόσδεκτα για τη Βόρεια Κορέα, για να ξεπεραστούν οι χρόνιες ελλείψεις της που τη δεκαετία του '90 είχαν οδηγήσει σε ένα φονικό λιμό που ίσως άφησε πάνω από 2 εκατ. νεκρούς.
Αλλά τι θα δώσει η Βόρεια Κορέα σε αντάλλαγμα; Πυρομαχικά και βλήματα πυροβολικού που η Πιονγιάνγκ έχει άφθονα, έστω και αν δεν είναι υψηλής ποιότητας.
«Πάντα θα είμαστε με τη Ρωσία», είπε, λοιπόν, ο Κιμ που είχε συνομιλίες δύο ωρών με τον Ρώσο ηγέτη, πέρα από το γεύμα που είχαν.
«Μη βιάζεστε, θα τα συζητήσουμε όλα» ήταν το μήνυμα του Πούτιν στους δημοσιογράφους για τη διάρκεια των επαφών με τον Βορειοκορεάτη. Θα πρέπει ίσως να το δούμε και σε μήνυμα στον συνομιλητή του.
Ο Guardian σημειώνει ότι η Ρωσία δεν είναι σαφές αν θα θελήσει να μοιραστεί ευαίσθητη τεχνολογία για να εισπράξει βλήματα πυροβολικού και αυτά σε μικρές ποσότητες. Ο πρόεδρος Πούτιν υπονόησε ότι αυτό ήταν αντικείμενο των συζητήσεων: «Γι' αυτό ήρθαμε στο κοσμοδρόμιο, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την πυραυλική τεχνολογία και προσπαθούν να αναπτυχθούν στον διαστημικό τομέα». Από το ενδιαφέρον ως τη χρήση μιας τεχνολογίας που θα ανησυχήσει την ευρύτερη περιοχή, όπως τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, υπάρχει μια σημαντική απόσταση
Παραπλήσια γνώμη έχουν δυτικοί αναλυτές που βλέπουν τη συνάντηση σαν μια κίνηση απελπισίας του Πούτιν. Η Ρωσία έχει ξεμείνει από συμμάχους και από όπλα για τον πόλεμο και στρέφεται προς ένα πρόθυμο εταίρο με όλες τις ελλείψεις του. Από την πλευρά του και ο Κιμ θέλει να έλθει πιο κοντά στη Ρωσία δηλώνοντας ότι η χώρα του θα κάνει «απόλυτη προτεραιότητά» της τις σχέσεις της με τη Ρωσία.
Η ανάγκη τους έφερε πιο κοντά και η περιφρόνηση για τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Παρά την ανησυχία των ΗΠΑ και τις απειλές κατά της Βόρειας Κορέας ότι «θα πληρώσει το τίμημα» αν παραδώσει όπλα στη Ρωσία για την Ουκρανία, αυτά που δίνει και ζητά κάθε πλευρά δεν μπαίνουν εύκολα στην ίδια ζυγαριά.