Κόσμος

Τι ήταν η μπλε λάμψη στον ουρανό πριν τον σεισμό στο Μαρόκο;

Την ώρα που το Μαρόκο θρηνεί τουλάχιστον 2.500 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, μετά τον φονικό σεισμό, viral έχει γίνει βίντεο που φαίνεται μια μπλε λάμψη στον ουρανό. 

Πριν από λίγους μήνες, παρόμοια βίντεο έκαναν τον γύρω του διαδικτύου, πριν από τον σεισμό 7,8 βαθμών της Καχραμανμάρας, ο οποίος έπληξε την Τουρκία και τμήματα της Συρίας.

Τι είναι αυτά τα φώτα;

Αυτές οι περιπτώσεις λάμψης γύρω πριν από τους σεισμούς δεν μοιάζουν όλες ίδιες, προκαλώντας θεωρίες που ορισμένες φορές αποδίδονται σε κεραυνούς ακόμα και UFO.

Οι λάμψεις αυτές μπορούν να πάρουν πολλά διαφορετικά σχήματα, μορφές και χρώματα, δήλωσε ο Friedemann Freund, επίκουρος καθηγητής φυσικής στο San Jose State University και ανώτερος ερευνητής στο ερευνητικό κέντρο Ames της NASA, σε συνέντευξή του στο National Geographic το 2014.

Τα φώτα των σεισμών

Ο Freund και οι συνεργάτες του μελέτησαν 65 αναφορές τέτοιων λάμψεων που φθάνουν μέχρι το 1600, δημοσιεύοντας τα ευρήματά τους στο περιοδικό Seismological Research Letters το 2014.

Στις 12 Νοεμβρίου 1988, για παράδειγμα, οι άνθρωποι ανέφεραν μια φωτεινή μωβ-ροζ σφαίρα φωτός κατά μήκος του ποταμού St. Lawrence στο Κεμπέκ, 11 ημέρες πριν από έναν ισχυρό σεισμό.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στο Περού, πριν από σεισμό 8,0 βαθμών το 2007. 

Είναι πραγματικές;

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ είναι επιφυλακτικό σχετικά με το αν τα φώτα σεισμών, ή EQL, υπάρχουν πραγματικά.

«Οι γεωφυσικοί διαφέρουν ως προς το βαθμό στον οποίο πιστεύουν ότι οι μεμονωμένες αναφορές ασυνήθιστου φωτισμού κοντά στον χρόνο και το επίκεντρο ενός σεισμού αντιπροσωπεύουν πραγματικά EQL (φώτα σεισμών)», αναφέρει η υπηρεσία στην ιστοσελίδα της.

Τι θα μπορούσε να προκαλέσει τα φώτα του σεισμού;

Αναλύοντας 65 περιστατικά σεισμικών φώτων για μοτίβα, ο Freund και οι συνεργάτες του διατύπωσαν τη θεωρία ότι τα φώτα προκαλούνται από ηλεκτρικά φορτία που ενεργοποιούνται σε ορισμένους τύπους πετρωμάτων κατά τη διάρκεια της σεισμικής δραστηριότητας, "σαν να ενεργοποιούσατε μια μπαταρία στον φλοιό της Γης".

Τα πετρώματα βασάλτης και γάββρος, για παράδειγμα, έχουν μικροσκοπικά ελαττώματα στους κρυστάλλους τους που θα μπορούσαν να απελευθερώσουν ηλεκτρικά φορτία στον αέρα.

Οι συνθήκες που προσφέρονται για τα φώτα υπάρχουν σε λιγότερο από το 0,5% των σεισμών παγκοσμίως, εκτιμούν οι επιστήμονες, γεγονός που εξηγεί γιατί ήταν σχετικά σπάνιοι.

Σημείωσαν επίσης ότι τα σεισμικά φώτα εμφανίζονται συχνότερα πριν ή κατά τη διάρκεια των σεισμών, όχι τόσο μετά.

Μια προηγούμενη μελέτη ανέφερε ότι η τεκτονική πίεση δημιούργησε το λεγόμενο «πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο», κατά το οποίο τα πετρώματα που περιέχουν χαλαζία παράγουν ισχυρά ηλεκτρικά πεδία όταν συμπιέζονται με συγκεκριμένο τρόπο.

Αλλά μία από τις επιπλοκές στη μελέτη των σεισμικών φώτων είναι, φυσικά, ότι είναι απρόβλεπτα και βραχύβια.

Σε μια προσπάθεια να το παρακάμψουν αυτό, ορισμένοι επιστήμονες επιχείρησαν να αναπαραστήσουν το φαινόμενο στο εργαστήριο.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ