κλιματική αλλαγη
Κόσμος

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί: Για να σωθεί ο πλανήτης η ανθρωπότητα πρέπει να εγκαταλείψει τα ορυκτά καύσιμα το συντομότερο

Οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να μειώσουν τις εκπομπές αρκετά γρήγορα ώστε να επιτύχουν τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού και να αποφύγουν την κλιματική καταστροφή, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ.

Η οργάνωση προειδοποιεί ότι είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα, η οποία πρέπει να εγκαταλείψει τα ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό,όπως αναφέρει ο The Guardian . Για την επίτευξη των στόχων θα απαιτήσει "τη σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων", αναφέρει η έκθεση, αναγνωρίζοντας ότι μπορεί να είναι δύσκολο για ορισμένες πετρελαιοπαραγωγές χώρες να το αποδεχτούν.

Η ανάγκη σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων δεν έχει υιοθετηθεί ρητά από τον ΟΗΕ στο παρελθόν σε διαδοχικούς γύρους συνομιλιών για το κλίμα και η γλώσσα της «σταδιακής κατάργησης» ή της «σταδιακής κατάργησης» των ορυκτών καυσίμων και έχει προκαλέσει διαμάχη στις ετήσιες συνομιλίες του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

 

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί «τα περιθώρια στενεύουν γρήγορα»

 

Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχει ένα "ταχέως στενό περιθώριο" για τις κυβερνήσεις να κινηθούν όσο γρηγορότερα γίνεται, καθώς οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου πρέπει να κορυφωθούν το αργότερο έως το 2025 και να μειωθούν γρήγορα από εκεί για να περιοριστούν οι αυξήσεις της θερμοκρασίας στον 1,5 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα .

Ωστόσο, οι εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται και υπάρχει ένα χάσμα 20 έως 23 γιγατόνων CO2 μεταξύ των μειώσεων που απαιτούνται έως το 2030 για τον περιορισμό των παγκόσμιων θερμοκρασιών στους 1,5 C και της τρέχουσας τροχιάς των παγκόσμιων εκπομπών.

Η έκθεση, η οποία αναμενόταν την επόμενη εβδομάδα, αλλά ένα προσχέδιο της οποίας δημοσιεύτηκε βιαστικά από τον ΟΗΕ την Παρασκευή, θα αποτελέσει τη βάση της πρώτης «παγκόσμιας απογραφής» βάσει της συμφωνίας του Παρισιού του 2015. Αυτή η διαδικασία έχει σκοπό να παρακολουθεί τις προσπάθειες των χωρών να εκπληρώσουν τους στόχους της συνθήκης. Ωστόσο, η έκθεση των 47 σελίδων του ΟΗΕ δεν προσδιορίζει λεπτομερώς ποιες χώρες υστερούν, ούτε περιέχει συγκεκριμένες συστάσεις που απευθύνονται σε συγκεκριμένες χώρες ή περιοχές.

Αντίθετα, η παγκόσμια κατάσταση περιγράφεται με γενικούς και γενικούς όρους που ήταν σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμες, καθώς ήταν σαφές εδώ και αρκετό καιρό ότι ο κόσμος απέχει πολύ από το να παραμείνει εντός των πιο σκληρών στόχων του Παρισιού για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το προηγούμενα βιομηχανικά επίπεδα.

 

Η έκθεση είναι ευγενική πρόζα που κρύβει τραγικές αλήθειες

 

Η Άνι Ντασγκούπτα, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων, σημείωσε ότι ο ήπιος τόνος της έκθεσης συγκάλυπτε μια καταστροφική αποτυχία. Είπε: «Η ευγενική πεζογραφία του ΟΗΕ κρύβει αυτό που είναι μια πραγματικά τραγική έκθεση για τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. "Εκπομπές άνθρακα; Εξακολουθούν να αυξάνονται. Οικονομικές δεσμεύσεις πλούσιων χωρών; Αδικήματα. Υποστήριξη προσαρμογής; Υστερούμε θλιβερά. Αυτή η έκθεση είναι μια κλήση αφύπνισης για την αδικία της κλιματικής κρίσης και μια κρίσιμη ευκαιρία για διόρθωση πορείας

 

" Η έκθεση θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων στην επόμενη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, COP28, που θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι τον Νοέμβριο

 

Ο πρόεδρος της Cop28, Σουλτάνος ​​Αλ Τζαμπέρ, έχει επανειλημμένα ζητήσει «διόρθωση του δρόμου». Είναι επίσης επικεφαλής της Adnoc, της εθνικής εταιρείας πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής. Ωστόσο, η συνοπτική έκθεση της Παρασκευής δείχνει ότι η προοπτική μιας τέτοιας διόρθωσης παραμένει μακρινή.

Ο Simon Stiell, κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ για το κλίμα, είπε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα πριν από το Cop28. «Προτρέπω τις κυβερνήσεις να μελετήσουν προσεκτικά τα ευρήματα της έκθεσης και να καταλάβουν τελικά τι σημαίνει για αυτές και τις φιλόδοξες ενέργειες που πρέπει να λάβουν στη συνέχεια», είπε. «Είναι το ίδιο για τις επιχειρήσεις, τις κοινότητες και άλλα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη. Ο παγκόσμιος απολογισμός είναι μια κρίσιμη στιγμή για μεγαλύτερη φιλοδοξία και επιτάχυνση της δράσης».

Η έκθεση περιέχει μια σειρά από μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν οι κυβερνήσεις για να μειώσουν τις εκπομπές που θα ήταν φθηνές και εύκολο να εφαρμοστούν, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της διατήρησης και αναγέννησης των δασών.

Ωστόσο, ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν οικονομική βοήθεια για να επωφεληθούν από αυτές τις ευκαιρίες. «Υπάρχουν πλέον επαρκείς οικονομικά αποδοτικές ευκαιρίες για την αντιμετώπιση του κενού εκπομπών του 2030, αλλά σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης και της διαθεσιμότητας βοήθειας, παραμένουν για την εκμετάλλευση αυτών των ευκαιριών με τον ρυθμό και την κλίμακα που απαιτείται», ανέφερε η έκθεση.

Ο Tom Evans, σύμβουλος πολιτικής στο thinktank E3G, δήλωσε: «Με αυτή την έκθεση στα χέρια τους, οι κυβερνήσεις που πηγαίνουν στο Cop28 έχουν ορίσει τα καθήκοντά τους. Στο Ντουμπάι, οι χώρες πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα φιλόδοξο πακέτο μέτρων που μπορεί να αποτελέσει ένα σχέδιο ταχείας αντίδρασης για να γίνουν πραγματικότητα οι συστάσεις αυτής της έκθεσης».

Ο Έβανς τόνισε επίσης το γεγονός ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να είναι σοβαρές και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν πρέπει να είναι αυτά στην έκθεση: «Χρειαζόμαστε δεσμεύσεις για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και τον καθορισμό στόχων για το 2030 για την κλιμάκωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα και τη συγκέντρωση νέων κεφαλαίων για την ενίσχυση της δράσης για την προσαρμογή και τις απώλειες και τις ζημιές. Οτιδήποτε λιγότερο δεν θα ικανοποιήσει τα απαραίτητα βήματα που περιγράφονται σε αυτήν την έκθεση.»

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...