Κόσμος

Γερμανικός Τύπος: Ο πληθωρισμός βυθίζει τον τουρκικό τουρισμό

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει καταφέρει να κερδίσει πόντους έναντι άλλων ηλιόλουστων προορισμών, προσφέροντας φτηνά πακέτα διακοπών. Όμως ο υψηλός πληθωρισμός αλλάζει τα δεδομένα.

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt γράφει: "Η υποτίμηση του νομίσματος, που σήμερα έχει φτάσει σε ποσοστό άνω του 50%, έχει αφήσει εδώ και καιρό το σημάδι της στην τουριστική βιομηχανία. Σύμφωνα με τον πάροχο υπηρεσιών δεδομένων STR Global, η ημερήσια τιμή των ξενοδοχειακών δωματίων στην Αττάλεια αυξήθηκε κατά 37,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος στα 110 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ στην οικονομική μητρόπολη της Κωνσταντινούπολης η μέση τιμή φτάνει μάλιστα στα 138 ευρώ. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι ελάχιστα υψηλότερος, περίπου στα 140 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή είναι πρόσφατη - και έχει εκπλήξει πολλούς Ευρωπαίους τουρίστες. Ακόμα και κατά τη χειμερινή περίοδο οι Γερμανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες διαφήμιζαν φτηνές προσφορές για διακοπές στην Τουρκία - με διαμονή φθηνότερη απ' ότι στη Γερμανία, όπου το κόστος θέρμανσης ανέβαινε συνεχώς λόγω της ενεργειακής κρίσης".

Όμως πλέον οι τιμές αυξάνονται διαρκώς λόγω του πληθωρισμού. Όπως επισημαίνει μάλιστα στην γερμανική εφημερίδα ο Χαμίτ Κουκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Τούρκων Τουριστικών Πρακτόρων (Türsab), από αυτό προκύπτουν και σοβαρά ανταγωνιστικά μειονεκτήματα. "Ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι υψηλότερος απ' ότι σε χώρες που αποτελούν μεγάλους ανταγωνιστές της, όπως στην Ελλάδα και την Ισπανία". Επιπλέον, "το πρόβλημα θα μπορούσε να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο κατά τη θερινή περίοδο του 2024. Όπως λέει ο Κουκ, "οι υψηλές τιμές επηρεάζουν τις κρατήσεις για το επόμενο έτος, ιδίως στις περιπτώσεις εκείνων που κάνουν κρατήσεις εγκαίρως”".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλοί προειδοποιούσαν εναντίον των μεγάλων τιμολογικών αυξήσεων. Ο Ντένις Ούγκουρ, επικεφαλής του ταξιδιωτικού πρακτορείου Bentοur, εξηγεί ότι αρχικά "οι αυξήσεις δικαιολογήθηκαν από την υψηλή ζήτηση και το αυξημένο κόστος ενέργειας και μισθών", ενώ πολλοί ξενοδόχοι εκτιμούσαν πως η τουριστική έκρηξη θα συνεχιζόταν και το 2023. "Όμως αυτό αποδείχθηκε λάθος. Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων αυξήθηκε ιδιαίτερα έντονα στην Ελλάδα, κατά 143%, αλλά και στην Ιταλία και την Ισπανία. Μόνο στην Τουρκία ο αριθμός των ξενοδοχειακών διανυκτερεύσεων μειώθηκε κατά 8%", καταλήγει η οικονομική εφημερίδα.

"Η διακυβέρνηση της Ισπανίας γίνεται δυσκολότερη από ποτέ"

Στην πρώτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση μετά τις εκλογές, η σοσιαλίστρια Φρανσίνα Αρμενγκόλ εξελέγη πρόεδρος του κοινοβουλίου. "Οι Σοσιαλιστές του πρώην πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ μπορούν να ανασάνουν με ανακούφιση. Όμως το εάν θα μπορέσουν να κυβερνήσουν στο μέλλον εξαρτάται από τους Καταλανούς αυτονομιστές", γράφει η Süddeutsche Zeitung.

"Ο Πέδρο Σάντσεθ θα μπορούσε να επιτύχει μια πλειοψηφία ικανή να κυβερνήσει. "Θα μπορούσε", επειδή το εάν η Ισπανία θα αποκτήσει σύντομα κυβέρνηση ή όχι, δεν εξαρτάται από τους νικητές των πρόσφατων εκλογών - αλλά από εκείνους που τιμωρήθηκαν από τους ψηφοφόρους: τους Καταλανούς αυτονομιστές, δηλαδή τo Junts per Catalunya του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και τους επτά βουλευτές της παράταξης.

Ως εκ τούτου αναμενόταν με ανυπομονησία το πώς θα ψήφιζε το κόμμα κατά τη συνεδρίαση. Αν και η ψηφοφορία δεν αφορούσε ακόμη τη μελλοντική κυβέρνηση, επρόκειτο πάντως για ένα πρώτο μήνυμα. Μέχρι τέλους το Junts δεν διευκρίνισε ποιον θα ψήφιζε - και τελικά επέλεξε τη σοσιαλίστρια Αρμενγκόλ".

Η εφημερίδα του Μονάχου εξηγεί πως "ο Σάντσεθ είχε σχεδιάσει τον διορισμό της ως παραχώρηση προς τους αυτονομιστές. Η Αρμενγκόλ, έμπιστη του Σάντσεθ, έχει διατελέσει περιφερειακή πρόεδρος των Βαλεαρίδων Νήσων, όπου εργάστηκε για την ενίσχυση της καταλανικής γλώσσας. Όμως πέραν αυτού, αμέσως πριν την ψηφοφορία έγινε γνωστό ότι το Junts και το PSOE του Σάντσεθ είχαν συμφωνήσει, μεταξύ άλλων, ότι η Ισπανία θα καθιστούσε στο μέλλον την καταλανική γλώσσα επίσημη γλώσσα τόσο στο κοινοβούλιο, όσο και σε επίπεδο Ε.Ε.

Η διαμάχη για τις επίσημες γλώσσες της Ισπανίας, εκτός από την "ισπανική", δηλαδή τα καστιλιανικά, είναι άκρως πολιτική. Στις περιοχές όπου το ακροδεξιό Vox κυριαρχεί, τα μέτρα για την προώθηση της καταλανικής γλώσσας καταργήθηκαν προσφάτως. Η εν λόγω διαμάχη θα αποτελούσε κατ' αυτόν τον τρόπο μια διπλή πρόκληση για μια μελλοντική κυβέρνηση υπό τον Πέδρο Σάντσεθ: μεταξύ των υποστηρικτών του, οι αυτονομιστές θα μπορούσαν να δώσουν τον τόνο. Και πολλές αρμοδιότητες σε τομείς όπως η εκπαίδευση ή η υγεία θα βρίσκονταν στα χέρια των αντιπάλων του, των δεξιών περιφερειακών κυβερνήσεων. Έτσι, ακόμη και αν ο Σάντσεθ καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία, η διακυβέρνηση της Ισπανίας θα είναι πιο δύσκολη από ποτέ".

Ελλάδα: Σιέστα προς αποφυγή της ζέστης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Ελλάδα πολλοί απολαμβάνουν να περνούν το μεσημέρι τους ξαποσταίνοντας: είτε κάνοντας ένα απλό μεσημεριανό διάλειμμα από τη δουλειά, είτε πάλι παίρνοντας έναν μεσημεριανό ύπνο. "Στην Ελλάδα, η δημόσια ζωή ηρεμεί προς το απόγευμα, καθώς η θερμοκρασία ξεπερνά τακτικά τους 40 βαθμούς γύρω στις 14:00. Είτε πρόκειται για υπαλλήλους σούπερ μάρκετ, γιατρούς ή φοροτεχνικούς, από τις 14:30 και μετά, αφήνουν τη δουλειά τους για τουλάχιστον δυόμισι ώρες - τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα", δημοσιεύει η ιστοσελίδα Merkur.de.

"Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να αποφύγει τη μεγαλύτερη ζέστη. Μόνο στις 17:00 συνεχίζουν οι άνθρωποι την εργασία τους, όταν ο αέρας έχει κρυώσει λίγο. Όμως δεν ακολουθούν όλοι αυτόν τον άγραφο κανόνα. Όπως λέει ο Γιώργος Καραλής, ο οποίος πλέον ζει στη Γερμανία, "περίπου οι μισοί Έλληνες κάνουν συστηματικά διάλειμμα από τη δουλειά το μεσημέρι. Οι εργάτες ξεκινούν περίπου στις 6 το πρωί και τελειώνουν στις 2 το μεσημέρι". Ο ίδιος είχε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων στην Ελλάδα και δούλευε όποτε υπήρχαν πελάτες. Στη Γερμανία, αντιθέτως, το διάλειμμά του είναι σύντομο, σχολάει όμως νωρίς το απόγευμα. Και αυτό του αρέσει, καθώς έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για την οικογένειά του και τον εαυτό του".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ