Ένοπλες Συρράξεις

Ο Ερντογάν “ψεύδεται”: Αμερικανοί αξιωματούχοι αμφισβητούν τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι σκότωσε ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους

Το Ισλαμικό Κράτος επιβεβαίωσε τον θάνατο του πιο πρόσφατου ηγέτη του, Αμπού αλ-Χουσεΐν αλ-Χουσεϊνί αλ-Κουραΐσι , στις 3 Αυγούστου.

Υπενθυμίζουμε ότι, μέσω ηχογραφημένου μηνύματος στο Telegram είχε ανακοινωθεί ο θάνατος του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Άμπου Αλ Χουσέιν αλ Χουσεϊνί αλ Κουραΐσι, ο οποίος σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με την αντίπαλη τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ στη βορειοδυτική Συρία.

Ο  Ερντογάν, είχε σπεύσει να  ανακοινώσει πως ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, σκοτώθηκε σε επιχείρηση των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών στη Συρία.

Όμως, τώρα έρχονται Αμερικανοί αξιωματούχοι  να υποστηρίξουν ότι η συριακή τζιχαντιστική ομάδα Hayat Tahrir al-Sham ήταν πραγματικά πίσω από τον θάνατο του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Άμπου Αλ Χουσέιν αλ Χουσεϊνί αλ Κουραΐσι.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, μιλώντας στο Al-Monitor, επιβεβαίωσαν ότι ο ηγέτης του ΙΚ δεν είχε δολοφονηθεί από την Τουρκία . «Η Τουρκία είπε ψέματα», είπε ένας από τους αξιωματούχους. Ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος διατύπωσε τα πράγματα πιο διπλωματικά, λέγοντας στο Al-Monitor αυτή την εβδομάδα ότι υπήρχε λόγος να αμφισβητηθεί ο ισχυρισμός της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι ο ισχυρισμός του IS για ευθύνη του HTS θεωρήθηκε αξιόπιστος.

Το Ισλαμικό Κράτος είπε ότι όρισε τον Αμπού Χαφς αλ Χασίμι αλ Κουραΐσι ως νέο ηγέτη του, τον πέμπτο από την ίδρυση της οργάνωσης. Δεν διευκρίνισε πότε σκοτώθηκε ο προκάτοχός του. Συνήθως το IS δεν επιβεβαιώνει τον θάνατο του αρχηγού του μέχρι να επιλέξει έναν νέο. Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Πεντάγωνο νωρίτερα αυτόν τον μήνα είπε ότι η Ουάσιγκτον γνώριζε την αλλαγή ηγεσίας προτού ανακοινωθεί.

Τον Ιούνιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε τις αμφιβολίες των μελών σχετικά με το ποιος ήταν υπεύθυνος.

Ο  Ερντογάν  είχε δηλώσει ότι, οι τουρκικές δυνάμεις πληροφοριών σκότωσαν τον ηγέτη του ΙΚ μετά από μακρά καταδίωξη στο Αφρίν της Συρίας, έναν θύλακα με την πλειοψηφία των Κούρδων που καταλήφθηκε από την Τουρκία το 2017. «Αυτό το άτομο εξουδετερώθηκε ως μέρος επιχείρησης του Τούρκου υπηκόου οργάνωση πληροφοριών στη Συρία χθες», είπε ο Ερντογάν στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT.

Η διάψευση του IS έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση σχετικά με την αλήθεια του ισχυρισμού του Ερντογάν. Έχει επίσης επικεντρώσει εκ νέου την προσοχή, στην αδιαφανή σχέση μεταξύ Τουρκίας και HTS εν μέσω της δηλωμένης επιθυμίας της Άγκυρας να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη συριακή κυβέρνηση.

Το παρακλάδι της Αλ Κάιντα είναι δίπλα στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων, την πιο ισχυρή ομάδα ένοπλης αντιπολίτευσης στη Συρία και έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τα Ηνωμένα Έθνη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία.

Η Τουρκία έχει περίπου 10.000 στρατιώτες στην Ιντλίμπ, τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξή της στο εξωτερικό μετά τη Βόρεια Κύπρο. Η ανάπτυξη ξεκίνησε με μερικές εκατοντάδες στρατιώτες το 2017, όταν η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ζώνη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ. Ο ρόλος της Τουρκίας ήταν να παρακολουθεί την κατάπαυση του πυρός μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών και να απομακρύνει και να αφοπλίσει τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία μεταξύ τους.

Στην πράξη, οι τουρκικές δυνάμεις παρέχουν μια ομπρέλα ασφαλείας για το HTS και τη λεγόμενη «Κυβέρνηση της Σωτηρίας». Ο αριθμός των τουρκικών δυνάμεων αυξήθηκε δραματικά από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν τα αεροσκάφη της ρωσικής αεροπορίας σκότωσαν τουλάχιστον 37 Τούρκους στρατιώτες στην Ιντλίμπ και τα συριακά στρατεύματα απέσπασαν έδαφος από τους αντάρτες εντός της ζώνης αποκλιμάκωσης.

Ο Jerome Drevon, είναι ανώτερος αναλυτής για το Jihad and Modern Conflict στο International Crisis Group. «Οποιαδήποτε στρατιωτική κίνηση κατά του HTS αποτρέπεται από την Τουρκία», είπε στο Al-Monitor. «Η Τουρκία είναι ο λόγος που το Ιντλίμπ εξακολουθεί να υπάρχει με τη σημερινή του μορφή».

Στα μάτια του Ισλαμικού Κράτους, η υπεράσπιση της Τουρκίας στο Ιντλίμπ - και ουσιαστικά του HTS - από το 2017 χρησιμεύει ως απόδειξη ότι το HTS έχει μετατραπεί από αντίπαλος στο να ενεργεί ως «πιόνι της Τουρκίας».

Το πιο σημαντικό, το HTS χρησιμεύει ως φύλακας για εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους Σύρους που ζουν στην επαρχία, οι οποίοι πιθανότατα θα πλημμύριζαν τα τουρκικά σύνορα εάν η κυβέρνηση πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ο πρώην επικεφαλής της εξωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών της Γαλλίας Alain Chouet υποστήριξε ότι. το HTS ενδιαφερόταν κυρίως για το κέρδος και την εξουσία και ότι το βοηθούσε η Τουρκία. «Το HTS έχει εγκατασταθεί σε μια κερδοφόρα οικονομία, που τροφοδοτείται από τη διεθνή βοήθεια και από τους Τούρκους», παρατήρησε ο Chouet.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ