Κόσμος

Συγνώμη του BBC που ρώτησε την αρχηγό του Μαρόκου πόσες από την ομάδα είναι ομοφυλόφιλες

Το BBC ζήτησε συγγνώμη αφού ένας από τους δημοσιογράφους του ρώτησε την αρχηγό του Μαρόκου αν κάποιες από την ομάδα στο εν εξελίξει Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών είναι ομοφυλόφιλες.

Το Μαρόκο, μια χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία, είναι το πρώτο αραβικό έθνος που προκρίνεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο και οι επικριτές ισχυρίζονται ότι η ερώτηση που τέθηκε στην Γκιζλάν Τσέμπακ σε συνέντευξη Τύπου πριν από τον αγώνα έθεσε ενδεχομένως σε κίνδυνο την ασφάλεια της ομάδας.

Η σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ ανδρών ή γυναικών του ιδίου φύλου ποινικοποιείται στη βορειοαφρικανική χώρα, με μέγιστη ποινή φυλάκισης τριών ετών και πρόστιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό ώθησε έναν δημοσιογράφο του BBC World Service να ρωτήσει την Chebbak πριν από τον εναρκτήριο αγώνα της ομάδας της με τη Γερμανία: “Στο Μαρόκο, είναι παράνομο να έχεις μια ομοφυλοφιλική σχέση. Έχετε γκέι παίκτρες στην ομάδα σας και πώς είναι η ζωή τους στο Μαρόκο;”.

Ένας αξιωματούχος της FΙFA που συντόνιζε τη συνέντευξη Τύπου παρενέβη, λέγοντας: “Συγγνώμη, αυτή είναι μια πολύ πολιτική ερώτηση, οπότε θα μείνουμε μόνο στις ερωτήσεις που αφορούν το ποδόσφαιρο”.

Αλλά ο δημοσιογράφος συνέχισε, επιμένοντας: “Δεν είναι πολιτικό, αφορά τους ανθρώπους. Παρακαλώ επιτρέψτε της να απαντήσει”. Σε αυτό το σημείο, η Chebbak χαμογέλασε και κούνησε το κεφάλι της.

Το BBC ζήτησε έκτοτε συγγνώμη για το περιστατικό, με εκπρόσωπο του BBC να δηλώνει στο CNN: “Αναγνωρίζουμε ότι η ερώτηση ήταν ακατάλληλη. Δεν είχαμε καμία πρόθεση να προκαλέσουμε βλάβη ή δυσφορία”.

Τα μέσα ενημέρωσης που παρευρίσκονταν ήταν εμφανώς σοκαρισμένα από την αλληλεπίδραση και ορισμένοι βγήκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καταδικάσουν την ερωτηματολογία.

Η Στεφ Γιανγκ, δημοσιογράφος του The Athletic, έγραψε στο Twitter: “Η ερώτηση ήταν μια από τις καλύτερες ερωτήσεις που μου έκανε η Στεφ: “Από την άποψη της μείωσης της βλάβης, αυτή η ερώτηση δεν είναι κατάλληλη για έναν παίκτη και θα έθετε σε κίνδυνο τους ίδιους τους παίκτες.

“Προφανώς θα μιλήσουμε για τη διασταύρωση της πολιτικής και του αθλητισμού σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο και είναι ζωτικής σημασίας να το κάνουμε. Αλλά θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι ερωτήσεις μας να μην προκαλέσουν περαιτέρω βλάβη σε όσους επηρεάζονται από αυτές τις ίδιες τις πολιτικές”.

Εν τω μεταξύ, η Shireen Ahmed, δημοσιογράφος του καναδικού δικτύου CBC, έγραψε στο Twitter: “Η δημοσιογράφος ήταν εντελώς εκτός ορίων. Η μείωση της βλάβης έχει σημασία και η ερώτηση προς την αρχηγό ή την προπονήτρια ήταν περιττή. Η ερώτηση αποσοβήθηκε από έναν υπεύθυνο μέσων ενημέρωσης της FIFA που συντόνιζε, αλλά δεν έπρεπε να είχε τεθεί.

“Αυτό δεν είναι θέμα δημοσιογραφικής ελευθερίας. Μπορείτε να ρωτήσετε για τους κοινωνικούς νόμους σε διάφορα μέρη χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο ανθρώπους. Οι δημοσιογράφοι έχουν την υποχρέωση να είναι δίκαιοι, ακριβείς και να ασκούν την δουλειά τους με προσοχή. Αν το ρεπορτάζ βλάπτει κάποιον, δεν είναι μόνο ανήθικο αλλά και επικίνδυνο”.

Το Μαρόκο δεν είναι μόνο το πρώτο αραβικό έθνος που συμμετέχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, αλλά αν η αμυντικός Nouhaila Benzina πάρει χρόνο συμμετοχής στο τουρνουά, θα γίνει η πρώτη παίκτρια που θα φοράει χιτζάμπ στην παγκόσμια διοργάνωση.

Η Τσέμπακ δήλωσε απαντώντας σε άλλη ερώτηση: “Είναι τιμή μας να είμαστε η πρώτη αραβική χώρα που θα λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών. Αισθανόμαστε ότι πρέπει να αναλάβουμε μια μεγάλη ευθύνη για να δείξουμε μια καλή εικόνα και να δείξουμε τα επιτεύγματα που έχει κάνει η μαροκινή ποδοσφαιρική ομάδα όσον αφορά την πρόοδο με την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ